Japanilainen chawanmushi eli höyrytetty munaliemi
Tämän nopeammin ei pääse Japanin makuun, ei edes Finnairin uusilla Tomi Björk –menuilla. Keitä vesi, lisää mausteet ja voilà!
Sorruin Stockmannilla uuteen keittokirjaan ”Sakura”. Olen syyntakeeton: en voi kävellä japanilaisen ruokakirjan ohi, jonka kannessa on vieläpä kirsikankukkia.
Tein chawanmushia itselleni lounaaksi, ilman reseptissä mainittua tiikerirapua tosin. Lounaaksi sopivan kevyt, mutta kananmunan ansiosta kunnon ateria. Ja vei ajatukset ja sydämen turhankin tehokkaasti Tokioon ja sen ravintoloihin. Sushi ei koskaan aiheuta samanlaista tunnereaktiota kuin muut japanilaiset ruoat, kenties siksi, että harvemmin olen valinnut sushia Japanissa, siellä on paljon mielenkiintoisempaakin syötävää.
Ainekset kahdelle:
- 4 kananmunaa
- 2 dl vettä
- 2 tl miriniä
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl soijaa
- 1 tl dashia
- (daikon-krassia koristeeksi)
- Kiehauta vesi. Ota kattila levyltä, lisää mausteet ja sekoita hyvin.
- Vatkaa munat toisessa astiassa rikki, lisää ne sitten se liemen sekaan. Sekoita tasaiseksi, siivilöi ja kaada tarjoiluastioihin. Peitä kelmulla ja anna kypsyä höyryssä vielä 8 minuuttia.
- (Lisää kypsät tiikeriravut.)
Sakura kiinnosti myös siksi, että kirjassa on muutama jälkiruokaohje. Japanilaiset, vaikka ovatkin melko persoja makean perään, eivät juuri jälkiruokia nimittäin harrasta. Hedelmät, keksit teen kanssa, macha-jäätelö – jälkimmäinenkin taitaa olla lähinnä turisteja varten kehitetty.
Jos laillani etsit japanilaisia makeita herkkuja, niin tässä pari ehdotusta:
Kivistön leidien suussa sulava japanilainen juustokakku
Oman keittiön macha-tiramisu
Ihan uutta mulle.. mielenkiintoinen kypsennystapa. Tuotahan pitää testata!
TykkääTykkää
jokihaka kokkaa
15.2.2013 at 09:12
Keitto myös haalenee haudutusajan aikana heti syötäväksi, eli sikälikin pikaruokaa.
TykkääTykkää
riitta
15.2.2013 at 09:19
Kuulostaa ihan täydelliseltä lounaskeitolta! Ja melkein kaikki raaka-aineet löytyy valmiiksi kotoa. Menee kokeiluun 🙂
TykkääTykkää
La fille du vent
15.2.2013 at 09:28
Jee, ihana kuulla! Oli mulle ainakin just sopivan riittoisa lounaaksi. Kerrothan sitten, mitä pidit.
TykkääTykkää
riitta
15.2.2013 at 09:29
Mä menetin viime keväisellä Japanin-reissulla sydämeni tsukemono-vihanneksille. Dashia on pitänyt keitellä kotitarpeiksi, kun sitä niin monissa resepteissä tarvitaan, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. Oletko muuten keittänyt dashin itse vai suosittelisitko jotain valmista kamaa?
TykkääTykkää
Liisa
15.2.2013 at 09:47
Joo, tsukemonot ❤ !!
Ostan dashin ihan Tokyokanista (yksinkertainen läpinäkyvä vakuumipakkaus), haluan ensin päästä kokkailuissa paremmin makujen suhteen jyvälle, ennen kuin uskallan itse sooloilla.. 😀
TykkääTykkää
riitta
15.2.2013 at 10:07
Japani, täynnä herkkuja. Tokiossa en tosin ole käynyt, Kiotossa ja Osakassa kyllä. Kelpaisi minullekin lounaaksi.
TykkääTykkää
luimupupu
15.2.2013 at 09:53
Sanos muuta! Huokaus, veri vetäisi taas kovasti reissun päälle. Tokio on _ehkä_ lempparein, tosin en vielä ole löytänyt saarelta paikkaa, jossa en viihtyisi. 😉
TykkääTykkää
riitta
15.2.2013 at 10:04
Hauskalta kuulostava nimi tuolla:) Japanilaiset ruoat ovat kyllä niin maistuvia:)
TykkääTykkää
yaelian10
15.2.2013 at 15:29
Hih, eikö olekin! Tämä oli erinomainen soppa, teen varmasti toistekin, kun yleensä on kaikkia aineksia valmiina.
TykkääTykkää
riitta
15.2.2013 at 16:27
Mä olen niin kujalla kun puhutaan japanialaisesta keittiöstä. Onneksi ootte sinä ja Ankerias!
TykkääTykkää
Anna
15.2.2013 at 19:02
Joo, me ollaan Ankeriaan kanssa tosiuskovaisia! 😀
TykkääTykkää
riitta
16.2.2013 at 10:25
Mä söin tänään misokeittoa (valmis pussi). Lisäsin purjoa ja chiliä ja tuli niin hyvää! Ja mikä parasta, valmistus kesti about 5 minuuttia.
TykkääTykkää
Huli
15.2.2013 at 23:57
Ah, misokeitto! Tosiaan, 5 minuuttia (jos ees sitäkään), ja lounas on kulhossa.
TykkääTykkää
riitta
16.2.2013 at 10:26
Minä olen siellä samalla kujalla kuin Annakin. Ei oikein voi edes kokata, kun ei tiedä, mistä aloittaa. Mutta luulenpa aloittavani gyosanyyteistä, ne ovat tarpeeksi ymmärrettäviä makumaailmaltaan myös kaltaiselleni länkkärille.
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
16.2.2013 at 08:28
Uskon, että tykästyt gyozoihin, se on tosiaan ”helppo” lähestyttävä länkkärimakuun.
TykkääTykkää
riitta
16.2.2013 at 10:27
Minulla on kanssa tuo kirja varattuna. Ostan sen sitten, kun Suomalaisen kanta-asiakasalekuponki kolahtaa tässä kohtapuoliin postilaatikkoon. Tosi mielenkiintoisen oloinen kirja. Minusta on kiva, kun on tehty tuollainen suomalaisvoimin. Ja tätä munakasta teen kyllä joku ilta iltapalaksi.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
16.2.2013 at 10:35
Kirjassa on tosi kauniit kuvat, ja tosiaan niitä jälkiruokia, joita ei ihan joka opuksessa tuu vastaan.
TykkääTykkää
riitta
16.2.2013 at 10:40
Saimme haasteen ja laitoimme sen eteenpäin vielä parempaan seuraan… eli teille 🙂 http://andalusianauringossa.blogspot.com.es/2013/02/onnellisuushaaste.html
TykkääTykkää
Andalusiana
16.2.2013 at 21:51
Ooh, kiitos luottamuksesta, tähän palataan… 😉
TykkääTykkää
riitta
17.2.2013 at 23:07