Possupita punaviinisiirapilla
Philip Kotler puhui neljästä peestä – minulle riittää kolme: possu, pita ja punaviini. Mehevien kassler-pitaleipien sisus viimeistellään punaviinisiirapilla. Ohje on kontribuutioni Campo Viejo –reseptikilpailuun, jossa etsitään taas Oivia Pareja ruoka- ja viinimaailman välille.
Campo Viejo Reserva 2008 maistuu minun suussani tasapainoiselta, pehmeän marjaiselta ja mausteiselta. Eli oikeastaan juuri sellaiselle, joka istuu rennon liharuoan kylkeen paremmin kuin hyvin. Ohjeen henkinen koti on Helsingin Ullanlinnan ihanimmassa kahvilassa Mattolaiturissa, sen valikoimissa on nimittäin taivaallinen possunliha-BBQ-leipä.
Pitaleivät voi toki ostaa valmiinakin, mutta koska niiden puffaantuminen uunissa tuottaa aikamoisia onnistumisen tunteita, ehdotan, että kokeilet edes kerran niiden tekemistä kotona. Maku-lehden ohje toimii pomminvarmasti.
Etikkainen punakaali tuo muuten makean lihaiseen makuun sopivaa kirpeyttä.
Nyhtöpossu:
- 1 kg possun niskaa
- 1 appelsiini
- 0,5 dl Campo Viejoa
- 1 dl ruokosokeria
- 2 rkl suolaa
- 1 rkl mustapippuria
- 2 tl viismaustetta
- 2 rkl savustettua paprikajauhetta
- 3 valkosipulinkynttä
Ota liha huonelämpöön reilu tunti ennen paistamista.
Esilämmitä uuni 225 asteeseen.
Raasta appelsiinin kuori ja purista siitä mehu. Silppua valkosipulit pieneksi. Sekoita loput mausteet keskenään ja hiero se kauttaaltaan lihan pintaan.
Kaada kannelliseen uunivuokaan appelsiinin mehu ja viini. Nosta mausteissa kieritelty liha nesteen päälle, ja paista uunissa ilman kantta 30 minuuttia. Nosta sitten kansi päälle ja laske uunin lämpötila 100 asteeseen. Paista lihaa uunissa 5-6 tuntia, tai, jos käytät lämpömittaria, kunnes sisälämpötila on 87 asteen hujakoilla.
Anna lihan asettua foliossa ennen kuin nyhdät sen suikaleiksi. Sekoita uunivuoan pohjalla oleva neste lihan joukkoon ja tarkista maku.
Punakaalisalaatti:
- 200 g punakaalia
- suolaa, mustapippuria
- oliiviöljyä
- viinietikkaa
Raasta punakaali ja sekoita mausteita sen joukkoon, kunnes maku on sopivan kirpeä.
Punaviinisiirappi:
- 3 dl Campo Viejoa
- 1 dl ruokosokeria
Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen kasaan, noin reiluun kolmannekseen alkuperäisestä.
no ooh. ja aah 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Andalusiana/ Andalusian auringossa- blogi
28.9.2014 at 20:16
Onneks lihaa jäi vielä yli, saan siitä jotain ihanaa tänäänkin! 😀
TykkääTykkää
riitta
29.9.2014 at 08:44
Aika hyvältä näyttää! 🙂
TykkääTykkää
Campasimpukka
29.9.2014 at 07:18
Kiitos, tuli kyllä ihanan mehevää, vaikka itse sanonkin. 🙂
TykkääTykkää
riitta
29.9.2014 at 08:45
Onneksi luin tämän lounaan jälkeen, enkä ennen lounasta. Nam! Hyvä idea käyttää samaa viiniä myös itse ruuassa. Varmasti pistää viini-ruoka-parin toimimaan entistä paremmin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Teija
29.9.2014 at 11:47
Joo, viinin käyttäminen ruoan seassa on munkin mielestä tosi hyvä kikka soinnuttaa ruoan maut juomaan, käytän sitä aika usein. 🙂
TykkääTykkää
riitta
29.9.2014 at 12:03
[…] nyhtöpossua uunijuuresten ja punaviinikastikkeen […]
TykkääTykkää
Inspiraatioksi: chez masutoaitemun parin viikon ruokalista | masutoaitemu
20.10.2014 at 18:08