masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Joulutunnelmissa 2014

with 5 comments

Eteläänkin saatiin vihdoin ja viimein lunta, jo sitä oli odotettu – souschef paineli aamulla heti kuin mahdollista lumilinnanrakennuspuuhiin. Itseäkin hymyilytti katsella huomisen ruokia valmistellessa ikkunasta ulos, puiden oksat ovat kuin sadusta lumikuorrutteineen.

taatelikakku

Tätä kirjoittaessa kinkku on juuri mennyt uuniin, enkä oikein malttaisi odottaa höyryävän kuumaa ja mehevää maistiaista! Vietämme joulua perinteisin menoin tänäkin vuonna. Vanhempani tulevat meille syömään, pöydässä on vanhoja vakioita ja uusia kokeiluja. Näistä lupaavimmalta vaikuttaa toistaiseksi Glorian Ruoka & Viinin sivuilta löytämäni ohje appelsiini- ja valkosipulimarinoiduista punajuurista. Korvasin punajuuret kelta- ja raitajuurella, ja muokkasin hieman marinadin ainesosien suhteita vastamaan omaa makua paremmin.

Kinkkua ennen uuniin pääsi kehittelemäni taateli-cashewpähkinävoi-kakku. Reseptissä mainitut aurinkokuivatut taatelit sain Urtekramilta. Pähkinävoita on hämmentävän helppo tehdä kotona: paahda pähkinöitä uunissa (200 astetta, noin 10 minuuttia) ja aja niitä sitten blenderissä, kunnes ne antavat periksi ja taipuvat nestemäiseen muotoon. Minun monitoimikoneellani tähän meni 20 minuuttia, eli älä menetä uskoa, vaikka aluksi saatkin vain hienoa pähkinäpölyä aikaiseksi.

Kakussa maistuu makea taateli ja täyteläinen pähkinävoi, joten päälle halusin jotain raikkaampaa tummia makuja taittamaan. Sekoitin nopean tahnan appelsiinimehusta ja tomusokerista, mutta tämän voi jättää pois, jos haluaa kakusta ”kahvikakkumaisemman” tarjottavan.

Ohjeen myötä toivotan teille ja läheisillenne erinomaisen hauskaa ja rentouttavaa joulua!




Masutoaitemun taateli-cashewpähkinävoi-kakku

  • 100 g cashewpähkinöitä
  • 250 g:n pussi Urtekramin aurinkokuivattuja taateleita
  • 1-1,5 dl vettä
  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 4,5 dl jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Valmista cashewpähkinöistä voi yllä olevan ohjeen mukaan. Laita taatelit yhdessä veden kanssa kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes taatelit ovat aivan pehmeitä. Aja taatelit blenderillä tasaiseksi tahnaksi ja laita ne takaisin kattilaan voin ja pähkinävoin kanssa. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes kaikki ainekset ovat sulautuneet toisiinsa.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Laita taateli- ja pähkinävoitahna vatkautumaan monitoimikoneeseen kunnes seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Vatkaa sitten munat joukkoon yksi kerrallaan, ja niiden jälkeen sokeri.

Siivilöi kuivat aineet erilliseen kulhoon ja lisää muun seoksen joukkoon ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten.

Voitele kakkuvuoka voilla ja nosta taikina tasaisesti vuokaan. Paista 30-40 minuuttia uunin alaosassa. Anna kakun jäähtyä ennen koristelua.

Written by riitta

23.12.2014 klo 15:40

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mulle kans kuuman kinkun maistaminen on paras hetki. Sitä ei voi kyllä syödä paljoa. 😀 Tällä hetkellä just kinkku uunissa ja kulutan aikaani, kun mies lähti hautausmaita kiertämään.

    Tykkää

    JonnaH.

    23.12.2014 at 16:33

  2. Täälläkin on kinkku menossa kohta paistoon. Mielenkiintoinen tuo pähkinävoi, laitetaanpa kokeiltavien listoille. Oikein makoisaa joulua ja onnea uudelle vuodelle! 🙂

    Tykkää

    Rommirusina

    23.12.2014 at 18:32

  3. Meillä meni kinkku juuri uuniin. Paistan sitä ekaa kertaa, joten saa nähdä miten käy – eniten mietityttää, heräänkö hälytykseen, kun mittari piippaa 🙂

    Hyvää joulua!

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    23.12.2014 at 23:51

  4. Hyvää ja makoisaa joulua sinnekin!

    Tykkää

    Tuplaespresso

    24.12.2014 at 15:44


I live for comments!