Hävikistä herkuksi: jämäjuustosta gourmet-keksiksi
Meillä jää aina pyörimään yksinäisiä pieniä juustonkannikoita jääkaappiin, joita ei enää kehtaa laittaa esille sellaisenaan. Upotan parmesanin jämät usein lihapatoihin haudutuksen ajaksi, muut juustot kelpaavat jääkaapintyhjennyspizzan päälle, mutta jämistä saa myös hyviä keksejä.
Ohje on maailman helpoin, ja sitä voi varioida sen mukaan, kuinka paljon juustoa on käytettävissä. Eli raasta ensin juustonkannikat ja punnitse ne, niin tiedät kuinka paljon tarvitset muita aineksia.
Tästä määrästä tuli 24 keksiä:
- 125 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
- 125 g jauhoja
- 125 g sekalaista juustoraastetta (esim. emmentalia, parmesania, gruyèreä, grana padanaa)
- 2 tuoretta rosmariininoksaa
- pieni ripaus suolaa
- ½ tl leivinjauhetta
Raasta juustot. Riivi rosmariinin lehdet oksasta, silppua hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Rullaa taikinasta noin 5 cm:n paksuinen pötkö (tai useampi) ja kääri se kelmuun. Anna taikinan jähmettyä noin vartti pakastimessa.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa taikinapötköstä noin sentin paksuisia kiekkoja, ja paista 10 minuuttia uunin keskitasolla.
IN ENGLISH:
I always seem to be stuck with lonely cheese stumps, which are no longer presentable on the cheese platter. Sometimes I slip leftover parmesan bits to meat stews, or use them as pizza-topping, but I like making delicious cheese crackers as well.
Grate all the cheeses before you start as the recipe calls for equal amounts of cheese, butter and flour.
Yields 24 crackers:
- 125 g softened butter
- 125 g flour
- 125 g grated cheese
- two rosemary twigs
- a pinch of salt
- ½ teaspoons baking powder
Grate the cheeses. Finely chop the rosemary leaves, but not the hard twig. Combine all ingredients to a dough. Form the dough onto roughly 5 cm thick roll, and wrap in cling film. Let set in the freezer for 15 minutes.
Preheat the oven to 200 C. Cut the dough roll onto crackers, and bake for 10 minutes.
Tuommoiset on just ihania! Vastapaistettuina ja minusta vielä parempia vähän sitkistyttyään 🙂
TykkääTykkää
Campasimpukka
9.11.2012 at 07:54
Ihan samaa mieltä, sitkeys on jees! Nää vaan paranee kuivuessaan, juustot nousee vahvemmin esiin.
TykkääTykkää
riitta
9.11.2012 at 08:11
Juustokeksejä voi tehdä myös pelkistä juustoista ja mausteita. Tein viime viikolla juustokeksejä niin, että raastin juustokannikat ja tein raasteesta keksejä leivinpaperin päälle. Viskelin vielä lopuksi keksien päälle pellavansiemeniä ja kuminaa ja sitten vain hetkeksi uuniin.
Tajuttoman hyviä! 😛
TykkääTykkää
Huli
9.11.2012 at 08:18
Ihan totta, mäkin teen joskus keiton kaveriksi parmesankekoja. Ja noi on just hyviä sellaiseen pieneen mässäilyhaluun, kun tarttee jotain hyvää ja suolaista.
TykkääTykkää
riitta
9.11.2012 at 08:20
Pitihän se arvata, että kaikki tiesi jo mun keksimät juustokeksit. 🙂 Ja mä kun luulin keksineeni jotain uutta!
Ne oli muuten niin hyviä, että unohdin ottaa niistä kuvat vaikka kamera oli ihan siinä vieressä. Ja olin kyllä suunnitellut tekeväni niistä postauksen, mutta ilman kuvia ei ole postausta. Joten pitänee alkaa kerätä uusia kannikoita. 🙂
TykkääTykkää
Huli
9.11.2012 at 08:37
Joo, tee postaus kaikista eri kombinaatioista, mitä juustoja ja mitä mausteita/siemeniä tms. voisi käyttää. Mä olen jymähtänyt parmesaniin….
TykkääTykkää
riitta
9.11.2012 at 08:51
Kuulostavat todella hyvältä ja helpolta. Tykkään juustoista, mutta yritän hillitä itseäni, niin että en söisi niitä liikaa.
TykkääTykkää
Nina
9.11.2012 at 08:25
Samma här, saisin kulumaan loputtomasti juustoa ja punaviiniä… Tai ihan vaan juustoa.
TykkääTykkää
riitta
9.11.2012 at 08:29
Ovatpas kauniita! Meillä hävitetään mahdolliset kannikat yleensä suolaisiin piirakoihin tai juustosarviin mutta voisi testata tuollaisiakin.
TykkääTykkää
luimupupu
9.11.2012 at 09:39
Ah, juustosarvet, hyvä kun muistutit! Niitä pitää tehdä ja pian.
TykkääTykkää
riitta
9.11.2012 at 11:48
Hyvältä vaikuttaa tämäkin resepti 🙂
Meillä tosin ei yleensä ole ongelmaa hävittää juustionkannikoita, ne kun voi kätevästi paloitella Sutkin nameiksi. Karvapallo tykkää juustosta aika lailla joten temppuja on kätevä opetella niiden avulla 🙂
TykkääTykkää
Wee Piglet
9.11.2012 at 20:05
Heh, juuston, ei juustion 😀 Siinä olisikin hauska uusi sana 😀
TykkääTykkää
Wee Piglet
9.11.2012 at 20:06
Sutkille varmasti uppoaa kaikenlaiset jämät, en epäile yhtään… 😉
Juustio – juustonkaltainen tuote kenties? Tai joku hieno juustomuotti? Tai tietyn muotoinen juustonpala? Upea uusiosana anyways!
TykkääTykkää
riitta
9.11.2012 at 21:39
Nämä ovat nyt himottaneet kaksi päivää, mutta jääkaapissa huono jämätilanne. Surku!
Kaunis kuva, Riittaseni!
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
10.11.2012 at 15:24
Voi kiitos kehuista – it’s all about contrast baby! 😉
TykkääTykkää
riitta
11.11.2012 at 12:06