Kahvia koneeseen
Hakaniemi ei kuulosta kovin eksoottiselta matkailukohteelta, mutta siellä on ruoan ystävälle paljon mielenkiintoista: Hakaniemen halli itseoikeutettuna ruokakulttuurin vaalijana, useampi itämainen ruokakauppa ja Kuja Bar & Bistro, ihan vain muutamia mainitakseni.
Hakaniemen torin kupeessa sijaitsee myös kahvila Cafe-Tienda Espana, jossa pääsin jokunen tovi sitten tutustumaan Illyn kahveihin ja hyvän kahvin saloihin. Italialainen perheyritys Illy tekee kahvinsa Italiassa, ja käyttää vain Arabica-papuja. Kahvinsa on kieltämättä kalliimpaa kuin monien muiden, mutta Illy haluaakin painia ylellisyystuotteiden luokassa omien sanojensa mukaan. Ja onhan heidän kahvinsa näin kahvikissan näkökulmasta huomattavasti parempaa. Illyn valikoimissa on perinteistä jauhettua kahvia, kokonaisia papuja ja nyt myös trendikkäitä kapseleita (ja kapselikone).
Sain tilaisuudesta kahvipurkkeja myös mukaani, ja vaikka juon useamman kupillisen päivässä, halusin kokeilla hyödyntää niitä ruoanlaitossa (muutenkin, kuin mokkapaloissa). Ja, koska säät ovat olleet täällä etelässä koleat, teki mieli jotain tuhtia ja lämmittävää: chili con carnea.
Vietin netissä jokusen tovin eri reseptejä lukien, ja koostin mielestäni parhaimmista vinkeistä oman versioni. Ainoa juttu, mikä meni pieleen, oli käyttämäni liha. Menin lihatiskillä puihin, ja uskoin myyjää, joka väitti sisäpaistin soveltuvan kaikkein parhaiten – ei pidä paikkaansa! Joku halvempi ruhonosa kuten lapa olisi toiminut paljon paremmin. Eniten tässä ärsyttää minä itse, kun en luottanut itseeni, vaan annoin muka asiantuntijan ylipuhua. Ensi kerralla jämäkämmin sitten, Riitta.
Näin onnistut:
- Käytä kastikkeeseen kirsikkatomaatteja. Ne tuovat sopivaa raikkautta kaiken täyteläisyyden ja tummien makujen sekaan.
- Käytä ehdottomasti halvempaa lihanpalaa, se kestää pitkää kypsennystä.
- Muutama tähtianis ryhdistää kastikkeen maun.
Ainekset 4 hengen annokseen:
- 400 g lihaa
- 2 porkkanaa
- 2 lehtisellerin vartta
- 1 sipuli
- 2 punaista paprikaa
- 3 valkosipulin kynttä
- rasia kirsikkatomaatteja
- 1 espresso
- 2 dl punaviiniä
- purkki esikypsennettyjä kidney-papuja
- 2 tähtianista
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 1 tl savustettua paprikajauhetta
- 1 tl kuivattuja chipotle-chilejä
- 1 tl kuminaa
- 0,5 tl neilikkaa
- suolaa, pippuria
- 1 puntti tuoretta korianteria
- oliiviöljyä paistamiseen
Alkuvalmistelut: Kuutioi liha sopiviksi paloiksi. Pilko sipuli, sellerin varret, porkkanat ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Huuhtele kirsikkatomaatit. Puhdista paprikoiden sisukset ja kuutioi paloiksi. Valuta kidney-pavut ja valmista espresso. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
Ruskista lihat kauniin värisiksi oliiviöljyssä parissa erässä isossa (kannellisessa) padassa. Nosta lihanpalat pois, lisää hieman öljyä ja laita sipuli, valkosipuli, selleri ja porkkanat kuullottumaan. Laita sitten lihat takaisin pataan paprikalohkojen kanssa. Lisää kuivat mausteet ja tomaattipyre ja sekoita huolellisesti. Lisää kirsikkatomaatit, espresso ja punaviini.
Nosta padan kansi paikoilleen ja nosta koko komeus uuniin 2-4 tunniksi. Käy välillä tarkistamassa, ettei ruoka kuivu liikaa, lisää tilkka vettä tarvittaessa. Lisää pavut ja korianterisilppu aivan viime metreillä ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.
Tarjoile maissitortillojen ja crème fraîchen kanssa.
Stockan lihatiskin myyjä sanoi minulle, että naudan ribsit kypsennetään paistamalla 3-4 minuuttia puoleltaan. Sisälämpö 52 astetta. En uskonut 😉
TykkääLiked by 1 henkilö
Jonna
1.6.2014 at 12:03
Woot, jopas oli ”ohje”! 😀 Joo, ei ehkä ihan mennyt putkeen… Mutta aatteles, joku toinen olisi uskonut – se tässä on ikävä juttu…
TykkääTykkää
riitta
1.6.2014 at 12:32
Hakaniemi on kyllä ruokaostoksilla viihtyvän mekka. Halli ja kaikki ne ihanat aasia-putiikit siinä Hämeentiellä. Pidän!
TykkääTykkää
Sofia
1.6.2014 at 12:51
Jeps, aasiakaupat on aivan mielettömiä paikkoja, menen aina ihan sekaisin kaikesta uudesta, mitä pitäisi päästä testaamaan… 😉
TykkääTykkää
riitta
1.6.2014 at 14:04
Jos voisin valita, muuttaisin varmaan tältä istumalta Hakaniemen kupeeseen, josta voisin käydä sitten Kauppahallissa hakemassa ruokani. 😉
Ei olekaan pitkään aikaan tullut tehty chili con carnea, vaikka se on niin helppoa!
TykkääTykkää
JonnaH.
1.6.2014 at 17:07
Yup, asuisin todella, todella mielelläni kaikkien noiden aasiakauppojen vieressä! 😀
TykkääTykkää
riitta
1.6.2014 at 20:13
Joo ei Riitta ei lihatiskin myyjää kannata uskoa – hyvän myyjän merkki on sujuvasti valehtelu. Nehän on vaan töissä siellä.
Ihanan oloinen resepti kuitenkin ja hauska vinkki tuo tähtianis, pitää laittaa korvan taakse. Ja olihan hauska nähdä tässä tilaisuudessa!
TykkääTykkää
Hanna
4.6.2014 at 21:31
Yleensä uskon ja pyydän apua, mutta tällä kertaa olisi pitänyt uskoa itseä. 🙂 Tai ainakin jaksaa olla ”hankala” ja keskustella tarkemmin. Lähikaupassani vaan on yleensä tosi ihana palvelu, ja siksi luotin nytkin.
Tähtianis on mun salainen ase lihapadoissa, tuo niihin sitä kuuluisaa jotain. 😀 Ja joo, törmätään useammin!
TykkääTykkää
riitta
5.6.2014 at 07:36