masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Hävikistä herkuksi: kalakakut tonnikalasta ja perunamuusista

with 8 comments

Tänään on luvassa maukas hävikkiruokaohje ja maailman rumimmat ruokakuvat. Kiitos ja anteeksi. Lupaan petrata parhaan kykyni mukaan.

Kulhon pohjalle jäi reilusti perunamuusia, joten kehitin siitä ja jääkapissa pyörineestä parista tonnikalapurkista aasialaisittain maustettuja kalapihvejä. Itse asiassa koko ateria oli hävikkijuhlaa: riisi oli jäänyt yli noutoruokatilauksesta, ja porkkanaraasteen maustoin ylijääneellä pankojauhe-mausteseoksella ja tipalla seesamiöljyä. Pihveihin silppusin parhaat päivänsä ohittaneen korianteripuskan puolikkaan. (Kiillotan nyt kruunuani oikein urakalla, kiitos ja anteeksi 2).

Perunamuusin ja kalan yhdistelmä on noin muutenkin hyvä pohja erimakuisille kalapihveille, sen mukaan mitä haluaa jääkaapista kulloinkin käyttää. Ohjeessa on mukana pankojauhetta, jonka voi korvata mainiosti korppujauhoilla tai jättää kokonaan pois, jos muusi ei ole sosemaista (ja näin ollen vetisempää). Ohjeessa sitä on sitomassa juoksevampaa sosetta. Kalan voi vaihtaa tonnikalasta loheen, järkisärkeen tai muuhun kalasäilykkeeseen.  

Aasialaiset kalapihvit 4 hengelle          

  • 1 kananmuna
  • 3 dl perunamuusia
  • 2 purkkia tonnikalaa
  • 2 dl pankojauhetta
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 5 sentin pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 tl kuivattuja chilihiutaleita (tai maun mukaan)
  • puoli punttia korianteria silputtuna
  • rypsiöljyä paistamiseen

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Lisää kerralla kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile kostein käsin pihvit ja anna niiden jähmettyä 15-20 minuuttia pakkasessa. Paista kuumalla pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.

PS: Tähteeksi jääneestä perunamuusista saa tehtyä myös erinomaista leipää.

Written by riitta

8.10.2020 klo 10:25

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kala ja peruna sopii loistavasti yhteen. Siis kertoohan sen jo sekin, että mun yksi lapsuuden herkuista oli muusi ja kalapuikot. Sitä pitää edelleen syödä nimenomaan niin, että pieni pala kalapuikkoa ja siihen päälle kunnon keko muussia. Täydellinen combo! :p

    Tykkää

    JonnaH.

    9.10.2020 at 10:51

  2. Tää voisi toimia toiseenkin suuntaan hävikin torjuntaan, kun tuolla kaapin perukoilla pyörivälle tonnikalapurkilliselle on vaikea keksiä muuten käyttöä. Mutta noin muuten olet kyllä hienon aterian kehitellyt tuosta kokoon. -q

    Tykkää

    Q

    9.10.2020 at 18:03

    • Hyvä pointti! Mä en ole tonnarin suurin ystävä, joten hyvnkin saattaisi – ja näin olikin – jäädä pyörimään yksinäinen säilykepurkki jääkaappiin.

      Olin kyllä kovin tyytyväinen, kun sain kerralla monta ripepurkkia pois jääkaapista!

      Tykkää

      riitta

      10.10.2020 at 12:51

  3. Hyvilltä näyttävät ja hyvin käytetty loppuun jämät. Mun kalapihveissä aineksena on yleensä purkkitonnikala, niistä syntyykin hyvät pihvit. Olen vähän hamstrannut tonnikalapurkkeja kun on tämä lockdown, vaikka ruokakauppoihin pääsee ihan hyvin.

    Tykkää

    Jael

    11.10.2020 at 18:26

    • Itse asiassa meilläkin on jäänyt keväältä noita tonnikalapurkkeja, ostettiin ne hätävaraksi silloin. Mutta kun päästiinkin kauppaan koko ajan/kotiinkuljetukset toimivat, niin jäivät käyttämättä.

      Tykkää

      riitta

      12.10.2020 at 07:42

  4. Me like! Hyvin hyödynnetty kaappien sisältöä ja jämistä voi tosiaan tehdä vaikka mitä, vaatii vain hieman pohtimista ja luovuutta. Mulla on tapana mm hyödyntää nepalilaisen noutoruoan kastike, siis ilman sattumia, seuraavana päivänä, johonkin omatekoiseen, sitä kun tulee aina kiitettävä määrä mukana – ja parempi näin.
    Tonnikala on salaatissa hirmu hyvä, muttei nyt oikein salaattiruoat nappaa muuten kuin hätävarapikalounaana. Itse värkkäsin siitä piirakan brunssille, mutta sekin on rasvaisempi kuin sinun herkkupihvi.

    Tykkää

    • Tuohan on nerokas idea, saada kaksi ateriaa yhdestä take away -annoksesta! Huikea vinkki, jonka otan käyttöön. 🙂

      Tykkää

      riitta

      19.10.2020 at 08:07


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: