masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Laukussa leipää ja Nutellaa vaan

with 8 comments

Brittiklassikko Bread and Butter Pudding on maultaan ja koostumukseltaan sekoitus pannukakkua ja köyhiä ritareita. Tee se kuivahtaneista paahtoleivän tai pullapitkon viipaleista tai eilisen croissanteista ja korvapuusteista. Tai pilko vaikka sekoitus näistä, kaikki vanhat leivänkannikat kelpaavat!

Hävikkiruoissa on muutenkin se hyvä puoli, että niihin voi soveltaa kulloinkin uhanalaisesta elintarvikkeesta sopivan, eli ei tarvitse olla tarkkoja raaka-aineita ostettuna. Kun tein viimeksi leipävanukasta, oli meille jäänyt yksi korvapuusti ja pari voisarvea tähteeksi. Mutta kuten todettu, mikä tahansa vaalea leipä tai leivonnainen käy. Lisää sokeria tai muuta makeutusta vaan enemmän, jos käytät pelkkää leipää. Minä ripottelin pari teelusikallista sokeria vain vanukkaan pintaan ennen sen paistamista, jotta saisin siihen kivan rapean pinnan. Lisämakeutta ja itse asiassa lisämakua sain pienistä Nutella-nokareista, joita ujutin leipäpalojen lomaan.

Perinteisessä reseptissä leipäpalojen sekaan nakataan rusinoita, mutta niiden sijaan käy muut kuivatut hedelmät, marjat, pähkinät, suklaarouhe, suklaakonvehdit ja jopa hillopurkkien pohjat. Eli vähän mitä sattuu purkinpohjalla pyörimään! Minä käytin voita ja Nutellaa, joten lisää haluamasi ainekset siinä ohjeen kohdassa, jossa puhun Nutellasta.

Skaalaa munamaidon määrää annoskoon, mutta myös leipien tuoreuden mukaan: kuivemmat tapaukset tarvitsevat enemmän nestettä.

Leipävanukas neljälle

  • 1 korvapuusti + 2 isoa voisarvea (tai vastaava määrä esim. pullaa, paahtoleipää, rusinaleipää, panettonea tms.)
  • 4 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • muutama nokare voita ja Nutellaa
  • 2 rkl sokeria

Leikkaa leivät pienemmiksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa maito, kananmunat ja vaniljasokeri. Lado ensin puolet leipäpaloista kerrokseksi uuninkestävän vuoan pohjalle ja niiden päälle 1-2 nokaretta voita ja Nutellaa. Kaada 1/3 maitoseoksesta päälle. Lado sitten loput leivät päälle, sitten taas voita ja Nutellaa ja lopuksi sirottele sokeri päälle. Kuorruta komeus lopulla maitoseoksella ja painele leipiä varovaisesti niin, että nestettä on tasaisesti vuoassa. Anna vetäytyä sillä aikaa, kun lämmität uunin 175 asteeseen. Paista leipävanukasta noin puoli tuntia ja anna jäähtyä vartti ennen tarjoilua.

Written by riitta

10.12.2021 klo 10:00

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. It’s amazing how recipes for leftovers always seem to be the best!
    Your pudding looks amazing.

    I remember reading that pizza was also originally a dinner made of leftovers – and look at its success story!

    Tykkää

    Catrina

    10.12.2021 at 11:28

    • I know, it´s amazing! Re-heating leftovers is superboring, but when you mash them together it magically becomes something great. 😀 Pizza is one of the most genious leftover dishes there are.

      Liked by 1 henkilö

      riitta

      10.12.2021 at 13:52

  2. Tuossa on sellaisia makuja ettei voi mennä pieleen:) Ihanaa viikonloppua Riitta.

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    10.12.2021 at 15:46

    • Naulan kantaan! 🙂 Kiitos samoin oikein ihanaa ja rentouttava viikonloppua!

      Tykkää

      riitta

      10.12.2021 at 15:48

  3. Miten voi olla eilisiä croissanteja? 😉 Mutta meillä jää kyllä leipää, joka ei ole jotain niistä parista useimmin ostetusta laaduista (en ole vielä saanut selville, miksi sitä outoa leipäpakettia ei voisi tutkia, vaan se jätetään jopa koskemattomana leipälaatikkoon). Nyt tiedän, miten voisin välttää hävikkiä. -q

    Liked by 1 henkilö

    Q

    11.12.2021 at 10:03

    • Syytän tästä vain ja ainoastaan perhettä – MINÄ söin kyllä kaikki allokoidut croissantit! 😉 Tuo elintarvikkeiden luokittelu suspekteiksi on tuttua täälläkin…

      Tykkää

      riitta

      11.12.2021 at 11:42

  4. It’s amazing how many good dishes we can get from the leftovers.
    Your pudding looks delicious.

    Liked by 1 henkilö

    Black Knight

    18.1.2022 at 10:30

    • I agree 100 % – you get so many new possibilities from leftovers! Plus it´s a creative way of cooking, makes for a nice change from following a recipe.

      Tykkää

      riitta

      18.1.2022 at 11:10


I live for comments!