Kiukuttelevia kodinkoneita ja kotimaisia kasviksia
Uunin-pentele otti ja hajosi. Tai lähinnä ongelma on se, että lieden kaksi levyä eivät jaksa enää kuumentua tarpeeksi. Täytyy siis keksiä ruokalajeja, jotka valmistuvat joko kokonaan uunissa, tai vaativat vain pienempien levyjen käyttöä.
Tästä tulee ihan nuoruusvuodet ja ensimmäinen oma koti mieleen: Punavuoren pikkuruisen yksiön vielä pikkuruisempi keittiö käsitti uunin, joka toimi vain, mikäli samaan aikaan liesi ei ollut käytössä. Tuolloin tuli tehtyä aika usein uuniruokia (ja syötyä kavereiden kanssa ulkona, jos siis nimittäin malttoi laittaa palkkaa ruokaan), täytyykin kaivella muistista tähän tilanteeseen sopivia reseptejä.
Onneksi kuitenkin uuni ja kaksi levyä toimivat yhä! Paistoin yhtä ehdotonta lisukesuosikkiani, kun löysin suomalaisia ruusukaaleja kaupasta. Ruusukaalit ja voimakas gruyère-juusto tuottavat mahtavan yhdistelmän rapeaa ja suolaista. Sitä paitsi ruusukaalit ovat valtavan kauniin näköisiä, kuin söpöjä minisalaatteja!
Nopeaa ja vaivatonta:
- puolikas rasia ruusukaaleja
- gruyèreä
- suolaa, mustapippuria
- oliiviöljyä paistamiseen
Laita pannu kuumenemaan öljyn kanssa. Huuhtele ruusukaalit ja halkaise ne. Asettele puolikkaat pannuun leikkuupinta alassuin. Paista leikkuupintaan kaunis kullanruskea pinta, käännä sitten kaalit. Kypsennä pannulla yhteensä 10 minuuttia, muista ravistella pannua välillä.
Mausta suolalla, pippurilla ja reilulla kourallisella juustoraastetta.
ENGLISH SUMMARY:
I love Brussels sprouts: They´re tasty, full of vitamins C and K and they resemble mini-lettuce. One of my favourite recipes is to just simply fry them in olive oil and season them with a strong, salty Swiss gruyère.
You’ll need:
- Brussels sprouts
- Gruyère
- Salt, black pepper
- Olive oil for frying
Rinse and halve the sprouts. Heat up olive oil in a large frying pan, place the sprout halves in the pan with the cut side first. Cook the sprouts for 10 minutes shaking the pan every now and then.
Season the sprouts with salt, black pepper and a good handful of grated gruyère.
Ota tämä mahdollisuutena hankkia pyrolyysiuuni pizzatoiminnolla ja supernopea induktio 😉
Ruusukaalit ovat kyllä kerrassaan kauniita ja parhaimmillaan juuri noin yksinkertaisena.
TykkääTykkää
Jonna
1.9.2013 at 14:53
Voi kyllä, itsensä pesevä uuni on todellakin hankintakriteeri numero uno! Pizzavastukset olis kans pop. Täytyy ottaa ihan projektiksi selvittää, mitä kaikkea uutta ja ihanaa on tullut markkinoille.
TykkääTykkää
riitta
1.9.2013 at 15:09
Tee se, minäkin kaipaan vinkkejä, koska luulenpa, että meidän pitää uusia uudessa keittiössä aika lailla kaikki koneet.
TykkääTykkää
Jonna
1.9.2013 at 18:59
Jeps, teilläkin on tosiaan pian ostosreissu edessä. 🙂 Mies ei jostain syystä innostunut, kun ehdotin isompaa keittiöremppaa, puhui jotain heräämisestä ja kahvin haistelusta.
TykkääTykkää
riitta
2.9.2013 at 08:29
Aah, ruusukaalikausi, nam.
Mulla oli opiskelukämpässä sellainen kahden levyn liesi, että takalevyä ja uunia ei voinut käyttää yhtä aikaa. Uuniin ei mahtunut edes tavallinen piirakkavuoka, joten leipominen oli aika rajallista. Induktio olisi kiva, niiillä pääsee aina välillä väliaikaisasumuksissa kokkaamaan. Tuo 13-vuotias perusperusliesi vaan tuntuu kestävän ja kestävän…
TykkääTykkää
luimupupu
1.9.2013 at 15:18
En voi sanoa kaipaavani tuota uuninkuvatusta, toisaalta pieneen keittiösyvennykseen ei olisi isompaa mahtunutkaan… Jääkaappi oli myös aika hupaisa tapaus, taisi olla veneeseen/asuntoautoon suunniteltu versio, yhdenkin hengen ruokaostokset teki joskus tiukkaa. Muistan virittäneeni perunasalaattikipon ikkunasta roikkumaan tupareissa, kippo kun ei mahtunut jääkaappiin… 😀
TykkääTykkää
riitta
1.9.2013 at 16:45
Melkein tässä jo toivoo, että tuo minunkin uuni hajoaisi, että pääsisi kanssa ostaa pyrolyysi-ihmeen. Mut vahvaa tekoa on. Mitä nyt luukunkahva irtoilee. En osaa edes sellaisia induktioita käyttää. Tässä perinteisessä on levyille nupit 1-6 ja uunissa suuntaa antavat asteet.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
2.9.2013 at 19:34
Haha, hörähdin ääneen noille ”suuntaa antaville asteille”, kuulostaa kovin tutulta… 😀
Pyrolyysin lisäksi markkinoille on tullut höyryllä itsensä putsaavia uuneja, tässähän menee pää pyörälle vaihtoehtojen kanssa. Joskus haaveilin sellaisesta uunista, jossa olisi yksi kaasuliesi (wokkaamiseen sun muuhun), mutta mies ei oikein innostu ajatuksesta.
TykkääTykkää
riitta
3.9.2013 at 08:43
Minäkin haaveilen kotiin induktioliettä ja itsensä puhdistavaa uunia. Meilläkin on sellainen älyttömän kestävä perusmalli, joka vain jaksaa pysyä ehjänä. Jääkaappi ja tiskikone on hajoamisen vuoksi vaihdettu uusiin hienoihin malleihin, mutta tuo liesi vielä antaa odottaa itseään. Mökillä tosin on toivoa uudesta kapistuksesta, koska vain kaksi levyä neljästä toimii. Tosin sinne ei mitään hienouksia tulla hankkimaan – siellä grillataan niin paljon (ja käytetään sen tehokasta sivukeitintä), että hienoudet ovat turhia.
TykkääTykkää
Hiidenuhman keittiössä
5.9.2013 at 11:23
Huokaus, täytyy tunnustaa, että annoin melko lailla pahaa silmää uuniparalle kun muutimme, ja lähdin mielessäni heti suunnittelemaan uutta keittiötä… Ja nyt, kun uuni on mäsänä, kiukuttelen ”kun mikään ei kestä”! 😀 Mikään ei ole koskaan hyvin muka…
TykkääTykkää
riitta
5.9.2013 at 12:45
tunnen tuskasi. Tiedän nimittäin yhden ruokabloggarin Töölöstä, jonka minimaalisessa (ei siis minimaslistisessa, ei herranjumala todellakaan!) keittiössä on juurikin sellainen miniuuni, josta voi käyttää vain joko hellaa tai uunia kerrallaan. Voin kertoa että sillä bloggarilla on psyyke kovilla ja se karkaa aina Espanjaan kun voi juomaan viiniä…
TykkääTykkää
Andalusiana/ Andalusian auringossa- blogi
5.9.2013 at 21:01
Kuulostaa erinomaiselta pakokeinolta, viherrän kateudesta! 😀 Toisaalta, tuleepahan jumpattua aivoja, kun miettii mitä voi kokata ja missä järjestyksessä…
TykkääTykkää
riitta
6.9.2013 at 11:06