masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Pettämätön paahtopaistiresepti

with 8 comments

Rakastan paahtopaistia. Se menee alas kylmänä, haaleana ja kuumana, niin aterian alussa kuin keskellä. Olen löytänyt oikean tavan valmistaa paisti niin, että jokainen viipale on mehevä ja maukas. Homman juju piilee sanomalehdessä.

Tärkeää on myös, ettei osta liian pientä paistia, sen saa helpommin kypsennettyä kuivaksi käntyksi. Reilu kilo on hyvä määrä, tee vaikka useampi paisti, jos tarvitset lihan esimerkiksi juhlan noutopöytään. Ja, kuten kaikkea lihaa, myös paahtopaistia pitää lämmitellä ennen paistoa.

Tämä ohje on helppo, mutta vie aikaa. Tarvitset vain paahtopaistin (tai sisäpaistin), suolaa ja pippuria. Tekniikkapuolelta varaa tasolle paistomittari. Niin ja sitä sanomalehteä, 3-4 isoa arkkia riittää.

Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen. Ruskista paisti pannulla voissa ja öljyssä joka puolelta kauniiksi. Nosta se uuninkestävään vuokaan, ja tuikkaa paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Anna muhia uunissa, kunnes mittari näyttää 56 astetta (sisus on vielä rosé, kuten minä siitä pidän). Jos haluat kypsempää lihaa, anna lihan sisälämpötilan nousta 60-62 asteeseen.

Levitä leivinpaperin päälle reilusti suolaa ja mustapippuria, noin kourallinen kumpaakin maustetta. Kierittele sitten paistia mausteissa, taputtele huolellisesti joka puolelle. Kiedo sitten paisti ensin leivinpaperin sisään, ja sitten sanomalehtiarkkeihin. Anna paketin muhia tunnista kahteen, niin pitkään kuin vain maltat. Sanomalehtisuoja pitää lämpöä yllä, ja toimii kuin leivinuunin jälkilämpö. Mittasin huvikseni lihan sisälämpötilan tunnin kuluttua, ja se oli laskenut vain kaksi astetta sinä aikana.

Tarjoile paahtopaisti vaikka paistettujen perunoiden kanssa, joiden päälle hurautin Hävikistä herkuksi –kampanjan jälkimainingeissa vesikrassista ja valkosipulista yrttiöljyn. Ja jos lihaa jää yli, tee Jonnan ohjeilla remoulade-kastike, ja valmista ihania paahtopaistileipiä.

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Paistutut perunat ja yrttiöljy, hmmm, kehittelen juuri lämpimän perunasalaatin ohjetta. Tästä tulikin hyviä ideoita – ja paahtopaistista vesi kielelle.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    2.6.2012 at 12:11

    • Oli muuten hyvä yhdistelmä, öljystä sai suolaista ja pippurista potkua perunoiden makeudelle.

      Tykkää

      riitta

      2.6.2012 at 12:20

  2. Samalla ohjeella olen useammankin paahtopaistin tehnyt. Takuuvarma lopputulos. Paistin jämiä voi käyttää myös bolognese kastikkeeseen jauhelihan sijaan. Liha murtuu kastikkeen muhiessa hitusiksi, tulee niin hyvä bolognese, että teen yleensä tahallani liian ison paahtopaistin…

    Tykkää

    Anne Immonen

    2.6.2012 at 14:31

    • Kiitos vinkistä, bolognese paahtopaistin jämistä kuulostaa taivaalliselta! Täytyy ensi kerralla tehdä megakokoinen paisti, jotta siitä riittää seuraavan aamun aamupalalle ja sitten vielä kastikkeeseen… 😀

      Tykkää

      riitta

      2.6.2012 at 16:15

  3. Tämä menee kokeiluun! Minäkin rakastan paahtopaistia. Ja tuo bolognese-vinkki samoin korvan taa, kiitos Anne 😀

    Tykkää

    Pandice

    2.6.2012 at 17:12

    • Tää temppu toimii joka kerta, todellinen MacGyver-vinkki! Ja Annen kastike menee minullakin kokeiluun. 🙂

      Tykkää

      riitta

      2.6.2012 at 17:41

  4. […] jättää pois ja tehdä yrttiöljyn pelkästä rucolasta. Idean vesikrassin hyödyntämiseen sain Masutoaitemusta. Yhdistin sen yrttiöljyssä rucolaan. Lopputuloksena oli raikas alkukesän salaatti, jonka […]

    Tykkää

  5. […] jättää pois ja tehdä yrttiöljyn pelkästä rucolasta. Idean vesikrassin hyödyntämiseen sain Masutoaitemusta. Yhdistin sen yrttiöljyssä rucolaan. Lopputuloksena oli raikas alkukesän salaatti, jonka […]

    Tykkää


I live for comments!