masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Pastéis de Nata eli portugalilaiset vaniljatortut

with 13 comments

Tortuista puhuttaessa voisi melkein aloittaa kertomalla, että jo muinaiset roomalaiset söivät näitä.

Herkkujen historia nimittäin alkoi jo 1700-luvulla. Luostareissa käytettiin tuolloin suuria määriä valkuaisia mm. nunnien asujen tärkkäämiseen (!), joten munkeille jäi iso kasa keltuaisia käteen. Fiksut miehet keittelivät keltuaisista kaikenlaista makeaa ja ihanaa.

I´ve been wanting to bake these Portuguese vanilla custard tarts for years, I kid you not! Think about it: Flaky puff pastry with a sweet vanilla filling – heavenly! The custard is a breeze to make, the pastry requires a little craftsmanship, but nothing anybody couldn´t overcome. If I can do it, your kids probably will, too. Please click here for the recipe in English.

pulla

Vaniljatortut ovat yksinkertaisia, mutta käsittämättömän koukuttavia! Voitaikinan sisään lapataan vaniljakreemiä, ja tortut paistetaan kypsiksi. Voitaikinaa lienee useimmilla pakkasessa näin joulutorttusesonkina, niin vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla näitä. Jos et tykkää, niin katson sinua loppuvuoden karjakonkatseella. Ja ehkä vielä vähän tammikuussakin.

Ohjeesta tulee 12 torttua, mikä tarkoittaa yhtä pakettia valmisvoitaikinaa (5 levyn paketti). Ruokosokerin voi vaihtaa tavalliseen taloussokeriin, mutta ruokosokerista saa kinuskisemman lopputuloksen.

Pastéis de Nata

  • 1 paketti voitaikinaa
  • 1 kokonainen kananmuna
  • 2 keltuaista
  • 4 dl täysmaitoa
  • 4 rkl Maizenaa
  • 115 g ruokosokeria
  • 1 vaniljatanko

Ota voitaikina sulamaan (menee noin puoli tuntia huoneenlämmössä). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Mittaa munat, sokeri ja Maizena kattilaan ja sekoita. Vatkaa maito vähän kerrallaan joukkoon. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisukset muiden ainesten joukkoon, lisää myös itse tanko seokseen.

Kuumenna keskilämmöllä tasaisesti sekoitellen kunnes vaniljakastike muuttuu paksummaksi kreemiksi. Nosta kulhoon kelmun alle hieman jäähtymään (muista poistaa vaniljatanko).

Rullaa kaksi taikinalevyä päällekkäin lyhyemmästä reunasta tiukaksi paketiksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä 5 osaan, ja muotoile jokainen osa kaulimella noin 10 sentin kiekoksi. Ei haittaa, vaikka kiekosta ei tule tasainen tai yhtenäinen, kierteet sulautuvat kyllä toisiinsa uunissa (ja hyytyvä vaniljakastike hoitaa loput). Muotoile kiekot matalan muffinivuoan pohjalle.

Tee toinen samanlainen satsi. Nyt on siis 10 taikinakorinpohjaa valmiina. Loput kaksi saat leikkaamalla jäljellä olevan taikinalevyn kahtia ja rullaamalla ne päällekkäin yhteen. Leikkaa rulla kahtia, ja muotoile kuten yllä.

Lusikoi täyte tasaisesti taikinapohjille ja paista keskitasolla 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin irrotat tortut vuoasta.

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Define karjakonkatse.🙂

    Liked by 1 henkilö

    Nanna

    10.12.2014 at 09:11

    • No sellainen pitkä, alta kulmien tapahtuva epäuskoinen tuijotus!😀 (Katsoitko koskaan Iltalypsyä?)

      Tykkää

      riitta

      11.12.2014 at 08:14

      • Karjakonkatse. Miten sinä Nanna olet voinut missata sen? Meidän perheessä se on vakiokamaa. Olen yleensä kohteena.

        Minäkin olen muuten halunnut tehdä näitä vuosia.

        Tykkää

      • Karjakonkatse on ihan klassikkokamaa! Himpuran hyvä ohjelma, voi kun tulisi joskus uusintana.❤

        Tykkää

        riitta

        17.12.2014 at 15:41

  2. Tämä oli taas näitä juttuja joita ei saa lukea samalla kun juo, tai joutuu pyyhkimään näytön.

    Liked by 1 henkilö

    Anna

    10.12.2014 at 11:09

  3. Hei lääh, vaniljakreemiä!😀 sain joskus jotain kreemitorttuja apukokilta Portugalista tuliaisiksi, voi ne sulivat suuhun!

    Tykkää

    • Vaniljakreemiähän vois syödä lusikalla, ihan ilman voitaikinaakin…😀

      Tykkää

      riitta

      11.12.2014 at 08:15

  4. Namskis. :p Tilaisin pari lauantai-aamuksi.🙂

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    10.12.2014 at 17:08

  5. No jos muinaiset roomalaiset, niin kyllä silloin minäkin🙂
    On muuten erittäin hyvän kuulloinen resepti sulla tässä!

    Tykkää

    Sofia

    10.12.2014 at 18:49

  6. […] selvästi lämpimämpi, syvempi ja sanoisin jopa hivenen lakritsimainen. Olen testannut tätä mm. portugalilaisten vaniljahyrrien teossa ja karkkikanan kastikkeessa, molemmat saavat kookossokerista ihan uudenlaista pontta. […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: