masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Helppo saaristolaisleipä

with 13 comments

Pääsen illalla tapaamaan liutaa ruokabloggaajia Chez Jasun isännöimään blogitapaamiseen. Ruoat hoidetaan nyyttikestiperiaattella, ja minun kontribuutioni on saaristolaisleivät mätitilpehööreineen. Olen muutenkin meinannut leipoa saaristolaislimppua, ja nyt sain hyvän tekosyyn.

saaristolaisleipä

Löysin kaksi lähes identtistä ohjetta netistä: Glorian Ruoka & Viinistä ja Helsingin Sanomilta. GRV:ssä vaan kehotettiin valelemaan leipiä siirappivedellä, joten tein sen.  Toisessa ohjeessa käskettiin vuoraamaan leipävuoat leivinpaperilla, ja toisessa voitelemaan ne voilla. Valitsin voin, tietenkin.

Aineksista tulee 2 isompaa tai 3 pienempää leipää. Ohje on älyttömän helppo, taikinaa ei tarvitse liiemmälti vaivata, pitää vain malttaa antaa sen tekeytyä ja kohota. Leivät voi tehdä parikin päivää etukäteen valmiiksi, maku sen kuin paranee.

Jännittää kyllä niin maan häikäleesti tarjota omia tekosiaan tällaiselle yleisölle – kerrankin en stressaa vaatteista! Toisaalta, jos leivät epäonnistuvat ihan täysin, niin paikalla on ainakin asiantuntevaa porukkaa analysoimassa, miten ohjetta voisi parantaa.

Ainekset:

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 1 l vehnäjauhoja

Siirappivesi:

  • 1,5 dl vettä
  • 0,5 dl siirappia
  1. Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi.
  2. Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan.
  3. Vuoraa leivinpaperilla kaksi suorakulman muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna nousta noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on kaksinkertaistunut.
  4. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä vuoissaan.

Written by riitta

26.1.2013 klo 12:22

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nämä näyttävät ihan superhyviltä. Kuorin kilon katkarapuja skagenröraan ja nyt olen ihan varma, että tein ihan sairaan pienen annoksen, josta ei riitä juuri kenellekään. Kohta nähdään!

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    26.1.2013 at 12:27

    • Ah, hyvä että tuun sun kanssa samaa matkaa, niin pääsen sun herkkuapajille ensimmäisten joukossa! 😀

      Tykkää

      riitta

      26.1.2013 at 12:48

  2. Ihanaa iltaa! Luulisi ainakin ruokien olevan kohdallaan. 😛

    Tykkää

    Huli

    26.1.2013 at 22:45

  3. Nyt tiedän millä ohjeella teen elämäni ensimmäisen saaristolaisleivän. Tämä oli hyvää!

    Tykkää

    Anna

    27.1.2013 at 13:12

    • Kiitos Anna, huojentavaa kuulla! Mäkin teen tätä taatusti uudestaan, oli niin helppo resepti.

      Tykkää

      riitta

      27.1.2013 at 19:21

  4. […] hummusta ja baba ganoushia, Nannan cajunmaustettua lohipastramia, Jennin lavash-leipää ja Riitan saaristolaisleipää mädillä ja […]

    Tykkää

    • Tuo leipä on kyllä hurjan hyvän näköistä! Ja mahtavat kekkerit siellä Jasun luona…

      Tykkää

      Yaelian

      27.1.2013 at 19:26

      • No oli kyllä mahtavat bileet, ens kerralla otetaan sut Skypen kautta mukaan! 😀

        Tykkää

        riitta

        28.1.2013 at 13:35

  5. Täydellisen onnistunut saaristolaisleipä…ja ihanan reilusti mätiä.
    Oli Riitta mahtava vihdoin tavata!

    Tykkää

    Nanna

    27.1.2013 at 20:52

  6. Ihanaa, Riitta, kun pääsit mukaan! Ja kylläpä hemmottelit meitä mahtavalla herkulla. Tuo leipä oli todella hyvää ja iloksemme sitä riitti vielä aamuun asti. Kiitos! Ja toivottavasti tapaamme pian uudelleen!

    Tykkää

    Akvamarin

    4.2.2013 at 07:09

    • Kiitos ja kunnia kyllä kuuluu teille, ihanaa että näitte vaivaa ja kutsuitte meidät! Ehdottomasti tavataan pian uudelleen!

      Tykkää

      riitta

      4.2.2013 at 09:09


I live for comments!