masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Ranskalainen fougasse-leipä

with 15 comments

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Italiassa focaccia, Kataloniassa fogassa, hogaza Espanjassa ja Ranskassa fougasse. Sama jätkä, eri verkkarit – pieniä alueellisia variaatioita vain.

Fougasse yhdistetään etenkin Provenceen. Alun perin pizzamainen päällystetty leipä (jota käytettiin uunin lämpötilan testaamiseen) on usein muotoiltu vehnätähkän muotoon. Päälle voi ripotella tuoreita yrttejä ja hyvää suolaa kuten focacciaan, tai kokeilla anjovista, sardelleja, marinoituja kasviksia, oliiveja tai jopa juustoa. Mitä nyt eniten tekee mieli, itse laitoin Maldon-suolaa ja Provencen yrttejä.

Ainekset (uunipellillinen hyvyyttä):

  • 500 g jauhoja
  • 350 ml vettä
  • 1 reilu tl tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa
  1. Sekoita kaikki ainekset sileäksi taikinaksi. Mitä pidempään jaksat veivata, sen paremman leivän saat.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla tunti. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Muotoile taikinasta lehden muotoinen, tee keskelle pitkä viilto (älä kuitenkaan riko lehteä), ja sen molemmille puolille kolme viistoa viiltoa. Anna kohota vielä 5 minuuttia liinan alla.
  3. Ripottele oliiviöljyä ja haluamasi päällysteet tai mausteet leivän päälle.
  4. Heitä lasillinen vettä kuuman uunin perälle, ja paista leipää keskitasolla 10-12 minuuttia.
  5. Tappele perheen kanssa viimeisestä palasta. Vanno, ettet enää koskaan kokkaa mokomille kiittämättömille epatoille.

IN ENGLISH:

Fougasse is the Italian focaccia’s French cousin. It’s especially linked to Provence, and often shaped as an ear of wheat. You can top it with good quality salt and Herbes de Provence, olives, anchovies, cheese or roasted vegetables.

Ingredients for 1 big bread:

  • 500 g flour
  • 350 ml water
  • 1 heap teaspoon fresh yeast
  • 1 teaspoon salt
  1. Combine all ingredients to a firm dough. The more you work at it, the better the end-result.
  2. Let the covered dough rise for an hour. Heat the oven to 250 C. Form the dough onto a leaf-shape, and cut one long slit vertically onto the bread, and three diagonal on each side of the long one to make the ear of wheat. Let it rest for 5 minutes. Drizzle with olive oil and the toppings of your choice.
  3. Throw a glass of water to the back of the oven, and bake the bread for 10-12 minutes.

Written by riitta

7.11.2012 klo 06:27

15 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sama jätkä – eri verkkarit😉 Hyvät aamunaurut täällä. Terveisiä myös perheen kiittämättömille epatoille😉

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    7.11.2012 at 07:20

  2. Minä en saanut noin nättiä omistani kesällä. Pidin sitä hieman työläänäkin, mutta hyvää se kyllä oli ja tuo muoto on kaunis:) Sinun leivässäsi etenkin!

    Tykkää

    Campasimpukka

    7.11.2012 at 08:15

    • Kiitos, mäkin jouduin jonkun aikaa taistelemaan noiden viiltojen kanssa, meinasivat aina muurautua umpeen.

      Tykkää

      riitta

      7.11.2012 at 08:19

  3. Tosiaan pellillinen hyvyyttä! Tähänkin sopii sun kommenttia lainaten… If it ain’t broke why fix it!

    Tykkää

    jokihaka kokkaa

    7.11.2012 at 09:28

  4. Focaccia – mmmmm..😛

    Tykkää

    Huli

    7.11.2012 at 09:42

  5. Ranskalaiset on just tollasia, perusleivästäkin pitää vääntää niin sievää niin sievää. Italiaanot lättäsee pellille ja se on siinä. Mutta niinkus sanoit, sama jätkä, hienommat verkkarit vaan. Ihana leipä!

    Tykkää

    Anna

    7.11.2012 at 10:36

    • Hih, italialaiset mammat tosiaan kokkaa ”ole sitten ilman jos ei kelpaa näin” -mentaliteetillä…:-D
      Ranskisten täytyy aina päästä pätemään.

      Tykkää

      riitta

      7.11.2012 at 10:45

  6. Nätti on kuin focaccia pienenä!

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    7.11.2012 at 16:53

  7. Ja sitten on vielä fougasse d’Aigues-Mortes, joka onkin makea pulla! Hyvää sekin, suosittelen🙂

    Tykkää

    pinea

    8.11.2012 at 19:12

  8. […] siis tiedä juurikaan leivonnasta tai leivänteosta. Satunnaiset focacciat ja fougasset teen puolihuolimattomasti, ja jostain syystä onnistun aina. Mitään syvällisempää käsitystä […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: