masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

A Wee Holiday

with 10 comments

Vietimme isoimman osan hiihtolomasta tällä kertaa Edinburghissa. Ehdimme myös Loch Nessille, joka on ollut yksi kohta ämpärilistallani.

lippuikkunassa

Tämä oli meille toinen kerta Skotlannissa, viimeksi olimme kaksi vuotta sitten siellä pari päivää osana Iso-Britannian turneeta. Ensimmäinen kerta herätti kiinnostuksen palata, sen verran mielenkiintoinen kaupunki on ja sen verran mukavia sen ihmiset. Tämä toinen kerta sitten vei sydämen mukanaan täysin, ja olenkin viettänyt matkan jälkeisen ajan ihan tartaanina skottihuumassa, seurannut miljoonaa skotlantilaista Instagram-tiliä ja tutkinut tuttuja paikkoja Googlen street view´n kautta. Ostin postikortin, jossa on Skotlannin kartta. Kortti nojaa työpöytäni lamppuun, ja saa hymyilemään paikannimillään: Kinlochbervie, Mailag, Arran ja Crianlarich. Säkkipilli alkaa välittömästi ujeltaa korvissa ja kanervat huojua nummilla.

Calton Hill on suosittu ulkoilualue.

edinburghcaltonhill3caltonhill2caltonhill1

Edinburghin vanhan keskustan talot ovat ajan (vai teollisuuden? hiilivetureiden?) mustaamat, ja ovat goottilaisessa synkkyydessään kuin suoraan Oliver Twistin lavasteista. Säkkipillin soittoa kuuluu ihan oikeasti lähes päivittäin, mikä ei varsinaisesti vähennä hyvää fiilistä. Hotellimme (The Balmoral aivan kaupungin keskustassa, Waverleyn rautatieaseman yläpuolella) järjesti viimeisenä iltana juhlat seuraavan päivän Skotlanti-Englanti-rugbymatsin kunniaksi, ja oli palkannut kilttiasuisen säkkipillistin ovelleen. Tiedän romantisoivani kaupunkia nyt isolla kädellä, mutta yhdistelmä skottimurteen sorinaa, säkkipillin ääntä ja mahtavia paikannimiä busseissa kuten Lochende (proosallisemmin Järvenperä) saa sydämen väpättämään ainakin minun rinnassani. Skottimurteesta pitää vielä kertoa, että kaikki on tosiaan ”wee” sitä ja tätä. Hotellin portieerikin totesi laukkujamme huoneeseen tuodessaan, että olemme vissiinkin ”on a wee holiday”.

balmoral_aula

Edinburgh on turistille helppo kohde. Kaksi rinnakkaista isoa katua, Princes Street ja Royal Mile, pitävät sisällään lähes kaiken, mitä lomalainen kaipaa. Royal Mile on osa vanhaa kaupunkia, ja sen varrella sijaitsi aikanaan kaupungin portit. Maili kulkee Edinburghin linnalta Holyroodin palatsiin (kuningattaren virallinen asemapaikka aina Skotlannissa ollessaan). Joka toinen liike myy skottiruutukamaa, ja joka toinen on pubi. Princes Street puolestaan on iso kauppakatu (lähinnä isojen ketjujen myymälöitä), jonka poikkikaduilta kannattaa etsiä ravintoloita. Royal Milelta lähtee myös poikkikatu Victoria Street (ensimmäisessä kuvassa alla), jolla sijaitsee pienempiä käsityöläis-, taide- ja antiikkikauppoja – aivan ihania ja mielenkiintoisempia matkamuistojen kannalta, kuin isot krääsäkaupat. Holyroodin palatsin vastapäätä sijaitsee Skotlannin parlamenttitalo ja samoilta mailta Holyroodin puiston kukkuloiden laella löytyy Arthur´s Seat, joka oli legendan mukaan kuningas Arthurin ja hänen ritariensa pyöreän pöydän sijaintipaikka.

victoriastreetnäkymälinnalta

Näkymä Edinburgh Castlelta satamaan päin.

holyrood_luostari

Holyroodin palatsin mailla sijaitsee myös luostarin rauniot.

edinburghcastle

Edinburgh Castle kaupungilta päin katsottuna.

Rakensimme sopivan sekoituksen aktiviteetteja ja rentoa rötväilyä näin:

(lento Helsinki-Lontoo-Edinburgh)

Päivä 1: Calton Hill, Holyrood Palace ja sen erikoisnäyttely, parlamentti, pubilounas, illallinen Wagamamassa

Päivä 2: junamatka Edinburghista Invernessiin Loch Nessille, illallinen Invernessissä

Päivä 3: kiipeäminen Arthur´s Seatille, illallinen italialaisravintola Amaronessa

Päivä 4: ostoksia ja paluulento

Teen erillisen jutun Invernessistä ja Loch Nessistä sekä noista muista nähtävyyksistä ja kapuamisesta Arthur´s Seatille.

Written by riitta

9.3.2018 klo 10:10

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. KIITOS! ❤ Mullahan on kaksi paikkaa, joissa en ole ikinä käynyt, mutta aina kuvia katsellessa tulee hyvin kotoinen olo. Uskon aika vahvasti tähän uudelleensyntymis "hömppään" (lähinnä omien kokemusten kautta), joten olen aika varma, että olen joskus elänyt kummassakin paikassa, koska niin vahvoja tunteita herättää jo pelkkien kuvien näkeminen. Kuvat Skotlannista ovat tunteita herättävä paikka ja toinen ovat kuvat Gardajärveltä Italiasta.

  On muuten hämmentävän vihreän näköistä jopa tähän aikaan vuodesta. Enkä itse osaisi edes kuvitella, että Skotlannissa ei soisi säkkipilli, sehän olennainen osa sitä elämystä paikasta! En kyllä sitä kotona välttämättä kuuntelisi. 😀 Itse valitsen Kreikassakin aina mieluummin ravintolan, jossa soi paikallinen musiikki, koska koen, että se on niin iso osa sitä millaisia muistoja itselleen luo. Kreikkalainen ruoka maistuu vieläkin paremmalta kreikkalaisen musiikin kera ja niin varmasti myös yksi Single Malt säkkipillin säestyksellä. 😉

  Liked by 1 henkilö

  Jonna

  9.3.2018 at 10:39

  • Tiedätkö – meinasin kirjoittaa, että uskon olleeni Skotlannissa ”aiemminkin”, mutten sitten kehdannut. 😀 Joistain paikoista vaan tulee niin voimakkaan tuttu tunne, sellainen, mikä kumpuaa syvemmältä sydämestä.

   Meillä kävi kelien suhteen ihan älytön munkki, aurinko paistoi joka päivä ja teki turreilusta mutkatonta. Lumisateet saapuivat juuri lähtömme jälkeen, onneksi! Junat eivät olisi kulkeneet esim. Invernessille, ja silloin olisi Loch Ness jäänyt näkemättä.

   Tykkää

   riitta

   9.3.2018 at 11:05

 2. Kiitos nojatuolimatkasta! Ootko lukenut Alexander McCall Smithin kirjoja Edinburghista?

  Liked by 1 henkilö

  Pandice

  9.3.2018 at 14:08

 3. Upeat kuvat:) En ole koskaan käynyt Skotlannissa, mutta opiskeluaikoina kämppäkaverina oli jonkun aikaa skotlantilainen (Glasgow)

  Tykkää

  Jael

  9.3.2018 at 18:50

 4. Skotlanti ja eritoten Edinburgh ovat olleet haavelistalla vuosia, joten ihana päästä lukemaan teidän matkasta! Haaveilen, että vuokraisimme auton ja kävisimme katselemassa lähitienoon linnoja. Niitä kai siellä riittää! Laitathan myös kuvia syömistänne herkuista tai ainakin jonkin hyvän pubiruokavinkin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Mallaspulla

  10.3.2018 at 13:26

  • Oooh, joo, omalla autolla olisi ihana kulkea tuolla! Samaten koko Iso-Britanniassa, haluaisin Walesiin ja järviseudulle myös. Yritän koostaa ruoka-aiheisen jutun vielä, muutama hyvä vinkki on Edinburghiin.

   Tykkää

   riitta

   20.3.2018 at 13:46

 5. […] (Kuvat ovat viime vuotiselta Edinburghin-matkaltamme. Koristeellinen katto on juna-asemalta, maisemakuvat matkalta Loch Nessille.) […]

  Tykkää

 6. […] jutut käsittelivät Edinburghin nähtävyyksiä ja Loch Nessiä, lue ihmeessä nekin. Kavutaan tällä kertaa kuitenkin korkeammalle, eli Arthur´s […]

  Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: