masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

And then there was none –asenteella ruokahävikkiä vastaan

with 8 comments

Ensimmäistä valtakunnallista ruokahävikin vähentämiseksi tähtäävää Hävikkiviikkoa vietetään ensi viikolla eli 4.-10.11.

Kuluttajaliitto on haastanut mukaan kumppaneita eri aloilta viestimään kuluttajille ruokahävikin vähentämisestä. Viikon aikana Kuluttajaliitto kumppaneineen nostaa omissa viestintäkanavissaan ruokahävikin esille. Kuluttajille jaetaan vinkkejä, kerrotaan hävikkifaktoja ja ennen kaikkea kannustetaan kiinnittämään huomiota omaan ruokahävikkiin.

Kannattaa tutustua Hävikkiviikon Facebook –sivuihin. Merkkaa lisäksi kalenteriin, että Helsingin keskustassa Narinkkatorilla jaetaan keskiviikkona 6.11. 5000 ohikulkijalle ilmainen kasvisruokalounas. Voit napata lounaan mukaan jo aamulla töihin mennessä Orthexin lahjoittamassa eväsrasiassa. Eväsrasioissa lounaita jaetaan jo 7.30 alkaen.

Kylmä kahvi kaunistaa

Muistatte varmasti ruokablogaajien Hävikistä herkuksi –kampanjan? Tuolloin keskityin lähinnä tähteiden muokkaamiseen uusiksi aterioiksi, mutta nyt olen tutkinut asioita hieman eri näkövinkkelistä. Erityisesti nesteistä johtuva hävikki nousi ihan eri tavalla tietoisuuteeni tutustuessani asiaan uudemman kerran. En varmasti ole ainoa, joka ei laske tiskialtaaseen hulautettua kahvi- tai teetilkkasta ruokahävikiksi – sinnehän se katoaa, viemäriin, ei se päädy kaatopaikalle mätänemään. Mutta. Esimerkiksi kahvin tuottaminen ja sen rahtaaminen Suomeen kuluttaa luonnonvaroja aika lailla, joten sen tuhlaaminen ei ole millään muotoa järkevää. Meillä on onneksi kotona kahvilaite, jolla saa tehtyä kupillisen kerrallaan. Silti mukin pohjalle meinaa lähes joka kerta jäähtyä juomakelvottomaksi puoli desiäkin, viikossa tulee jo aikamoinen määrä hävikkiä. Kiinnitän nykyään tarkempaa huomiota kahvin valmistamiseen, enkä paina enää uutta kupillista ”varmuuden vuoksi” tulemaan.

Nämä toimintatavat ja vinkit olen huomannut toimivimmiksi meillä:

 • Inventoin jää- ja kuivakaapit aina maanantaisin. Teen sen perusteella sotasuunnitelman, miten tähteet ja pilaantumassa olevat tuotteet saadaan käytettyä.
 • Inventaarion päätteeksi osa tuotteista saattaa päätyä pakkaseen jos tiedän, etten saa niitä käytettyä ajoissa.
 • Paahtoleipä säilytetään pakkasessa, ja se sulatetaan normaalisti paahtimessa.
 • Ostan mahdollisimman pieniä pakkauskokoja esimerkiksi leikkeleitä, jotta varmasti ehdimme syödä ne ajoissa.
 • Lasken ja mittaan tarkasti keitettävän pastan tai riisin määrän. Meitä on vain kolme (3). Ei se naapuri yhtäkkiä hyökkää illalliselle.
 • Käytän paljon tuoreita yrttejä, mutta valitettavan usein osa ruukusta jää käyttämättä. Olen opetellut pakastamaan yrttejä, sillä ne voi heittää ruoan sekaan jäisinäkin.
 • Tarkistan säännöllisesti Hävikistä herkuksi –kampanjan edelleen ahkerasti päivittyvät Facebook-sivut hyvien ohjeiden ja ideoiden löytämiseksi.

Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan aiemmin tekemiäni ehdotuksia tähteiden hyödyntämiseen:

lohileipa

juustokeksit2

Written by riitta

1.11.2013 klo 11:40

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hyvä lista. Samaan pyrin itsekin. Välillä repsahtaa, mutta pääasiallisesti tavat ovat kyllä parantuneet huikeasti sitten viime vuoden. Leipä on meillä hiukan ongelmallinen, koska ei niitä korppujauhokaan määrättömästi tule käytettyä. Lähinnä ne paremmat herkkuleivät, joita tulee ostettua viikonlopuksi. Ruisleipää voi paahtaa loputtomiin.

  Tykkää

  Jonna

  1.11.2013 at 19:08

  • Totta, nyt on mullakin huomattavasti tiukempi roti, hyvä! Leipä on iso murheenkryyni, pakastin auttaa osaltaan. Herkkuleivät ostan minäkin vain, jos tiedän sen menevän lähes kerralla/kahdella.

   Tykkää

   riitta

   2.11.2013 at 09:58

 2. Hyvä kirjoitus! Täytyy itsekin nostaa aihe esille blogissa, ja esitellä parit hävikki-ideat. Roskikseen menevä ruoan määrä on länsimaissa todella surullista seurattavaa ja oman ruokahävikin kanssa voisi aina tsempata lisää. Leipä on meilläkin ongelma, seuraavaksi ehkä maito- ja piimäpurkkien pohjat sekä erilaiset avatut juustopurkit ja -paketit.

  Tykkää

  Mona

  2.11.2013 at 15:39

  • Joo, juusto on meilläkin iso murheenkryyni… Parmesanin saan aina kulumaan loppuun, muiden kanssa saa nikotella. Olen opetellut pyytämään ihan minipaloja juustotiskiltä, vaikka kuinka nolottaisi.

   Tykkää

   riitta

   3.11.2013 at 11:15

 3. Ihan mahtava postaus! Mulle aina nauretaan töissä kun otan kaksi kupillista teetä kerralla. Yhdestä teepussista tulee kaksi kupillista, niin miksi käyttäisin sen vain yhteen. Toiseen kuppiin laitan kylmää vettä, jolloin se on heti juotavissa ja toinen on sitten juotavissa kun se toinen on juotu. Tuo kerran viikossa jääkaapin inventoiti täytyisi minunkin ottaa käyttöön. Kiitos vinkeistä!

  Tykkää

  Teija

  4.11.2013 at 15:24

  • Pöh ja pah duunikavereille, toihan on just fiksua! Pieniä juttuja mutta suuri vaikutus. Suunnitelmallisuudella pääsee tosi pitkälle, siitähän tässä loppujen lopuksi on kyse.

   Tykkää

   riitta

   4.11.2013 at 15:30

 4. Hurjan houkuttelevat jämäkeksit! Mulle tuskin jää mitään hävikkiä;ensinnäkin ostan suurimman osan kuivatavaroista irtopainossa,joten voi ostaa niin paljon kuin haluaa.Vink. Punnitse ja Säästä -.kaupat Suomessa….. Mä käytän jopa muutamien hedelmien kuoretkin (appelsiinit,sitruuna,banaanit) ja jos käytän mehumyllyä,jäljelle jäänyt massa menee joko kasvispihveihin,leivontaan tai kuivaan niistä jauheita.

  Tykkää

  Jael

  6.11.2013 at 13:18

  • Wau Jael, olet kyllä ihan huippuahkera hävikin vähentäjä, jos kerran hyödynnät hedelmien kuoret ja vihannesmassat! o_O Tälle nostan hattua. 🙂

   En ole eläessäni onnistunut käymään Punnitse & Säästä -kaupassa, tälle on tehtävä jotain pikimmiten, kaikki niitä kehuu.

   Tykkää

   riitta

   6.11.2013 at 13:28


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: