Duck à la Tangerine
Eli rapeaksi paistettua ankanrintaa mandariinisiirapin kera.
Mieleni teki muutama päivä sitten jo heti aamusta jotain itämaista, mutten saanut päähäni mitä. Keittokirjoistanikaan ei ollut apua inspiraation lähteenä. Päädyin sitten pläräämään virtuaalista reseptipankkia, ja sieltä löytyi Ankerias Vipusen loistokirjoitus kiinalaisesta viismausteesta. Tekstissä mainittu ”kuivattu mandariininkuori” sytytti lampun päässä: ankkaa mandariinisiirapilla, sitä minä haluan. Kiitos inspiraatiosta!
Marinoin ankanrintoja parin tunnin ajan viismausteen, soijan ja öljyn seassa. Ankerias jauhaa itse oman viismausteensa, minä turvauduin purkkikamaan. Mandariinit sentään mehustin omin käsin, mutta toki kaupan mehu käy oikein hyvin, kunhan siinä ei ole lisättyä sokeria. Puoli litraa mehua tulee noin 10 isohkohsta mandariiinista. Siirappi valmistuu noin tunnissa (vrt. Farangin karkkikanan karamellikastike).
Ainekset marinadiin:
- 2 ankanrintaa
- 1 dl soijaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 rkl viismaustetta
Ainekset mandariinisiirappiin:
- 5 dl mandariinimehua
- 1 dl balsamicoa
- 1 dl sokeria
- 1 tähtianis
- Viillä ankkojen nahkapuoli täyteen ristiviiltoja. Sekoita marinadin ainekset keskenään, ja anna lihan maustua jääkaapissa niin kauan kuin voit.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pyyhi enimmät marinadit ankoista, ja laita ne kylmään paistinpannuun nahkapuoli alaspäin. Enin osa rasvasta sulaa pannulle. Paista fileitä molemmilta puolilta 3-4 minuuttia.
- Kypsennä lihoja uunissa kunnes sisälämpömittari näyttää 50 astetta (menee noin 10 minuuttia). Lopputulos on tällöin hyvin rosé, kuten kuvasta näkyy, eli paista pidempään, jos pidät kypsemmästä lihasta.
- Aloita kastikkeen valmistus noin tuntia ennen tarjoilua. Sekoita kaikki ainekset kattilassa, ja anna kuplia hiljalleen sakeaksi karkkikastikkeeksi.
Herr Vipusen kirjoitus oli todella inspiroiva, minulla on tehnyt myös ankkaa mieli siitä saakka. Mandariinisiirappi oli kyllä loistoidea! Olet niin taitava. Olisikohan sinne Australian MasterChefiin parhaillaan joku haku päällä? Vink vink…
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
13.12.2012 at 13:12
Se oli tosi hyvä juttu, mausteet saattoi melkein haistaa! Huokaus, JUST NYT voisin vaikka hakea Ausseihin – Bondain biitsille grillaamaan…
TykkääTykkää
riitta
13.12.2012 at 13:23
Oi, oi, minkä näköistä ankkaa. Nyt tuli nälkä, täytynee polkaista kotiin lämmittämään lounasta.
TykkääTykkää
luimupupu
13.12.2012 at 13:24
Mä kävin jo hakemassa mukin glögiä ja joulusuklaata! 😀
TykkääTykkää
riitta
13.12.2012 at 13:25
Nää sun ruokajutut on aina sellasia, että huh! Itse en kykene mihinkään makaroonilaatikkoa monimutkaisempaan luomukseen.
TykkääTykkää
Nina
13.12.2012 at 16:09
Voi kiitos Nina, kauniisti sanottu! Ruoanlaitto on rakkain harrastukseni, kyllä se jossain näkyy… 😉
TykkääTykkää
riitta
13.12.2012 at 16:44
NAM! Ihan mahtava idea! Meni taas to do -listalle 🙂
TykkääTykkää
La fille du vent
13.12.2012 at 17:39
Jäin odottelemaan tätä ohjetta sen jälkeen kun kommendeerasit Vipiksen viismaustepostausta. Aivan kuola valuu.
TykkääTykkää
Anna
13.12.2012 at 20:10
masutoaitemu ❤ Vipis
TykkääTykkää
riitta
14.12.2012 at 08:34
Kiitos, kastike oli kyllä ihan nappivalinta ankalle.
TykkääTykkää
riitta
14.12.2012 at 08:34
Oi mitä herkkua! Olisit tosiaan nyt hyvässä vireessä sinne Masteriin.
Tuo kastike olisi takuulla just mun makuun kanssa. Pitää ehdottomasti tehdä myös.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
13.12.2012 at 21:44
Kiitos sulle inspiksestä, sun postaus oli just sitä mitä tarvittiin!
Ja jos mä joskus olen aussi-mastereissä, niin teidän on tultava mukaan kannustamaan lehterille. 😉
TykkääTykkää
riitta
14.12.2012 at 08:35