masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Even when you´re not in Rome: Pizza al Taglio

with 4 comments

Sekä mökkimatkalla syöty lounas Qualitano-pizzeriassa Raision Myllyssä että kaupantäti Annan Instagram-tilin herkulliset ruokakuvat Italiasta herättivät himon paksupohjaiseen, roomalaistyyppiseen suorakaidepizzaan.

The old Monty Python –skit comes to mind: The Romans gave us sanitation, irrigation, roads, aqueducts – and pizza al taglio. Square rather than round, pizza al taglio is a Roman fast food nowadays. I followed the instructions by the master of this kind of pizza, restaurant Pizzarium´s Gabriele Bonci (in English) here and got an amazingly light pizza dough! Just be really gentle with the dough for optimum results.

Neliskanttisesta pizzasta on helpompi leikata tasakokoisia paloja ostajan toiveiden mukaan. Palat hinnoitellaan painon mukaan. Legendaarinen ravintola Pizzarium Roomassa on kenties kuuluisin neliskanttista pizzaa myyvä paikka, muttei suinkaan ainoa.

paras pizzapohja, roomalainen pizza, mehevä pizzapohja, best pizza doughpizzarium2

Palikkapizza on pikaruokaa, joka napataan mukaan ulkona syötäväksi. Tämä pikaruoka ei kuitenkaan valmistu ihan kädenkäänteessä kotioloissa. Taikinan on nimittäin annettava kohota kylmässä vuorokauden verran, ja taikinan käsittely kohottamisvalmiiksi vaatii sekin reilun kolme varttia. Löysin blogipostauksen, jonka kirjoittaja oli päässyt Pizzariumin keittiömestari Gabriele Boncin oppitunnille. Bonci painottaa jauhojen laadun tärkeyttä ja taikinan hellävaraista käsittelyä. Kun taikinan antaa levätä reilusti, syntyy ilmava taikina, joka ei paina tiiliskivenä vatsanpohjassa vielä seuraavana päivänä. Palikkapizzassa pohja on aivan yhtä tärkeä kuin täytteet ja tomaattikastike, joten sen eteen kannattaa nähdä vaivaa. Linkin takaa löytyvän postauksen lopussa on video, jossa näkee Boncin liikkeet taikinan teossa, se kannattaa katsoa.

Minulla on Iittalan Tools-megavuoka (41 x 37 x 6 cm), joka on kuin tehty reseptissä mainitulle taikinamäärälle. Tästä tulee iso pizza, joten puolita määrät ihmeessä.

Iso vuoka palikkapizzaa

  • 1 kilo pizzajauhoja
  • 7 g kuivahiivaa
  • 700 g reilusti kädenlämpöistä vettä
  • 20 g merisuolaa
  • 40 g oliiviöljyä

Sekoita hiiva jauhoihin, lisää vesi ja sekoita puulusikalla. Kun taikina on jotakuinkin tasainen, lisää suola ja sitten öljy.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Taita taikina keskeltä kahtia kohti itseäsi. Nosta taikinapakettia alakulmistaan ja käännä 90 astetta takaisin alustalle. Taita taikina uudestaan kahtia, ja käännä taas uudet 90 astetta. Älä alusta taikinaa, vaan taita ja käännä. Toista muutamia kertoja, kunnes taikina alkaa muotoutua kimmoisammaksi.

Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja anna levätä 15 minuuttia. Toista sitten taittelu ja kääntely pari, kolme kertaa antaen taikinan levätä jokaisen kierroksen jälkeen 15 minuuttia kulhossa. Peitä lopuksi taikina tiiviisti kelmulla ja anna kohota jääkaapissa.

Ota taikina lämpenemään ennen paistamista. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Öljyä paistovuoan pohja ja reunat.

Nosta taikina varovaisesti (etteivät ilmakuplat poksahda!) jauhotetulle pöydälle. Painele taikina kevein sormin muotoonsa ja nosta vuokaan. Levitä tomaattikastike päälle, mutta älä vielä muita päällysteitä.

Paista pohjaa uunissa 15-20 minuuttia. Nosta pois ja lisää täytteet, paista vielä vartti.

paras pizzapohja, roomalainen pizza, mehevä pizzapohja, best pizza dough pizzarium4

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mä.Tahdon.Pizzaa.Nyt.

    Ihan parasta (syys)ruokaa kunnon punkun kera!😀

    Liked by 1 henkilö

    Pandice

    13.11.2015 at 11:11

  2. Oi joi minkä näköistä! :p

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    13.11.2015 at 11:45

    • Oli kyllä oikein onnistunut pohja! Ja kun tekee megakokoisen lätyn, voi tehdä jokaiseen makuun sopivan siivun helposti.

      Tykkää

      riitta

      13.11.2015 at 12:30


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: