masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Laukon kartano

with one comment

masutoaitemu promotion

Jos sanon teille Houston Laukko, niin mitä tulee mieleen? Aivan oikein, se ylivoimainen ravihevonen 1980-luvulta, jota jokainen Urheiluruutu tuntui käsittelevän. Pollen kotipaikka oli ihan yhtä maineikas Laukon kartano, joka avaa ovensa ja kulttuuriperintönsä yleisölle ensimmäistä kertaa 1.6.

Finland´s answer to Highclere Castle (where Downton Abbey was filmed) is Laukko Manor. The first ever mentions of this place date back to 1416 and it has had a vivid life ever since. Current co-owner Liisa Lagerstam runs the place together with her husband Jouni Minkkinen. The manor building itself and its art collection will now be opened to the public for the first time starting June 1st. Laukko Manor is situated just 45 minutes by bus from Tampere (they have their own Laukko-bus) and makes for a perfect day visit. Pack a picnic lunch to be enjoyed in the large park or let the manor´s restaurant take care of you. And when it´s time to head back to Tampere, I suggest you take a boat ride from Laukko to central Tampere. Finnish lakes are one of the most beautiful parts of our landscape – especially in the summer.

Laukko10

Laukko mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa asiakirjoissa vuonna 1416, jolloin arkkidiakoni Johannes Anundi lahjoitti Laukon kylässä sijainneita tiluksiaan Turun tuomiokirkolle. Kartanossa on asunut vuosien saatossa niin Kurjen, Törngrenin, Standerskjöld-Nordenstamin kuin Haarlaan sukua.  Tilan toinen nykyinen omistaja Liisa Lagerstam on asunut kartanossa koko ikänsä. Liisan vanhemmat, Juhani ja Leena Lagerstam, ostivat kartanon 1968. Tilan toinen omistaja on Liisan mies Jouni Minkkinen. Ravihevosten kasvatuksesta on luovuttu, ja tilalle on saatu taidetta ja kulttuurihistoriaa (Liisa Lagerstam on kulttuurihistorioitsija, ja on mm. kirjoittanut väitöskirjansa Laukon kartanon historiasta).

Suomalaista kartanohistoriaa joka askeleella

Kartano täyttää tänä vuonna 600 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi esillä on ensimmäistä kertaa kartanon mittava kokoelma taidetta ja antiikkia. Vieraat pääsevät lisäksi kiertämään tietyissä osissa kartanorakennusta.

Laukko2 Laukko5 Laukko3

Keskiajalta on säilynyt ainoastaan Pirunkellariksi nimetty rakennelma, jota arvellaan osaksi silloista päärakennusta. Kunpa seinät osaisivat puhua…

Laukko4

Liisa Lagerstam tuntee kartanon luonnollisesti kotinaan, mutta myös sen pitkän historian.

Laukko6

Juhlatallin vitivalkoiseksi maalatut seinät suorastaan huutavat taidetta ylleen, tänä vuonna valokuvaaja Erja Lempisen otoksia.

laukko1 Laukko8

Juhlatalliin, siellä sijaitsevaan ravintolaan, kahvilaan, terassiin ja lahjapuotiin on kaikilla vapaa pääsy. Kierros päärakennuksessa ja puistoalueella on maksullinen. Jos hankkii kartanon 25 euron kesäpassin, pääsee sillä alueelle niin monta kertaa kuin haluaa, ja bussimatka sisältyy passiin. Kahdeksan hehtaarin alueella on lääniä järjestää piknikejä isommallakin porukalla. Puistossa tullaan kesän aikana järjestämään säännöllisesti myös ulkoilmakonsertteja. Omistajien toiveena onkin, että kartanosta ja puistoalueesta tulee lähialueen asukkaille vakiovierailupaikka.

Ruoasta vastaa keittiömestari Jarkko Pekonen, joka on työskennellyt mm. Tertin kartanossa. Päivittäin on tarjolla kolmen ruokalajin lounas, lisäksi kahvilassa saa taltutettua pienemmän nälän. Meille tarjottu lounas oli todella herkullinen, samoin kuin kartanon viinit.

Matka Tampereelle kestää 45 minuuttia, ja sitä varten kartanolla on oma bussilinja suoraan Tampereen rautatieasemalta. Laukkoon pääsee myös vesiteitse, laivat lähtevät niin ikään Tampereen keskustasta Laukontorilta (sekin nimetty kartanon mukaan). Meinasin heti, että nappaan kesällä äijät mukaan, ajamme Tampereelle ja sieltä bussilla Laukkoon, mutta paluumatka päivän päätteeksi tehdään laivalla. Illallinen Tampereella ja yöksi hotelliin, siinä on kaikki hyvän kesäisen road tripin ainekset kasassa!

Kartanovisiitti kannattaa päättää lahjapuotiin, jonne Liisa on koonnut mieleisiään sisustustavaroita, vaatteita, asusteita ja leluja. Olimme liikkeellä niin aikaisin, että tuotteita ei oltu vielä hinnoiteltu, joten kovasti himoitsemani korvakorut jäivät odottamaan tulevaa vierailua.

Laukko7 Laukko9

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] muita kartanokohteita Suomessa on, Tertti, Laukko ja Mustio nyt ainakin, ja tietenkin Turun ja Savonlinnan linnat. En ole koskaan käynyt Hämeen […]

    Tykkää


I live for comments!