Peruna-pecorino-rosmariinileipä
Tähteeksi jääneestä perunamuusista tulee ihan mahtavan pehmeä koostumus leipään! Pecorino tuo täyteläisyyttä makuun, ja rosmariini nyt vaan on aina hyvää.
Very few things in life are as deeply satisfying as the smell (and taste!) of freshly baked bread. I repurposed some leftover potato mash to make this delicious pecorino and rosemary flavoured bread. Click here for the recipe in English.
Harva asia tässä maailmassa tuoksuu yhtä hyvälle, kuin vastaleivottu leipä. Harva asia myöskään maistuu yhtä hyvältä, kuin lämmin leipä – pelkkä voi riittää päälle. Ja kun kaiken tämän saa jämäperunamuusista, saa aika paljon martta-pisteitä.
Yksi vuokaleipä:
- 2,5 dl perunamuusia
- 500 g jauhoja
- 25 g tuorehiivaa tai yksi kuivahiivapussi
- 2,5 dl vettä
- 1 rkl kuivattua rosmariinia
- 75 g raastettua pecorino-juustoa
- 1 tl suolaa
- 1,5 tl siirappia
- 1 rkl oliiviöljyä
Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Murustele hiiva joukkoon, lisää myös siirappi. Sekoita jonkun ajan kuluttua tasaiseksi.
Sekoita isossa kulhossa jauhot, juustoraaste, rosmariini ja suola (ja kuivahiiva, jos käytät sitä), ja sekoita niiden joukkoon perunamuusi. Lisää lopuksi neste, ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja saat muotoiltua siitä pallon. Levitä oliiviöljy tasaisesti taikinan pinnalle, ja anna sen kohota tunti liinan alla lämpimässä paikassa.
Painele taikinasta ilmakuplat pihalle jauhoisella alustalla, ja muotoile siitä puikula, jonka nostat öljyttyyn vuokaan. Paista puolisen tuntia 200 asteessa.
Hah, marttapisteitä, niitä tietenkin aina yritetään kerätä. 😉
TykkääLiked by 1 henkilö
JonnaH.
23.10.2014 at 15:44
Tietenkin, mitäpä muutakaan? 😉 😀
TykkääTykkää
riitta
23.10.2014 at 15:47
Pottumuusia pitäisi aina tehdä kahdesta kilosta perunoita kahdellekin niin sitä riittäisi leivontaankin. Manna- ja riisipuuro ovat vielä ongelmallisempia, niistä ei koskaan riitä ahvenanmaanpannariin eikä karjanpiirakoihin.
TykkääLiked by 1 henkilö
luimupupu
23.10.2014 at 15:48
Joo, ihan samaa mieltä! Ja riisi pitäisi aina mitoittaa niin, että saisi seuraavana päivänä paistettua riisiä. ❤
TykkääTykkää
riitta
23.10.2014 at 16:17
Kiva ohje, perunamuusia ei tosiaan tule koskaan liikaa 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Campasimpukka
23.10.2014 at 17:57
Jeps, jotenkin se kummasti katoaa kulhosta parempiin suihin… 😀 Ja toki hyvä niin, aina kun ei jää sellaista määrää, josta jatkojalostaa jotain. Ne pienet roippeet vaan ärsyttää, kun ei oikein voi muuta, kuin nakata roskiin. 😦
TykkääTykkää
riitta
24.10.2014 at 07:14
Missä vaiheessa juusto sekoitetaan taikinaan? Olisi aika oleellinen tieto, kun jauhopeukalo on keskellä kämmentä!
TykkääLiked by 1 henkilö
Vieras
23.10.2014 at 19:47
Ääh, onneksi joku on sentään hereillä tässä pimeydessä, musta ei siihen näemmä ole… 😀 Eli iso kiitos tarkkaavaisuudesta, korjaan tekstiä.
Kysymykseesi: juustoraaste sekoitetaan yhteen jauhojen ja suolan kanssa, juuri ennen muusia ja nestettä.
TykkääTykkää
riitta
24.10.2014 at 07:13
Vastaleivotun leivän tuoksu on kyllä yksi lohdullisimmista tuoksuista maailmassa. Kaukana on kavala maailma, kun tunkee suun täyteen tuoretta, voilla päällystettyä leipää. Ihan parasta.
TykkääLiked by 1 henkilö
Liisa - Kivistössä
24.10.2014 at 12:09
Tämän kauniimmin ei asiaa voine ilmaista – kiitos Liisa!
TykkääTykkää
riitta
24.10.2014 at 12:53
Hyvän näköistä! Perunamuussia olen minäkin laittanut leipään,mutta muussia en ole tehnyt pitkään aikaan.Tuore leipä on ihanaa!
TykkääLiked by 1 henkilö
Jael
25.10.2014 at 18:43
Onkohan olemassa tahoa, joka pullottaisi tuoreen leivän tuoksun…? Kun on olemassa uuden autonkin tuoksu? 😀
TykkääTykkää
riitta
26.10.2014 at 09:54
Hieno leipä! En ole muusia käyttänyt kuin ohrarieskoihin.. Tätä täytyy testata!
TykkääLiked by 1 henkilö
jokihaka kokkaa
26.10.2014 at 19:37
Tuli kyllä oikein hyvä leipä, varmasti yksi parhaimmistani. 🙂 En ole kummoinenkaan jauhopeukalo (pitäisi olla tarkempi mittojen kanssa…), mutta tämä onnistui. 🙂
TykkääTykkää
riitta
27.10.2014 at 08:55
[…] Keskiviikko: Jauhelihakeitto ja perunaleipä […]
TykkääTykkää
Kahden viikon ruokalista arkeen | masutoaitemu
29.11.2014 at 13:50
[…] PS: Tähteeksi jääneestä perunamuusista saa tehtyä myös erinomaista leipää. […]
TykkääTykkää
Hävikistä herkuksi: kalakakut tonnikalasta ja perunamuusista | masutoaitemu
8.10.2020 at 10:26