masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Macha-tiramisu

with 10 comments

Japanilaiset eivät ole tunnettuja jälkiruoistaan, vaikka muuten makeasta pitävätkin. Tiramisu taipuu kuitenkin pienellä muokkauksella myös länsimaalaisen japanilaisen illallisen huipennukseksi.

I got the idea for green tea -flavoured tiramisu from London restaurant UMU. Sounds grazy but it works! Click here for the recipe in English.

Saimme miehen kanssa tätä ensimmäisen kerran Lontoossa UMU-ravintolassa. Vihreällä teellä maustettu tiramisu ei kuulostanut kovin houkuttelevalta, mutta koska se oli osa maistelumenuta, ei ollut vaihtoehtoja. Jo ensimmäinen lusikallinen vei kuitenkin kielen mennessään, ja oli pakko pyörtää vähättelevät ajatukset japanilaisten jälkiruokakokkailuista.

Tein tätä uutena vuotena sushin ja gyozojen kanssa. Resepti on perinteisen tiramisun, muokkasin vaan sen makumaailmaltaan japanilaisemmaksi.

Ainekset (3 isoa tai 4 pienempää annosta):

  • 2 dl vahvaa jasmiiniteetä
  • 4 rkl De Kuyperin Apricot Brandyä (vielä parempaa, jos saat käsiisi Umeshu-likööriä – ja jos löydät, niin vinkkaa minullekin)
  • 2 munaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 200 g savoiardikeksejä
  • pinnalle macha-jauhetta

Valmista tee, ja mausta se jäähtyneenä aprikoosiliköörillä.

Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vaahdota. Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone. Lisää joukkoon valkuaisvaahto kevyesti nostellen.

Kasta yksitellen puolet kekseistä maustettuun teehen, ja asettele ne vuoan (iso tai suoraan annosmaljoihin) pohjalle sokeripuoli ylöspäin. Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Toista keksi-mascarpone kerrokset.

Anna tekeytyä jääkaapissa parista tunnista vuorokauteen. Koristele tiramisu siivilöimällä macha-jauhe sen päälle juuri ennen tarjoilua. HUOM! Tein sen virheen, että laitoin machan jo tekeytymisvaiheessa annosten päälle, mikä teki sen, että jauhe muuttui tummaksi kostuttuaan. Olisi ollut kauniimpaa, jos koristehuntu olisi ollut hennon vaaleanvihreää. Ensi kerralla olen fiksumpi.

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Machajäätelöä oon joskus tehnyt, mutta tiramisu ei oo tullut mieleenkään. Pitääkin ehdottomasti kokeilla!

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    19.1.2012 at 19:20

    • Hyvä, voidaankin tehdä kokkausvaihtokaupat, mä en nimittäin ole koskaan tehnyt itse jäätelöä…!

      Tykkää

      riitta

      20.1.2012 at 09:32

  2. Ensimmäinen versio jääkaapissa tekeytymässä, ja umeshulla tietenkin…. Katsotaan aamulla pitääkö tehdä paniikkiversio nro 2 tai siirtyä vaihtoehtoon B.

    Tykkää

    Anna

    22.1.2012 at 00:22

    • Höpsistä, uskon että oli superhyvää! 🙂 Mistämistämistä saa umeshua!?!?!

      Tykkää

      riitta

      22.1.2012 at 12:13

  3. Pienen maistiaisen reunasta otin ja sopivan mieto on se umeshun pehmeä maku. Olin sen verran fiksu 🙂 että löydettyäni ko. ainetta otin myös sinulle pullollisen…

    Tykkää

    Anna

    22.1.2012 at 13:13

    • Eikä, ihanko totta?! Iih, kiitos senkin ihana ihminen! Koska nähdään? 😀

      Tykkää

      riitta

      23.1.2012 at 08:17

  4. Eipä olisi tullut mieleen yhdistää näitä kahta. Epäluulot siis kannatti kuopata.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    22.1.2012 at 20:31

    • Juu, muistan kuinka skeptisesti suhtauduin ajatukseen (”tää ei voi olla hyvää”), mutta kummasti täyteläinen mascarpone ja raikas vihreä tee täydentää toisiaan.

      Tykkää

      riitta

      23.1.2012 at 08:18

  5. […] Kivistön leidien suussa sulava japanilainen juustokakku Oman keittiön macha-tiramisu […]

    Tykkää

  6. […] oli herkullista, tätä täytyy hyödyntää myös ruoanlaitossa! Mieleeni nousi heti macha-tiramisuni, tässä voisi toimia. Sinisen sokeriliemen voi jättää hyvin poiskin, se ei nimittäin maistunut […]

    Tykkää


I live for comments!