masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Korealainen pyttipannu eli Bibimbap

with 8 comments

Bibimbap tarkoittaa koreaksi kuulemma ”riisiä lihan ja erilaisten kasvisten kanssa”. Tästä on helppo päätellä, että kyseessä on simppeli ja helposti jääkaapin varastosaldoja hyödyntäen muokattavissa oleva ruokalaji.

Korean Bibimbap is one of our family´s favourite dishes. The basic recipe is easy to modify according to your tastes or whatever you have in the fridge at the moment. We always eat Bibimbap with of course kimchi, finely chopped scallions, gochujang-chilipaste and oven-roasted whole garlic cloves.

bibimbap2

Söimme viime vuonna molemmilla Korean-reissuilla bibimbapia. Sitä saa lähes joka ravintolasta ja kaikissa mahdollisissa raaka-ainevaihtoehdoissa naudanlihasta äyriäisiin. Yhteinen nimittäjä on riisi, (raaka) kananmuna ja korealainen tulinen chilitahna gochujang. Toisinaan vastaan käveli dolsot bibimbap, eli kuumassa savipadassa tarjoiltu pyttipannu. Padan tulikuuma pinta paistaa riisin ihanan rapeaksi, ja on melkeinpä ruoan paras osuus. Meillä on mökillä dolsot-valurautapannut, kaupungissa täytyy tyytyä tavallisiin kulhoihin.

kimchiidut

Tarjoiluastiat, eli kimchiä sisältävä metallikulho ja itujen savinen kippo sekä aterimet ovat matkatuliaisia. Tykkään ostaa matkoilta nimenomaan käyttöesineitä, näin kivat reissut muistuvat mieleen joka käyttökerralla.

Ruoan voi annostella valmiiksi jokaiselle ruokailijalle, tai sitten voi kattaa kaikki ainekset erikseen, jolloin jokainen saa rakentaa oman bibimbapinsa sen hetkisten mielitekojen mukaan. Meillä on aina tarjolla alla lueteltujen ainesten lisäksi gochujangia, uunissa tunnin verran folionyytissä paistettuja kokonaisia valkosipulin kynsiä, hienonnettua kevätsipulia sekä tietenkin kimchiä, jota ilman ei korealainen suostu istumaan ruokapöytään. Bibimbapiin kuuluvan kananmunan tarjoilen raa´an keltuaisen muodossa, mutta jos ajatus tuntuu vieraalta, voi kananmunan myös paistaa kokonaisena jättäen kuitenkin keltuaisen juoksevaksi. Kananmuna loiventaa gochujangin potkua, ja muodostaa yhdessä sen kanssa ruoalle kastikkeen.

Vielä lukuvinkki, jos korealainen ruoka kiinnostaa enemmänkin: postasin tyypillisistä korealaisista ruokalajeista ja juomista.

BIBIMBAP NELJÄLLE

Lihan marinadi:

  • 300 g naudanlihasuikaleita
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 dl vettä
  • 3 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 1,5 rkl sokeria
  • 1 rkl hienoksi silputtua valkosipulia
  • 1 rkl tuoreetta raastettua inkivääriä
  • 1 rkl gochujang-tahnaa

Sekoita kastikkeen ainekset toisiinsa ja anna lihan marinoitua 1-2 tuntia.

Kasvikset:

  • 250 g babypinaattia
  • 100 g mungpavunituja
  • 200 g siitakesieniä
  • 1 iso porkkana
  • 10 minimaissia

Huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet. Huuhtele ja kuivaa myös idut ja laita tarjolle. Puhdista sienet ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi suupaloiksi. Kuori porkkana ja suikaloi se ohuiksi tikuiksi. Leikkaa minimaissit kahtia.

Kun liha on marinoitunut tarpeeksi, siivilöi marinadi talteen ja paista lihat kypsiksi öljyssä. Nosta lihat pois pannusta, anna pannun kuumentua hetki ja paista sitten sienet, porkkanat ja maissit kypsiksi. Lisää lihat joukkoon, kaada marinadi päälle ja anna kiehahtaa kerran.

Varaa lisäksi jokaiselle ruokailijalle 1 dl riisiä (raakapaino) ja yksi paistettu kananmuna/raaka keltuainen.

bibimbap1

Written by riitta

7.6.2017 klo 07:26

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Uu nam! Ja erityismaininta ihanasta itukupista, onko oikeasti teekuppi tms.?

    Tykkää

    Pandice

    7.6.2017 at 09:01

    • No näin mä oletan – ei ollut myyjättären kanssa yhteistä kieltä, niin en saanut kysyttyä. 😀 Käytän sitä myös valkosipuleiden säilytykseen.

      Tykkää

      riitta

      7.6.2017 at 11:28

  2. Nam 😉 Tuonhan voisi tehdä tofullakin kun en syö lihaa-.

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    7.6.2017 at 18:04

    • Hei loistava idea, mäkin taidan seuraavalla kerralla testata tofua! Imee varmasti ihanasti kaikki maut itseensä.

      Tykkää

      riitta

      8.6.2017 at 10:50

  3. Herkullisen näköistä! :p Itselleni ihan tuntematon ruoka, jota pitää varmaan kokeilla.

    Liked by 1 henkilö

    Jonna

    7.6.2017 at 21:16

    • Korealaisen keittiön maut ovat superkoukuttavia, ei meinaa tulla mahan pohja vastaan syödessä… 😀

      Tykkää

      riitta

      8.6.2017 at 10:51

  4. Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä ja niin sopivalta juuri meidän pöytäämme. Yksinkertainen resepti ja erityisesti on kiva, että tuo hyvänmakuinen marinadikin käytetään kokonaisuudessaan hyväksi eikä kaadeta pois. Pian kokeillaan 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Mallaspulla

    8.6.2017 at 19:56

    • Jep, mäkään en tykkää tuhlata raaka-aineita, kun niistä päinvastoin saa hyvät maut ruokaan.

      Tykkää

      riitta

      10.6.2017 at 09:03


I live for comments!