masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Kesälukemistoa

leave a comment »

Kesäiltoina näkee lukea vaikka kuinka myöhään yöhön. Vaikka aluksi pyörittelin silmiäni sähköisten lukulaitteiden sieluttomuudelle (eivät tuoksu kirjalle eikä paperi kahise), olen koukussa aina vaan yhä uuden ja uuden ja uuden kirjan lataamisen helppouteen. Huonoa yöunien kannalta, erinomaista etenkin kirjasarjojen kohdalla.

kesälukemistoFive Days, Douglas Kennedy

Tartuin Douglas Kennedyn Five Days –romaaniin siskon suosituksesta jo muutama kuukausi sitten, mutta otin senkin arvosteluun mukaan, vaikkei kesälukemisestani olekaan varsinaisesti kyse.

Five Days on katkeransuloinen romaani, joka kertoo Laurasta, elämäänsä pettyneestä perheenäidistä, joka pääsee arvioimaan arvojaan ja valintojaan uusiksi työmatkan ansiosta. Menneisyydessä tehdyt arviot ja päätökset vaikuttavat yllättävän pitkälle, varsinkaan, jos ei ole rohkeutta muuttaa asioita ajoissa. Kuulostaa järkyttävän kliseiseltä, mutta tarinassa on kiemuroita ja raatorehellisyyttä tarpeeksi, joten se ei tunnu vanhan, jo liiankin kuluneen juonen toistolta.

Paitsi että tarina oli hyvä, pidin erityisen paljon Kennedyn tavasta kirjoittaa. Jokainen lause on täyttä asiaa, ja sanavalinnat ovat selvästi tarkoin harkittuja – taito avautuu jopa ei-natiiville lukijalle. Tästä voisi kaltaiseni rönsyilijä ja pilkunrakastaja ottaa paljonkin oppia…

Luin oman arvioni kirjoittamiseen jälkeen netistä kirjan arvosteluja, ja törmäsin mm. tähän. Kyllä tasan kiukutti, kun kriitikko kirjoitti tekstinsä kirjassa sivuosaan jääneen aviomiehen näkökulmasta – kysymys herää, lukiko hän edes koko kirjaa? Vai eikö naisen näkökulmasta kerrottu tarina pelosta tehdä rajuja ratkaisuja elämässään ole tarpeeksi oikeutettu? Kiukkuinen täti täällä kiristeli hampaitaan…

The Other Hand, Chris Cleave

Erinomaisen hyvin kirjoitettu teksti ja hyvin rakennettu juoni saivat hotkimaan kirjan parissa illassa. Little Bee on tarinan toinen päähahmo, nuori pakolaistyttö. Hänen ja brittiläisen, juuri leskeksi jääneen Sarahin elämät kohtaavat, loittonevat ja kohtaavat taas.

Cleave sanoo rumat asiat suoraan, muttei mässäile. Tietyt asiat ovat tarpeeksi kauheita (ihan jo sellaisenaan, saati sitten ymmärtää), ettei niitä liiemmälti tarvitse alleviivata. Lukija joutuu miettimään melko lailla oikeaa ja väärää, eettistä ja epäeettistä, mustaa, valkoista ja harmaata.

Little Been tarina oli raaka, kauhea ja ah niin hyvä! Kirja on julkaistu alun perin nimellä ”The Other Hand”, mutta se on julkaistu Amerikan markkinoilla nimellä ”Little Bee”.

Revenge Wears Prada: The Devil Returns, Lauren Weisberger

Viihdyttävää lukemista joo, muttei yhtä osuva kuin ensimmäinen kirja. Odotan tästä lähinnä elokuvaversiota (Meryl Streep!). Juoni oli hyvä, mutta tarina junnasi paikoillaan, ja kirjan käänteet turhan saippuasarjamaisia. Mieleni melkein tekisi sanoa, että katsokaa ihmeessä leffa, mutta passatkaa kirja…

Kesän lukupinossa odottavat vielä Paul Tordayn Light Shining in the Forest, Patricia Harmanin The Midwife of Hope River ja Robert Jordanin tunnetun fantasiasarjan The Wheel of Timen ensimmäinen osa The Eye of the World.

Tajusin tämän naputeltuani, että kotimaista kirjallisuutta ei ole joukossa yhden yhtä. Onko kukaan jo ehtinyt lukea Riikka Pulkkisen uusinta, onko vaivan väärti? Onko muita (suomenkielisiä) suosituksia?

IN ENGLISH:

Some recommendations for (summer) reading: Little Bee by Chris Cleave and Five Days by Douglas Kennedy. I’d skip Lauren Weisberger’s Revenge Wears Prada: The Devil Returns – not as funny or compelling as the original. I still hope they make a movie adaption though, if only to see Meryl Streep again as Miranda Priestly!

Written by riitta

17.7.2013 klo 06:46

I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: