masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Tähteellistä asiaa: Hävikkiviikko 2020

with 6 comments

Erinomaista alkanutta uutta viikkoa, ja ennen kaikkea Hävikkiviikkoa! Tälläkään viikolla ei haaskata ruokaa.

Olen onneton tuomaan esiin mielipiteitäni blogissa tai sosiaalisessa mediassa, olen siihen liian yksityisyyshaluinen enkä jaksa sitä vänkäämistä, minkä kannanotot väistämättä tuntuvat nykyisin aiheuttavan, oli aihe sitten mikä tahansa. Mutta ruoan arvostus, tai lähinnä kai pitäisi sanoa arvostuksen puute, heitämmehän jokainen vuosittain 25–30 kiloa (!!!) ruokaa roskiin, saa minutkin avautumaan asian puolesta.

Tuo kilomäärää on muuten rahassa mitattuna noin satanen – heittäisitkö satalappusen roskiin? No et tietenkään, joten älä heitä sitä välillisestikään.

Tänä vuonna Hävikkiviikon teemana on ruokahävikki arjessa, eli katse on nyt suunnattu meihin kotitalouksiin. Ajoitus on hyvä, iso osa meistä syö nyt useamman ateriansa kotona, ja ruokaa tulee ostettua kotiin enemmän.

TOP 3 HÄVIKINVASTAISTA KONSTIANI

  1. Suunnittelu
    Teen viikon ruokalistan sunnuntai-iltaisin. Listaan siihen viikon kaikki ruokatarpeet: Tarvitaanko kouluun eväitä? Monetko harkat Souschefillä on, eli kuinka paljon välipaloja tarvitaan? Onko takaraivossa jokin resepti, jota olen jo pitkään halunnut testata? Näin kaikki tarvittava tulee ostettua, muttei ylimääräistä.
  2. Inspiroituminen
    Meikkimaailmassa on käytössä käsite ”shop your stash”, eli uuden ostamisen sijaan pengo meikkivarastot läpi ja löydä sieltä uusia tuotteita. Ruokapuolella tuo sama tarkoittaa keittiön kaappien läpikäyntiä: mitä raaka-aineita kaapeissa jo on, mikä pitää syödä ensiksi pois. Minä esimerkiksi unohdan aina risoton olemassaolon, vaikka se on mitä ihanin ruoka, jota voi varioida vähän miten haluaa. Kun risottoriisipaketti osuu silmiin, lisään risoton ruokalistalle joka kerta. Ja jos inspiraatio on täysin hukassa, käännyn keittokirjojeni ja Pinterest-kansioni puoleen.
  3. Jäädyttäminen
    Rakasta pakastinta! Tungen sinne etenkin paahtoleipäpaketit (viipaleet paahtuvat muuten pakastettuina tismalleen samassa ajassa kuin tuoreetkin) sekä jämäriisit ja -perunamuusin.

Kuva: havikkiviikko.fi

Written by riitta

7.9.2020 klo 13:01

Kategoria(t): Ruoka

Tagged with ,

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Risotot – ihan parasta hävikkiruokaa ja pikasellaista : ) Todellakin pitää aina kurkistaa sinne kaappeihin ensi ennen kuin säntää kauppaan, sama juttu noiden meikkien suhteen…miten sieltä kätköistä aina löytääkin jonkun kiva huulipunan!

    Liked by 1 henkilö

    Heli-Hannele Pehkonen

    7.9.2020 at 13:49

    • Jep, miten paljon kaappeihin kätkeytyykään unohdettua tavaraa… Viikonloppuna löysin kaksi upouutta eyelineria, otin heti käyttöön! Ei niin mitään käsitystä, miksi ne olivat jääneet unohduksiin. o_O

      Tykkää

      riitta

      7.9.2020 at 13:56

  2. Hyviä pointteja Riitta:) Voi kun täälläkin olisi enemmän tuota hävikkitietoutta, onhan sitä,mutta ei läheskään kuten Suomessa. Täällä myös ihmiset ahtavat kauppakärryynsä niin paljon tavaraa, että takuulla tulee hävikkiä ,kun taas minä suomalainen mietin aika tarkkaan, ja kärryni paljon tyhjempi;D Minun ongelmani on se että kesällä kun on kuumaa niin tungen mahdollisimman paljon kuivatuotteita jääkaappiin, ja sitten sinne saattaa unohtua jotain jonka huomaa vasta paljon myöhemmin…

    Tykkää

    Jael

    7.9.2020 at 18:06

    • Mullakin saattaisi lähteä lapasesta, jos pääsisin teikäläisille vihannes- ja yrttiapajille… 😀 Mutta ruoan poisheittäminen ottaa sielusta, kaikki ne ihanat raaka-aineet haaskuuseen.

      Tykkää

      riitta

      7.9.2020 at 19:51

  3. Minun hävikkivinkkini ovat:
    1 suosin arkena sitä, mikä maistuu keskimäärin kaikille
    2 pakastan ylimääräisen
    3 joka päivä ei tarvitse olla eri ruokaa

    Tuo kolmas kohta on ihan olennainen vähentämään edellisten päivien jämiä, joita kukaan ei muista tai viitsi syödä ja joita on niin vähän, että pakastaminen ei kannata. Lisäksi meillä syödään myös ”pyttistä” eli yhdisteltynä kaikkea, mistä ei enää saa samanlaista ateriaa kuin edellisinä päivinä. Pyttiksenä ne ovat jotenkin vähemmän jämiä. 🙂 -q

    Tykkää

    Q

    7.9.2020 at 19:51

    • Pyttisviritelmät ovat ihania, erinomainen vinkki (kaikki paistettu vaikka kananmunalla höystettynä on ihanaa…) ! Ja tuo sun eka pointti on todella tärkeä! Kannattaa todellakin tarjota sitä, minkä lähtökohtaisesti tietää uppoavan viimeistä murua myöden, vaikka sitten tosiaan uudelleentuunattuna.

      Tykkää

      riitta

      7.9.2020 at 19:54


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: