Kuukauden parhaat: marraskuu
Edellisen koosteen löydät täältä. Ja marraskuun 2020 koosteen täältä, olen edelleen kaikesta samaa mieltä!
Paras lukuvinkki
Tämä oli helppo: Meri Valkaman ”Sinun, Margot” on ehdottomasti yksi hienoimmista ja koukuttavimmista kirjoista, joita olen tänä vuonna lukenut! DDR:ään osittain sijoittuva (liikutaan myös nykyhetkessä) kirja on mahtava sekoitus ihmissuhteita, historiaa ja jännäriä. Pidin myös kovasti selkeistä ja informatiivisista lauseista. Ei mitään liikaa, ei mitään liian vähän. Sellaista tekstiä, jota tekisi mieli osata kirjoittaa, sillä kun osaa asiansa, osaa myös kirjoittaa sen selkeästi.
Kustantajan sivuilla tarina alkaa näin: ”DDR:ään vahvasti uskova Markus muuttaa perheensä kanssa Itä-Berliiniin ulkomaankirjeenvaihtajaksi vuonna 1983. Pieni Vilja-tytär kasvaa itäsaksalaisten ihanteiden keskellä, kunnes muuri murtuu vuonna 1989, ja sen myötä hajoaa myös vanhempien avioliitto.”
Oli myös todella mielenkiintoista lukea Itä-Saksaan sijoittuvaa kirjaa, se puoli maailmasta ei ole minulle tuttua. Seurasin toki Berliinin muurin kaatumista mediasta silloin aikoinaan, ja tottahan sitä käsiteltiin koulussa, mutta noin muuten Saksat ja saksankielinen maailma on jäänyt etäisemmäksi, kuin vaikkapa ranskankielinen.
Kuva: kustantaja, WSOY
Paras resepti
Marttojen helpolla bagel-ohjeella saa sisältä kuohkeita ja pinnalta ihanan venyvän sitkeitä bageleita. Täydellisiä brunssibageleita siis! Paras täyte on yrteillä maustettu tuorejuusto, kylmäsavulohi ja ruohosipuli.


Paras kosmetiikkatuote
Hyvän tuotteen tunnistaa siitä, että käytössä olevaa tuotetta käyttää vähän tuhlaillen, jotta saa odottamassa olevan paremman taas käyttöön… Avènen käsivoidetta olen tainnut kehua aiemminkin (ainakin Instagramissa), mutta kehun uudestaan kylmien kuukausien alettua. Avène Cicalfate tuntuu aluksi tuhdilta tavaralta, vertaisin tuntumaa Weledan Skin Foodiin. Mutta siinä, missä Skin Foodia ei millään saa uppoamaan ihoon, hulahtaa Cicalfate ihanasti ihoon – vähän kuivaöljymäiseen tapaan. Kosteuttaa, rauhoittaa, muttei tahmaa.
Hinta: 100 ml tuubi Yliopiston Apteekissa 15,10 euroa

Paras oivallus
Olen tavaroiden sirottelija pahimmasta päästä. Kun vaikka tulen kotiin, jää laukku ensin eteisen pöydälle, takki menee kaiteelle, pipon ja hanskat jätän koristamaan keittiön pöytää. Sitten luin Instagramista mahtavan sitaatin: ”Don´t put it down, put it away.” Ja nyt en enää kehtaa olla laittamatta asioita oikeille paikoilleen, kun kerran tiedän paremmin. Itseruoskintaa ihmiset, itseruoskintaa.
Paras kuohuviini
Rutisevan kuiva, mineraalinen Montes Sparkling Angel Brut on ihana sellaisenaan, mutta tämä on niitä kuohuviinejä, jotka sopivat kuin nenä päähän myös ruoan kanssa. Alkon mukaan juoma sopii possusta äyriäisiin, ja olen samaa mieltä. Samppanjametodilla valmistetussa viinissä on ihan selvä ”briossimainen” maku ja tuoksu, ja tuntuu juodessa juhlavammalta, kuin mitä odottaisi kuohuviiniltä. Taidan hakea tätä meille itsenäisyyspäivän illalliselle.
Hinta: 19,89 euroa
Kuva: valmistaja, Montes Wines
I just checked whether ”Yours, Margot” was available in English. It sounds like an amazing read! It’s only available in Finnish at the moment, but I’m sure it will soon be translated.
When we visited Berlin in 2019 I was fascinated by the history of East Germany. There are a ton of museums and exhibitions devoted to the subject – I could have happily spent two more months there and even then I wouldn’t have had enough time to see everything.
Thanks for the tip!
Oh, and those bagels look divine, Riitta!
TykkääLiked by 1 henkilö
Catrina
29.11.2021 at 18:19
I do hope they´ll translate the book, the story and the author both deserve it! I think we still associate German history with WWII and forget what has happened much recently. I´d very much like to visit Berlin (I´m almost embarrassed to say I´ve never been) and see all those museums you mentioned. What a fascinating era!
TykkääLiked by 1 henkilö
riitta
29.11.2021 at 20:13
Ihanaa, olet takaisin blogin parissa! Margot menee lukulistalle nyt kun sain myös kirjailijan nimenkin. Ja bagelitkin täytyy kokeilla. Kun on viime ajat takunnut gluteenittomien taikinoiden kanssa, hyvä vehnätaikina olisi suorastaan terapeuttista tehdä. -q
TykkääLiked by 1 henkilö
Q
29.11.2021 at 20:10
Jee, sinäkin taas täällä, mahtavaa! ❤ Bloggaaminen ja kaikki te olette olleet mielen päällä niin usein.
Margot on aivan huippu, en ole vielä kuullut kenenkään moittivan.
Onko gluteenitaistelulle jokin erityinen syy, vai halusitko opetella?
TykkääTykkää
riitta
29.11.2021 at 20:15
Lähinnä oma hyvinvointi tuossa gluteenittomuuden taustalla. Ja leivottua tulee erityisesti leipää, koska kaupan gluteenittomat leivät ovat parhaimmillaankin melkoista höttöä. Mutta onhan se erilaista taikinaa, kun sitkoa ei ole 😀 -q
TykkääLiked by 1 henkilö
Q
1.12.2021 at 17:20
Voin kuvitella, ettei ole helppoa työstettävää! 😀 En ole koskaan testannut, kun tuntuu tuo ”tavis”-leipominenkin olevan välillä turhan haastavaa. Olen ehdottomasti enemmän ruoanlaittaja kuin leipuri!
TykkääTykkää
riitta
1.12.2021 at 20:31