masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Hay hay hay me matkitaan

with 23 comments

– postaus on alunperin julkaistu 2013 –

Tanskalainen Hay valmistaa upeita huopapallomattoja, joita olen monet kerran kuolannut. Korkea hinta vaan saa sylkirauhasetkin sulkeutumaan kauhusta. Onneksi voi matkia, ja tehdä jotain pienimuotoisempaa mutta ihan yhtä ilahduttavaa.

Christmas DIY-gift inspiration: Pot holder inspired by Danish design studio Hay. (see below for instructions in English) They make wonderful mats out of felted wool balls that I thought would be easy to make in a smaller scale for the kitchen.

hay2

Pannunalunen syntyy alle viikossa tv:n äärellä, jos edistää asiaa joka ilta. Värimaailmaa voi vaihdella oman maun tai vaikka sesongin mukaan.

Tarvikkeet yhteen 6 x 6 huopapalloaluseen:

 • Huovuttuvaa villalankaa, esimerkiksi Novitan Huopanen
 • Huovutusvillaa, 3 eri väriä
 • Huovutusneulain (Novita)
 • Marseille-saippuaa

Leikkaa huovuttuvasta langasta 6 metrin pätkiä, tarvitset yhteensä 36 pätkää. Kieritä jokaisesta pieni lankakerä, tee sopivan napakka mutta älä vedä liian kireäksi. Sujauta langan pää löyhästi muiden langankiertojen alle. Pese sitten kerät (pesupussissa) tavallisen pyykin seassa 40 asteessa. Leikkaa mahdolliset hännät pois (langan pää saattaa elää ihan omaa elämäänsä pesukoneessa).

Jaa pallot kolmeen kasaan, ja päällystä ne huovutusvillalla. Novitan apuväline oli erinomainen tässä, päällystäminen sujui nopeasti. Tässä vaiheessa voit myös paikkailla pallojen mahdollisia kokoeroja lisäämällä pienimpiin palloihin ylimääräisen kerroksen huovutusvillaa.

Kun pallot on päällystetty, huovuta niiden pinta vielä sileäksi (neulain saattaa jättää pieniä reikiä pallon pintaan) pienellä määrällä vettä ja Marseille-saippuaa. Anna pallojen kuivua.

Sommittele pallot haluamaasi värijärjestykseen, ja pujota ne sitten rivi kerrallaan villalankaan, ensin ylhäältä alas ja sitten poikittain. Siisti langanpätkät.

Jos huopa on mielestäsi ihan lällärikamaa ja tyttöjen juttuja, kurkkaa Kivistön rouheampi kynttilänjalka kupariputkesta. Aivan mahtava!

hay1

hay3

IN ENGLISH:

For a 6 x 6 pot holder you’ll need:

 • Wool yarn
 • Wool felt, 3 different colours
 • Felting needle
 • Marseille-soap

Cut 6 m long strips of the yarn, altogether 36 strips. Roll them (not too firmly) onto small balls of yarn. Throw them in your washing machine; in a normal cycle at 40⁰ (you can wash a normal load at the same time).

Once the balls are done, start coating them with the wool felt (make equal amounts of all the colours). Finalize the balls by rubbing them between your fingers with a small amount of water and Marseille-soap. Let dry.

Arrange the balls in the order of your liking, and then make strings first up and down, and then across horizontally.

23 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Se matto on aivan mahtava. Et nyt samoilla voimilla, tekisi minulle tällä tekniikalla mattoa työhuoneeseen. Ihan pienet pallot riittäisivät 😉 Oliko työlästä, tuo näyttää nimittäin tosi kivalle? Huovuttaminen ei vaan ole ollut oikein minun juttuni, koska sillä syntyvät lopputulos on yleensä aika – hmmm. miten sen nyt sanoisi – kansanperinnehenkistä. Tämä on merkittävä askel moderniin suuntaan.

