masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Miss Bea

with 6 comments

Kasvissyöjiä kehotan palaamaan tähän blogiin huomenna. Tänään puhutaan nimittäin lihasta.

Jos pihvi on hyvälaatuista lihaa, ja se on paistettu medium miinukseksi, en tarvitse muuta kuin ison nipun pippurista vesikrassia kaveriksi.

Béarnaise-kastike (jota ruotsalaiset hellivät lempinimellä bea) on yksi suosikeistani, mutta on vaatinut monta turhautunutta kokeilukertaa, ennen kuin opin tekemään sen oikein.

Näin sain bean onnistumaan:

Laita ensin 100 g voita kuutioina pehmenemään. Laita kattila liedelle, ja sekoita siihen desi vettä, 2 rkl valkoviinietikkaa, rouhittua mustapippuria ja yksi silputtu salottisipuli. Anna nesteen haihtua noin puoleen. Samalla, kun mausteliemi kiehuu kasaan, laita haudutuskattilan alle vesi kiehumaan, ja lämmitä tyhjä haudutusosa kuumaksi. Kun mausteliemi on valmis ja haudutusosa kuuma, laita haudutusosaan 2 kananmunankeltuaista, ja käännä liesi pois päältä. Vatkaa mausteliemi tasaisena norona keltuaisten joukkoon, samalla vatkaten voimakkaasti. Kun seos emulgoituu, eli muuttuu tasaiseksi keltaiseksi tahnaksi, lisää joukkoon pehmennyt voi ja vatkaa. Mausta lopuksi tuoreella rakuunahakkeluksella, ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria. Taivaallista! On siis varottava keltuaisten liiallista ja liian nopeaa kuumentamista, muutoin saa helposti aikaan vain rakuunaista munakokkelia. Hyvää toki sekin, mutta ei pihvin päällä.

Pihviaterian kruunaa mojova, ei tässä ole aikaa odotella bukéen heräämistä –punaviini. Sain Pernod Ricardilta toisenkin viinin testattavakseni, jonka kerrotaan sopivan erityisesti punaisen lihan kanssa: Santa Helena Unoaked Shiraz. Chileläinen, syvän violetti ja konstailematon viini.

Tästä tuli kertaheitolla minulle viini, jonka ostan silloin, kun haluan olla täysin varma lopputuloksesta! Pidän nimenomaan tällaisista punaviineistä, joissa on ytyä ja luonnetta, makua ja potkua. Upposi loistavasti myös juustojen kanssa. Kokeilen tätä seuraavaksi lihapastan kanssa, toiminee mainiosti.

Rypäleet: 95 % Shiraz, 5 % Viognier
Hinta Alkossa: 8,90 euroa

Kuvat viinitilalta: santahelena.cl

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kasvissyöjä olen, mutta luin kuitenkin kirjoituksesi 🙂 Béarnaise-kastike on kyllä hyvää.

    Tykkää

    Nina

    14.12.2011 at 10:04

    • Kiva kun uskalsit ingressiä pidemmälle! 😀 Ja sopiihan bea myös hyvin lohen tai ihan höyrytettyjen kasvisten kanssa, ei aina tarvita lihaa.

      Tykkää

      riitta

      14.12.2011 at 10:09

  2. Kokkareisen kastikkeen lisäksi voi saada aikaan myös möykyn, jos keittää liian pitkään. Nimim. kokemusta on 😉 Tulen teille harjoittelemaan.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    16.12.2011 at 22:07

    • Hih, huojentavaa tietää, etten ole ainoa ao. kastikkeen kanssa tapellut… Tricky little bastards!

      Tykkää

      riitta

      18.12.2011 at 15:27

  3. […] Masutoaitemu. Ihminen tarvitsee vähän bling-blingiä – ja lisäksi täydellisen bearnaisekastikkeen ohjeen. Molemmat löytyy Riitan blogista. Hyvä ystäväni, joka rakastaa kaikkea kaunista ja […]

    Tykkää

  4. […] lopputulos on medium. Muista antaa lihan levätä ennen kuin leikkaat sitä! Testasin tomahawkia béarnaise-kastikkeen ja grillatun parsan kanssa, mutta roteva maku toimii taatusti vaikka grillivihannesten ja […]

    Tykkää


I live for comments!