masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Unwind with UnVINED

with 6 comments

OivaPari-reseptikilpailu jatkuu. Toinen osakilpailu koskee Jacob´s Creekin uusia alkoholittomia viinejä, UnVINED Shirazia ja UnVINED Rieslingiä. Tälläkin kertaa tarkoitus oli kehittää gourmet-tason pikaruoka.

Non-alcoholic wines are growing in popularity. They allow even designated drivers and expectant mothers to match good food with an appropriate beverage, in lieu of lack-lustre water or lemonade. And, they contain way less calories than their alcoholic counterparts, which is an added bonus. Jacob´s Creek has launched two new non-alcoholic wines, UnVINED Shiraz and UnVINED Riesling. I chose the latter as my inspiration for my Crispy Whitefish-Ceviche filled Tacos. Click here for the recipe in English.

siikacevichetacot

Alkoholittomien viinien suosio maailmalla ja esimerkiksi länsinaapurissa on kovassa kasvussa. Ja onhan jo korkea aika, että esimerkiksi kuskin osan saaneet tai odottavat äidit voivat nauttia ruokansa kanssa annokseen sopivan ruokajuoman. Kokemuksesta voin kertoa, että 9 kuukautta on hemmetin pitkä aika ryystää vuoroin vissyä, vuoroin limua – mitä vaihtoehtojen huumaa!

Valitsin kilpailulajikseni Rieslingin, sillä pidin siitä enemmän. Tuoksu on hento, ja mausta puuttuu luonnollisesti alkoholin lämpö. Hapokkuutta kuitenkin on riittävästi, joten mielleyhtymä on selvästi viinimäinen, ei viinirypälemehumainen. Alkoholin poisto tapahtuu vakuumitislausmenetelmällä, jossa matalassa lämpötilassa alkoholi saadaan paineen avulla haihdutettua pois ilman, että viinistä katoaa juurikaan aromeja.

Sommelier Antti Uusitalo opasti yhdistämään viinin vaaleaan kalaan, sillä vaikka promilleja sisältävä versio riittää leikkaamaan vaikkapa lohen rasvaisuutta, ei alkoholiton yllä samaan. Rieslingithän ovat viime vuosina nousseet etenkin itämaisen ruoan kaveriksi, ja siihen Anttikin tämän yhdistäisi, muttei kaikkein tulisimpiin ruokiin.

Kaikki tämä tieto takaraivossa suuntasin kalatiskille ostamaan pääraaka-aineen Rapeita Siika-ceviche Tacokuppeja varten. Ceviche on tällä kertaa lempeä ja pehmeä, annoin viinin happojen tehdä tehtävänsä kalan lihassa. Korianteria pitää tietenkin laittaa, samoin valkosipulia, mutta chiliä vain aavistus. Ranskankermahippunen on jo ekstraa, sen voi jättää pois. Täytä kupit juuri ennen tarjoilua, jotta niiden pinta säilyy rapeana.

Kuusi tacokuppia:

  • 3 maissitortillalettua
  • 2 siikafilettä
  • 2 rkl Rieslingiä
  • 1 rkl sitruunaa
  • muutama tuoreen korianterin oksa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • veitsenkärjellinen chilihiutaleita
  • suolaa, mustapippuria
  • (crème fraîchea)

Poista kalafileistä nahka ja silppua liha pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kalan joukkoon viini, sitruunanmehu, raastettu valkosipuli, chili ja korianterisilppu. Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin verran, mausta sitten suolalla ja pippurilla kunnes maku on täydellinen.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pirskota muffinivuokiin hieman oliiviöljyä, ja leikkaa kahvikupin tai rengasmuotin avulla tortilloista pienempiä ympyröitä (yhdestä isosta letusta tulee kolme pienempää). Asettele letut vuoan pohjiin niin, että ne muodostavat pieniä kuppeja. Paista uunissa vain muutama minuutti, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rapea. Anna jäähtyä.

Täytä kupit cevichellä ja koristele halutessasi ranskankermalla.




Viinien saatavuus: Alkot, mutta myös K-Citymarketit ja K-Supermarketit kautta maan
Hinta: 7,49 €

PS: Paraikaa on meneillään kilpailu, jossa kuvaamalla uutuusviinejä voi voittaa Riedelin laseja! Täältä saat tarkemmat kilpailuohjeet.

oivapari2014

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kuulostaa mielettömän herkulliselta 🙂
    Hyvä että valitsit Rieslingin, se punainen ei edes ole kisassa vaihtoehto 😉 Mäkin luulin, mutta sitten luin paperit vielä kerran.

    Tykkää

    Hanna

    3.10.2014 at 09:16

    • Perstai, ei olekaan, nyt mäkin vasta luin ohjeet silmät auki…! 😀 Onneksi näin päin tällä kertaa, yst. terv. nim. hömelö

      Tykkää

      riitta

      3.10.2014 at 09:19

  2. no oijoi. meilläkin on kisaresepti rieskalle jo valmiina mutta en kyllä tiedä onko tuon voittanutta 🙂

    Liked by 1 henkilö

  3. Mmm.. Siika on herkkua!

    Tykkää

    JonnaH.

    3.10.2014 at 18:17

    • Niin on, kaikissa muodoissaan. Pitääkin laittaa ensi viikon ruokalistalle siika.

      Tykkää

      riitta

      4.10.2014 at 09:50


I live for comments!