  Tykkää

  Jonna

  16.11.2013 at 10:56

  • Toimitusaika vuonna 2018, sopiiko? 😀 Huovuttaminen ei oo munkaan maun mukainen yleensä, mutta pastelliväreissä tämä toimii, tulee pumpulinen fiilis. Tämä valmistuu tosi nopeasti, ihan täydellinen askartelu telkkarin ääreen. Pesukone hoitaa osan, ja neulain sitten loput.

   Tykkää

   riitta

   16.11.2013 at 11:00

 2. No wau! Samoja mattoja on kuolailtu täälläkin, vaikka en ole edes matto-ihminen. Kämpässämme on tasan kaksi mattoa… Voihan tuon pannunalusen laajentaa mattoprojektiin asti. 😉 Ihanan pastellin sävyt ole valinnut.

  Tykkää

  JonnaH.

  16.11.2013 at 11:54

  • MIetin kyllä ihan vakavissani, että voisin tehdä pienen maton näistä – ikä ja terveyshän siinä menisi, mutta olisihan se hieno…

   Tykkää

   riitta

   16.11.2013 at 12:03

 3. Pakko tehdä! Tosi hieno ja hyvät ohjeet!

  Tykkää

  Liisa

  16.11.2013 at 12:26

 4. Hiano! Pitäisi löytää jostain aikaa kun mä en katso telkkaria, pyöräily- ja alppihiihtokisoja lukuunottamatta ja niitten aikana ei oikein voi tehdä muuta.

  Tykkää

  luimupupu

  16.11.2013 at 13:04

  • Huokaus, mulla puolestaan on liikaakin must see -ohjelmia, joiden parissa kokee velvollisuudekseen tehdä jotain hyödyllistäkin… 😉

   Tykkää

   riitta

   16.11.2013 at 14:48

 5. Kaunis pannunalunen ja kiitos hyvästä ohjeesta!
  Laiskana ihmisenä ajattelin, että voisko nuo pallot jättää ilman huopakerrosta? Dropsin Eskimo-langassa on niin herkullisia värejä tarjolla, ettei niitä taitais edes raskia peittää.

  Tykkää

  Marja

  20.11.2013 at 21:16

 6. Upea! Hyvä vinkki joululahjapajaan!

  Tykkää

  La fille du vent

  21.11.2013 at 14:54

 7. […] Kerroin, että minuun on iskenyt aivan sama ilmiö, meinaan innostuin muutama päivä sitten Masotoaitemu-blogia lukiessani kokeilemaan huovutetun pannunalusen […]

  Tykkää

 8. Voiko pannunalusesta sanoa, että se on suloinen? Päätän nyt että voi. 😀 ❤

  Liked by 1 henkilö

  Jonna

  22.11.2016 at 12:26

  • Tietenkin voi, varsinkin pastellinvärisistä pannunalusista! 😀

   Tykkää

   riitta

   22.11.2016 at 12:38

   • Hah, joo, toi väri tekee ehkä lisänsä siihen miksi se nyt vaan on suloinen. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Jonna

    22.11.2016 at 12:39

   • Sopii mun keittiöön hyvin, kun olen muutenkin melkoinen Pink Panther.

    Tykkää

    riitta

    22.11.2016 at 12:41

 9. Aivan ihana pannunalunen! Olen kanssa ihaillut Hayn juttuja ja ajatellut, että kyllähän tuollaisen voisi itsekin tehdä 🙂 Ihanat sävyt tuossa sun pannunalusessa. Just mun mieleen tollaiset hempeät ja puuteriset 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Kirsi

  17.1.2017 at 15:51

  • Tää oli tosi simppeli ja hauska projekti, pyörittelin palloja aina iltaisin telkkarin ääressä. 🙂 Alunen on ollut kovassa käytössä, melkein pitäisi tehdä toinen kaveriksi.

   Tykkää

   riitta

   17.1.2017 at 15:58


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: