masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Louhisaaren kartano

with 4 comments

Pikatärppi viikonlopun roadtripille: marsalkka Mannerheimin synnyinkoti Louhisaaren kartano. On kummituksia, englantilainen puutarha, koivukujat ja kaikki!

Voisin asua.

Mannerheimien suku osti kartanon tosin vasta 1795, sitä ennen se oli Flemingien hallussa. Kenraalikuvernööri Herman Klaunpoika Fleming rakennutti barokkilinnansa vuonna 1655. Linna siirtyi Museoviraston omistukseen 1961.

Kävimme vain pikapiipahduksella kartanolla matkalla mökille. Jos olisi ollut enemmän aikaa, olisimme ehdottomasti osallistuneet opastetulle kierrokselle talossa. Tai ehkemme sittenkään – rakennuksessa nimittäin kummittelee… Viimeiset Flemingin sukuun kuuluneet omistajat, Herman nuorempi ja hänen vaimonsa on nähty linnassa, samoin kuin miespalvelijoita tauollaan linnan portaissa istuksimassa.

Kunniapiha kartanon edustalla on karu, vailla istutuksia.

Tiukan aikataulun lisäksi visiittiämme haittasi rankkasateeksi yltynyt tihku, joten emme käyneet merenrannassa, mutta siellä on kuulemma todella kaunis 1800-luvulla sen ajan terveystrendeihin sopiva Merikylpylä.

Mitäs muita kartanokohteita Suomessa on, Tertti, Laukko ja Mustio nyt ainakin, ja tietenkin Turun ja Savonlinnan linnat. En ole koskaan käynyt Hämeen linnassa, onko kiva paikka, suosittelisitko?

Herman Fleming istututti puutarhaan peräti 200 mulperipuun tainta, ilmeisesti tarkoituksenaan tuottaa silkkiperhosten toukkia. Veikkaan, että kasvitarhasta oli enemmän iloa ja hyötyä…

Written by riitta

17.7.2020 klo 07:41

Kategoria(t): Matkat

Tagged with ,

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hämeen linna on kyllä enemmän linna kuin kartano, mutta suosittelen silti. Hämeen linna on hyvin säilynyt /restauroitu ja hienolla paikalla. Kummituksiakin sanottiin nähdyn.
  Sen lisäksi suosittelen myös Raaseporin ja Kuusiston linnoja, jotka tosin ovat rauniolinnoja. Alueina ne molemmat ovat hienoja ja Kuusistossa on vanha puinen kartanokin linnan vieressä. -q

  Liked by 1 henkilö

  Q

  17.7.2020 at 08:08

 2. Hämeen Linnassa olen käynyt , aikoja sitten , ja lapsenakin, hieno paikka. Hienolta näyttää myös tuo Mannerheimin synnyinkoti.

  Liked by 1 henkilö

  Jael

  19.7.2020 at 17:05

  • Vähän sitä jo googlailin sillä silmällä, voisi tosiaan olla kiva matkakohde meille. Ei ole liian kaukanakaan viikonloppureissuksi.

   Tykkää

   riitta

   19.7.2020 at 19:47


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: