masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Peruna-pecorino-rosmariinileipä

with 16 comments

Tähteeksi jääneestä perunamuusista tulee ihan mahtavan pehmeä koostumus leipään! Pecorino tuo täyteläisyyttä makuun, ja rosmariini nyt vaan on aina hyvää.

Very few things in life are as deeply satisfying as the smell (and taste!) of freshly baked bread. I repurposed some leftover potato mash to make this delicious pecorino and rosemary flavoured bread. Click here for the recipe in English.

pprleipä

Harva asia tässä maailmassa tuoksuu yhtä hyvälle, kuin vastaleivottu leipä. Harva asia myöskään maistuu yhtä hyvältä, kuin lämmin leipä – pelkkä voi riittää päälle. Ja kun kaiken tämän saa jämäperunamuusista, saa aika paljon martta-pisteitä.

Yksi vuokaleipä:

  • 2,5 dl perunamuusia
  • 500 g jauhoja
  • 25 g tuorehiivaa tai yksi kuivahiivapussi
  • 2,5 dl vettä
  • 1 rkl kuivattua rosmariinia
  • 75 g raastettua pecorino-juustoa
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 tl siirappia
  • 1 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Murustele hiiva joukkoon, lisää myös siirappi. Sekoita jonkun ajan kuluttua tasaiseksi.

Sekoita isossa kulhossa jauhot, juustoraaste, rosmariini ja suola (ja kuivahiiva, jos käytät sitä), ja sekoita niiden joukkoon perunamuusi. Lisää lopuksi neste, ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja saat muotoiltua siitä pallon. Levitä oliiviöljy tasaisesti taikinan pinnalle, ja anna sen kohota tunti liinan alla lämpimässä paikassa.

Painele taikinasta ilmakuplat pihalle jauhoisella alustalla, ja muotoile siitä puikula, jonka nostat öljyttyyn vuokaan. Paista puolisen tuntia 200 asteessa.

16 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hah, marttapisteitä, niitä tietenkin aina yritetään kerätä. 😉

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    23.10.2014 at 15:44

  2. Pottumuusia pitäisi aina tehdä kahdesta kilosta perunoita kahdellekin niin sitä riittäisi leivontaankin. Manna- ja riisipuuro ovat vielä ongelmallisempia, niistä ei koskaan riitä ahvenanmaanpannariin eikä karjanpiirakoihin.

    Liked by 1 henkilö

    luimupupu

    23.10.2014 at 15:48

    • Joo, ihan samaa mieltä! Ja riisi pitäisi aina mitoittaa niin, että saisi seuraavana päivänä paistettua riisiä. ❤

      Tykkää

      riitta

      23.10.2014 at 16:17

  3. Kiva ohje, perunamuusia ei tosiaan tule koskaan liikaa 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Campasimpukka

    23.10.2014 at 17:57

    • Jeps, jotenkin se kummasti katoaa kulhosta parempiin suihin… 😀 Ja toki hyvä niin, aina kun ei jää sellaista määrää, josta jatkojalostaa jotain. Ne pienet roippeet vaan ärsyttää, kun ei oikein voi muuta, kuin nakata roskiin. 😦

      Tykkää

      riitta

      24.10.2014 at 07:14

  4. Missä vaiheessa juusto sekoitetaan taikinaan? Olisi aika oleellinen tieto, kun jauhopeukalo on keskellä kämmentä!

    Liked by 1 henkilö

    Vieras

    23.10.2014 at 19:47

    • Ääh, onneksi joku on sentään hereillä tässä pimeydessä, musta ei siihen näemmä ole… 😀 Eli iso kiitos tarkkaavaisuudesta, korjaan tekstiä.

      Kysymykseesi: juustoraaste sekoitetaan yhteen jauhojen ja suolan kanssa, juuri ennen muusia ja nestettä.

      Tykkää

      riitta

      24.10.2014 at 07:13

  5. Vastaleivotun leivän tuoksu on kyllä yksi lohdullisimmista tuoksuista maailmassa. Kaukana on kavala maailma, kun tunkee suun täyteen tuoretta, voilla päällystettyä leipää. Ihan parasta.

    Liked by 1 henkilö

    Liisa - Kivistössä

    24.10.2014 at 12:09

  6. Hyvän näköistä! Perunamuussia olen minäkin laittanut leipään,mutta muussia en ole tehnyt pitkään aikaan.Tuore leipä on ihanaa!

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    25.10.2014 at 18:43

    • Onkohan olemassa tahoa, joka pullottaisi tuoreen leivän tuoksun…? Kun on olemassa uuden autonkin tuoksu? 😀

      Tykkää

      riitta

      26.10.2014 at 09:54

  7. Hieno leipä! En ole muusia käyttänyt kuin ohrarieskoihin.. Tätä täytyy testata!

    Liked by 1 henkilö

    jokihaka kokkaa

    26.10.2014 at 19:37

    • Tuli kyllä oikein hyvä leipä, varmasti yksi parhaimmistani. 🙂 En ole kummoinenkaan jauhopeukalo (pitäisi olla tarkempi mittojen kanssa…), mutta tämä onnistui. 🙂

      Tykkää

      riitta

      27.10.2014 at 08:55

  8. […] Keskiviikko: Jauhelihakeitto ja perunaleipä […]

    Tykkää

  9. […] PS: Tähteeksi jääneestä perunamuusista saa tehtyä myös erinomaista leipää. […]

    Tykkää


Jätä kommentti Jael Peruuta vastaus