masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Mitä mieltä luonnonkosmetiikasta?

leave a comment »

Olen kokeillut varovaisen kiinnostuneesti luonnonkosmetiikkatuotteita, joista osa on ollut hyviä, osa susia. Ajatus siitä, että käyttäisin ihollani luonnollisempia tuotteita on toki houkutteleva. Samoin tietenkin pyrkimys vähentää luonnolle aiheuttamaani kuormitusta. Ongelma on se, etten tunne luonnonkosmetiikkabrändejä ja niiden tuotteita samalla tavalla kuin ”normaalien” brändien, eli valintaprosessi kaupassa on vaikea.

Myönnän auliisti, että käsitykseni luonnonkosmetiikasta on ajastansa jäljessä. Tuotteet ovat ottaneet jättiharppauksia eteenpäin niin koostumusten kuin pakkausdesignin suhteen. Ja niin pitää ehdottomasti ollakin: Haluan päästä tilanteeseen, jossa ostohetkellä (oli kyse sitten kosmetiikasta, ruoasta kuin vaatteista) ympäristöystävällisyys on yksi myyntivalteista, ei itseisarvo. Jos vaate on ruma, on se ruma riippumatta siitä, onko se tehty luomupuuvillasta tai ei. Luomiväreissä pitää olla riittävästi pigmenttiä, samoin huulipunissa.

Luonnonkosmetiikka on myös termistöltään melkoinen risusavotta. On luomua, luonnollisuutta ja luonnonmukaisuutta. Osa termeistä on silkkaa markkinointijargonia, eikä tarkoita oikeastaan yhtään mitään. Myös sertifikaattien käyttö vaihtelee: Kaikilla luonnonkosmetiikkabrändeillä ei ole varaa ostaa todistusta tuotteillensa, vaikka kriteerit täyttyisivätkin jopa paremmin kuin varakkaamman kilpailijan kohdalla.

Neljää kymmentä ikävuotta kolkuttelevana kiinnitän tietenkin huomiota myös ikääntyvän ihon hoitotuotteisiin ja siihen, onko ihon kimmoisuuteen ja hyvinvointiin mahdollista vaikuttaa luonnonkosmetiikan tuotteilla.

Pyysin saada esittää kysymyksiä luonnonkosmetiikkakauppa Jolien asiantuntijalle Emmille aiheesta luonnonkosmetiikka sekä ikääntyvä iho – Emmin haastattelu on tässä alla, lämmin kiitos avusta!

Jos olet laillani utelias kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa, niin nyt voit tehdä sen hieman huokeammalla hinnalla. Jolielaiset tarjoavat nimittäin teille 10 prosentin alennuksen Jolie-webshopin valikoimasta (lukuun ottamatta Kjaer Weis-, May Lindstrom Skin- ja Pai-tuotteita sekä lahjakortteja). Koodi on riitta10, ja se on voimassa tästä päivästä lähtien kaksi viikkoa eli 25.11. asti.

Lisälukemistoa:

Tätä on luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikan anti age -tuotteet 

PS: Tulossa on myös toinen kirjoitus aiheesta, sain nimittäin haastatella myös brittiläisen Green People –luonnonkosmetiikkabrändin edustajia.

Vylliwood_logo_smallJOLIE SHOP
Uudenmaankatu 26
00120 Helsinki
puh. 040 562 4843
avoinna ma-pe 11–19, la 11–16

Postauksen kuvat: Jolie



Mitä eroa on luomukosmetiikalla, luonnonkosmetiikalla ja luonnonmukaisella tuotteella?

Luonnonkosmetiikka on termi, jota Joliessa käytämme. Se on ”kattotermi” kosmetiikalle, jota mekin Joliessa tarjoamme. Luomukosmetiikka on puolestaan tarkempi termi, ja tarkoittaa kosmetiikkaa, joka on hyvin suurelta osin valmistettu luomuviljellyistä raaka-aineista. Nämä kaksi termiä menevät helposti sekaisin. Kaikkia raaka-aineita ei viljellä lainkaan, esimerkiksi villinä kasvavat yrtit, joten näitä ei voida myöskään luomuviljellä eikä näin ollen luomuksi merkitä. Luonnonkosmetiikka, joka olisi erittäin laadukkaista raaka-aineista valmistettua, ei siis aina ole kuitenkaan luomukosmetiikkaa, mutta luomukosmetiikkaa voi aina kutsua myös luonnonkosmetiikaksi.

Luonnonmukainen on haastava ja löyhä termi, sillä se ei varsinaisesti kuvaa tarkasti, mitä tuote sisältää. Tätä käytetään myös mainonnassa paljon väärin, joten termin kanssa on oltava hieman varuillaan.

patyka

Mitä eroa eri tuotesertifikaateilla on? Onko sertifioitu ”parempi” valinta?

Monilla eri mailla on omat sertifikaattinsa ja yhteneväistä linjaa ei oikeastaan ole. Kriteerit vaihtelevat paljonkin eri sertifikaattien välillä. Suurimmat erot tulevat esimerkiksi luomuviljeltyjen raaka-aineiden pitoisuuksista, kuinka paljon niitä vaaditaan. Jonkin verran eroja on myös sallituissa raaka-aineissa, mm. säilöntäaineiden kohdalla. Yhteneväistä kuitenkin on, että synteettiset hajusteet, väriaineet, vahvat synteettiset säilöntaineet (kuten parabeenit), silikonit, mineraaliöljyt, muovijohdannaiset jne. ovat kiellettyjä. Sertifioitu luonnonkosmetiikka ei ole aina parempi valinta, mutta varma ja helppo valinta se kuluttajalle toki on. Kun valitsee sertifioidun tuotteen, voi varmistua sen olevan aitoa luonnonkosmetiikkaa ilman, että itse tarvitsee lueskella incilistoja. Kaikilla aidosti luonnonkosmetiikkaa valmistavilla yrityksillä ei sertifikaattia kuitenkaan ole. Syynä voi mm. olla, että pieni yritys haluaa keskittää varansa tuotekehittelyyn eikä sertifikaatin hankintaan.

Miksi kannattaa siirtyä käyttämään luomu- tai luonnonkosmetiikkaa?

Syitä on valtavasti 🙂 Luonnonkosmetiikka vähentää omaa sekä ympäristön kemikaalikuormaa. Luonnonkosmetiikka ei sisällä vahvoja synteettisiä kemikaaleja, jotka voivat häiritä omaa hormonitoimintaamme. Luonnonkosmetiikka antaa ihon hengittää, moni onkin saanut apua luonnonkosmetiikasta erilaisiin iho-ongelmiin. Luonnonkosmetiikka on myös ympäristöystävällisempi valinta. Esimerkiksi synteettisen kosmetiikan sisältämät silikonit eivät maadu luonnossa.

absolution_jolie

Voiko kuka tahansa siirtyä luonnonkosmetiikan käyttäjäksi, onko siihen joitain esteitä?

Kyllä voi! En näe mitään esteitä. Allergiat tulee toki ottaa huomioon samalla tapaa kuin minkä tahansa kosmetiikan kanssa ja tuotteiden sopivuus on yhtä lailla yksilöllistä. Moni synteettisille hajusteille herkistynyt henkilö saattaa kuitenkin esimerkiksi pystyä käyttämään luonnonkosmetiikasta myös muitakin, kuin vain hajustamattomia vaihtoehtoja.

Mitä kannattaa huomioida, kun siirtyy käyttämään/kokeilee luonnonkosmetiikkaa, ärtyykö esim. iho helposti?

Etenkin jos vaihtaa useamman tuotteen kerralla, saattaa iholla olla ensin hieman totuttelemista siihen, että se saakin hengittää eri tavalla. Muutaman ensimmäisen viikon aikana saattaakin huomata ihossaan hieman enemmän epäpuhtauksia, tässä on kyse ihon puhdistumisesta. Tilanne kyllä tasoittuu pian ja positiivisia vaikutuksia pitäisi alkaa näkyä viimeistään noin kuukauden kuluttua. Monet huomaavat esimerkiksi ihon hehkun, joka syntyy, kun sitä ravitaan aidosti hoitavalla luonnonkosmetiikalla.

Kannattaako siirtyä tuote kerrallaan, vai vaihtaa kaikki tuotteet luonnonkosmetiikaksi yhdellä kertaa?

Helpoin ja järkevin tapa on korvata loppuvat tuotteet yksi kerrallaan luonnonkosmetiikalla. Suosittelen mahdollisimman alkuvaiheessa päivittämään luonnonkosmetiikkaan ainakin deodorantin, hajuveden, aurinkosuojan sekä toki tuotteet, jotka ovat koko päivän kasvoilla eli kasvovoide ja meikkipohja.

abso10

Luonnonkosmetiikalla on kallis maine – mikä selittää korkeat hinnat?

Luonnonkosmetiikkaakin on hyvin erihintaista. Etenkin luonnonkosmetiikan kohdalla hintalappu monesti kertoo suoraan, minkä laatuisia ja kuinka monipuolisia raaka-aineita se sisältää, sekä kuinka paljon rahaa on tuotekehittelyyn ja tuotteiden teknisiin koostumuksiin käytetty. Kasviöljyt ovat paljon kalliimpia raaka-aineita kuin synteettisen kosmetiikan paljon käyttämät edulliset pohjaöljyt kuten mineraaliöljyt (jotka ovat petrokemian teollisuuden sivutuotteena syntyvää jätettä, jonka hävittäminen tulisi itse asiassa paljon kalliimmaksi kuin sen käyttäminen vaikkapa kosmetiikassa).

Mitkä ovat luonnonkosmetiikan vaikuttavat raaka-aineet, mitä tulee nimenomaan ikääntyvän ihon hoitoon?

Luonnonkosmetiikan anti-age tähtää suurelta osin ihon tehokkaaseen ravitsemiseen ja pitkäaikaiseen hyvinvointiin, harvemmin niinkään instant-vaikutusten hakemiseen. Kun iho on täydellisen ravittu ja kosteustasapaino on balanssissa, pysyy iho kimmoisana ja pehmeänä pidempään ja näin ollen iän mukanaan tuovat juonteet näyttävät sileämmiltä. Luonnonkosmetiikan anti-age -tuotteet pohjaavat siis kasviöljyihin ja -uutteisiin, joilla on erityisen korjaava ja ravitseva vaikutus. Lisäksi käytetään mm. tällä hetkellä pinnalla olevaa kasvien kantasoluteknologiaa.

Miten nämä raaka-aineet eroavat ”normaalin” kosmetiikan vaikuttavista raaka-aineista?

Synteettinen kosmetiikka pyrkii monesti luomaan heti illusion sileästä ihosta, siellä käytetään enemmän juonteita täyttäviä raaka-aineita, kuin niinkään ihoa oikeasti pitkällä tähtäimellä hoitavia ainesosia.

Mitä tuotteita suosittelisitte nimenomaan ikääntyvälle iholle (vaikka yksi puhdistustuote, kasvovoide, silmänympärystuote ja erityishoitotuote)?

Suosittelisin Patykan erittäin tehokasta anti-age -tuotelinjaa, Biokaliftinia. Siellä jokainen tuote, myös puhdistustuotteet, ovat erittäin hoitavia ja ihoa uudistavia. Suosittelisin tästä linjasta valikoimamme yhtä suosituimmista puhdistuksista, 3-step -puhdistusta, joka sopii kaikille ihotyypeille. Sen sisältämällä puhdistusöljyllä voi irrottaa myös silmämeikin. Toisen vaiheen puhdistusvaahto sisältää mietoja, ihoa kirkastavia aha-happoja. Se sivellään suoraan öljyn päälle, ja tämä kermainen yhdistelmä huuhdellaan tai pyyhitään pois. Ihoa tehokkaasti hoitava kasvovesi on kätevässä suihkepullossa, muutama suihkaus tätä suoraan kasvoille viimeistelee puhdistuksen. Kosteutukseen suosittelen Ultra rich -voidetta, jota voi käyttää aamuin illoin. Iltaisin käytettäväksi tarpeen mukaan, joko sellaisenaan, tai voiteen alle, sopii Korjaava yöseerumi, joka on öljymäinen, kuitenkin hyvin imeytyvä, nimensä mukaisesti erittäin korjaava ja ihoa pehmentävä tehotuote. Silmänympärysvoide on tässä linjassa monelle sopiva, erittäin monipuolisesti hoitavia raaka-aineita täyteen pakattu tuote, jonka koostumus on kuitenkin muokattu tarpeeksi ohueksi, jotta se sopii myös meikin alle. Voide sisältää pienen määrän valoaheijastavaa mineraalipigmenttiä, joka saa silmänaluset näyttämään vaaleammilta ja tuo valoa koko katseeseen.

Millä perusteilla Jolie on valinnut edustamansa tuotesarjat?

Jolie pyrkii ensisijaisesti tuomaan Suomeen uuden ajan tehokasta, hoitolatasoista luksusluonnonkosmetiikkaa. Meille tärkeänä kriteerinä erittäin tehokkaan sisällön lisäksi on myös pakkausdesign. Uskomme kokonaisvaltaiseen elämykseen, jossa visuaalisuus on yksi tärkeä tekijä.

jolieshop

I live for comments!