I’m from Sicily
Tyttökullat-sarjan pieni mutta topakka Sophia Petrillo osasi sisilialaisena langettaa kirouksia. ”May your marinara sauce never cling to your pasta!” saa joka kokin veren hyytymään kauhusta, ja meikäläisen satunnaiset ”voikun tolle jäisi Lego-palikka pysyvästi jalkapohjaan kiinni” kuulostamaan lähinnä säälittävältä.
Kirousten lisäksi Sophia osasi kokata. Yksi bravuureistaan oli pasta ziti, jota hän tuntui kokkaavaan useammassakin jaksossa. Kyse on lasagnen ja makaronilaatikon hybridistä eli pastavuoasta, johon tulee tomaattinen lihakastike ja juustokastike, sekä tietenkin ziti-pastaa. Ziti kuuluu putkilopastaheimoon, ja sen voi korvata esimerkiksi penne-pastalla.
Ziti on sikäli helpompi kuin lasagne, että siihen ei tarvitse keitellä béchamel-kastiketta. Eikä vuoan rakentamisessakaan tarvitse olla turhan huolellinen, ainekset vaan sekaisin limittäin ja lomittain.
Lihakastikkeen teen aina samalla tavalla, oli kyse sitten lasagnesta, pastavuoasta tai spaghetti bolognesesta. Juustokastiketta voi muokata oman maun tai sitten jääkaapista löytyvien kannikoiden mukaan. Perinteisin versio lienee sekoitus ricottaa, mozzarellaa ja parmesaania. Lihan sijaan voi käyttää kasviksia (munakoisoa tai sieniä vaikkapa), tai lisätä jauhelihan joukkoon pari kourallista tuoretta pinaattia.
Ainekset isoon vuokaan (katso jauhelihakastikkeen ohje linkistä):
- purkki ricottaa
- 1 pallo mozzarellaa raastettuna
- 100 g parmesaania raastettuna
- 1 kananmuna
- suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää
- pussi ziti-pastaa
Valmista ensin lihakastike, ja anna sen hautua rauhassa.
Kun on tullut aika laittaa pastavuoka kasaan, laita ensin uuni lämpenemään 200 asteeseen. Keitä pasta ohjeen mukaan al denteksi reilulla suolalla maustetussa vedessä. Sekoita juustokastikkeen ainekset keskenään, mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
Sekoita noin 2/3 juustokastikkeesta pastan sekaan. Lado vuokaan summittaisesti pastaa ja jauhelihakastiketta kerroksiksi, levitä loput juustokastikkeesta pinnalle.
Paista uunissa noin 20 minuuttia, anna vetäytyä 5 ennen tarjoilua.
Tyttökullat <3! Osaan sen biisin vieläkin. Huoh. Nyt se jäi korvamadoksi.
Anteeksi tämä off topic.
TykkääTykkää
Mari
6.2.2014 at 14:51
”… and the card attached would say thank you for being a friend…”
TykkääTykkää
riitta
6.2.2014 at 14:52
Mites toi Kate & Allie? ”just when you think there’s no one around who’s caring..”
TykkääTykkää
Mari
6.2.2014 at 14:57
Ai kauheeta, heti alkoi kasaripianon kilkutus soida päässä! 😀
TykkääTykkää
riitta
6.2.2014 at 15:05
Tyttökullat! Parhaimpia tv-sarjoja ikinä! Ja mikä resepti! Nam!
TykkääTykkää
Sofia
6.2.2014 at 15:26
Eikö vaan ollut, voikun tulisi joskus uusintana telkkarista.
TykkääTykkää
riitta
6.2.2014 at 15:29
Ah, this takes me back… 🙂
TykkääTykkää
Ulla
6.2.2014 at 17:47
Picture this: Sicily. 1925.
TykkääTykkää
riitta
6.2.2014 at 18:32
Oi, nam. Olen sitten tietämättäni tehnyt jo vuosia meille vähän saman tyylistä ”makaronilaatikkoa”. 🙂
TykkääTykkää
JonnaH.
6.2.2014 at 18:33
Kaikissa meissä asuu pieni sisilialainen puukauhaa heiluttava mummo… 😉
TykkääTykkää
riitta
6.2.2014 at 18:51
Tykkään,tykkään ja tykkään 🙂 ohje talteen!
TykkääTykkää
Chef Jones
7.2.2014 at 13:19
Loistavaa, ihana kuulla – kiitos!
TykkääTykkää
riitta
7.2.2014 at 13:22
Sofia oli legenda jo eläessään. Pääsiköhän kukaan heistä ikinä eroon roolistaan.
Pastavuokakin vaikuttaa juuri sellaiselta, jota ihminen tasaisin väliajoin tarvitsee.
TykkääTykkää
Jonna
9.2.2014 at 16:23
Eivät päässeet, veikkaan. Esim. Bea Arthur oli niiiiiin Dorothy, että olisi ollut suorastaan pettymys nähdä hänet jossain muussa roolissa…
TykkääTykkää
riitta
11.2.2014 at 10:00
Mä olen aina luullut että baked ziti on joku amerikkalainen versio,siihen nimittäin tutustuin Jenkkilässä asuessa.Tosi hyvää:) Tein sitä sitten Suomessa niin usein pojalleni,että hän melkein huokaili että voi ei,taas sitä baked zitiä;D
TykkääTykkää
Jael
11.2.2014 at 19:52
Apua, poikaparka! 😀 Tai no ei, sietäisi olla kiitollinen, että saa hyvän kokin aikaansaannoksia syödä!
TykkääTykkää
riitta
13.2.2014 at 15:22
Sofian kiroukset on tietty omaa luokkaansa, mutta en minä kyllä tykkäisi siitä legopalikastakaan jalkapohjassa.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
12.2.2014 at 18:21
Okei, okei, legopalikka pysyvästi jalan alla olisi aika karmeaa kyllä… 😀
TykkääTykkää
riitta
12.2.2014 at 21:53
Oi, tyttökullat <3. Ihana postaus ja resepti, ehdottomasti kokeiltavien listalle.
TykkääTykkää
Minna
13.2.2014 at 19:47
Ihanaa, lisää hengenheimolaisia! Sophia oli ihana, kenties paras hahmo.
TykkääTykkää
riitta
13.2.2014 at 21:40