masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

My favourite frivolities

with 14 comments

Kaikilla taitaa olla – vaikka kuinka yrittäisi kuluttaa vastuullisesti – heikkoja kohtia, joiden edessä on kaupan hyllyllä ajoittain voimaton. Tunnustan tässä julkisesti muutaman.

We probably all have certain things we just can´t resist buying, no matter how badly the conscientious shopper we´d like to be. Mine include cut flowers, anything by Hermès and those lint-free Shiseido cotton pads pictured. The machine for making carbonated water wasn´t cheap or necessary – but boy is it beautiful and much nicer than many other brands available. What are your favourite frivolities?

Ennen kuin mennään asiaan, tahdon merkittäväksi pöytäkirjaan, että olen viime vuosina onnistunut muuttamaan itseäni harkitsevaisemmaksi shoppaajaksi. Olen nykyään todella nirso esimerkiksi vaatteiden valmistusmateriaaleista ja -maasta. Myös hinta merkitsee: arvioin huolellisemmin tarvitsenko jonkin tuotteen, ja suoraan sanottuna kaapit ovat nykyään niin täynnä, että melkein kernaammin laitan rahani palveluihin.

Mutta sitten on poikkeuksia.

LEIKKOKUKAT

En osta kukkia ihan joka viikko, mutta ehkä joka kolmas viikko..? Pidän niistä hyvää huolta, vaihdan vedet ja leikkaan uudet imupinnat, niin saan kukat kestämään pidempään. Kuvassa näkyvät kerrostulppaanit olivat osa isompaa kimppua, joka kesti ensin sellaisenaan lähes viikon, sitten purin siitä lakastuneet jouluruusut pois ja jätin jäljelle pionimaisiksi avautuneet tulppaanit ja niiden tueksi pari tukevampaa vihreää oksaa. Ostan aina kun voin kimput oikeasta kukkakaupasta, markettiruusut eivät aja samaa asiaa. Kukkakauppaan astuminen on nimittäin osa elämystä ja kaikkien niiden ihanien tuoksujen ja värien ihailu. Pidän myös siitä, että ammattilainen sitoo kimppuni ja antaa hoito-ohjeita.

YLELLISYYSTUOTTEET, JOILLE LÖYTYY HALVEMPI JA AIVAN YHTÄ KÄYTTÖKELPOINEN VASTINE

Shiseidon pumpulilaput ovat tästä täydellinen esimerkki. Vanulappuja saa joka ruokakaupasta halvemmalla, mutta ostin nämä silti. Neliskanttiset, unelmanpehmeät ja nöyhtäämättömät laput ilahduttavat iltaisin meikinpoistossa. Turhat ja ihanat.

Osa kaksi ylellisyystuotteista on ruotsalaisen Aarken Carbonator-hiilihapotuskone. Useamman satasen säästäisi ostamalla muiden valmistajien tuotteen, mutta ne eivät yllä lähellekään Carbonatoria estetiikassa. Juon paljon vissyä ja kone saa seistä keittiön saarekkeella esillä. Ei siis ole ihan sama, miltä itse laite näyttää. Arkisilla, joka päivä käytössä olevilla asioilla on muutenkin minusta paljon väliä: kivat pyyhkeet kylppärissä, nätti lautanen makaronilaatikon alla tai tyylikäs lasipullo tiskiaineelle tiskialtaan reunalla tekevät arjesta kauniin. Olen juuri se henkilö, jolla on ruma muovinen voirasia piilotettuna posliinirasian sisään ja pumpulipuikot kuvioidussa pahvirasiassa.

MAHDOLLISUUS KOKOELMAN KARTUTTAMISEEN

Hermès on minulle brändinä sellainen, että pidän kaikesta, mitä he tuottavat (ja Chanel puolestaan se, jonka suosiota en kuolemaksenikaan ymmärrä). Yksi lempihajuvesistäni on heiltä, omistan tällä hetkellä kymmenkunta huivia, kellon ja muita koruja. Käytän huiveja useamman kerran viikossa, ja fiilistelen valehtelematta joka kerta niiden tuntua ja ulkonäköä. Hermès-liikkeissä asiointi on, aivan kuten kukkakauppojenkin kohdalla, tärkeä osa kokemusta. Tuoksut, nätit asetelmat, houkuttelevasti esiin laitetut korut, aavistuksen tavoittamattomiin hyllyille asetellut nahkalaukut ja sitten kaikki ne upeat värit huiveissa! Myyjä ottaa vitriinistä haluamasi huivin esiin ja sitoo sen kevyelle solmulle, jotta kuvion asettumisen näkee. Kun päätös on tehty ja raha vaihtanut omistajaa, saa kaiken nätisti pakattuna kaikkien tuntemaan oranssiin kartonkikassiin, jonne on yleensä laitettu kaupantekijäiseksi hajuvesinäytteitä.

PS: Hermès-laukku on tietenkin haaveissa, sitten joskus kun on riittävästi puskuria tilillä.

Written by riitta

5.12.2020 klo 11:10

14 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heti osui kaksi. Leikkokukat on munkin heikkous, koska ne on ainoita, jotka saan pysymään edes jonkin aikaa hengissä. Tiedän, ei kovin ekologista, mutta niitä tulee ostettua.

  Shiseidon vanulaput ovat myös heikkous, olen käyttänyt niitä jo vuosia. Valitettavasti niiden jälkeen muut ei tunnu samoilta vaan tosi karheilta ihoa vasten. Olen koittanut korvata nuo esim. korealaisten brändien neliskanttisilla lapuilla, mut eivät nekään ole yhtä pehmeitä. 😀 Tarvitsen onneksi vanulappuja vähän. Lähinnä kynsilakan poistoon, johon Shiseidot on muuten parhaita!

  Tykkää

  JonnaH.

  5.12.2020 at 11:19

  • Totta muuten, Shiseidon on ihan parhaat myös kynsilakan poistoon! Nää on kuin pajunkissoilla sivelisi kasvojaan, snif. 😀

   Tykkää

   riitta

   5.12.2020 at 11:29

 2. Minäkin ostan leikkokukkia, mutta useimmiten kyllä marketeista, sillä hyvää kukkakauppaa ei ole ihan lähellä. Ja ostan usein niitä ”pelastakaa kukkakimput”-kimppuja, alennuksessa olevia, jos kuitenkin vielä ovat kuosissa. Ostan puoleen hintaan olevia kimppuja ehkä kaksi ja yhdistelen niitä ja lopulta minulla on vielä vesilasissa yksi kukka, joka vielä sinnittelee, kun muut osat ovat jo menneet kompostiin. Joskus kyllä on ihana oikein tilata kukkakimppu ammattilaiselta.

  Mistä tuollaisia vanulappuja saa ostettua? Minä en ole noita aikaisemmin nähnyt. Olen vähän sellainen, että tykkään kyllä, jos asiat on kauniita, mutta toisaalta olen melko pihi. Eikä minulla ole sisustussilmää, olen niitä ihmisiä, joitten mielestä huonekalut voivat kasvattaa juuret sillä siunaamalla, kun ne on taloon kannettu. Sohvassamme varmasti onkin sellaiset. (sinähän olet nähnytkin, täällä on kaikki ihan samalla tavalla kuin viisi vuotta sitten campamiitissä :D)

  Liked by 1 henkilö

  Sari – Campasimpukka

  5.12.2020 at 11:46

  • Toihan on vaan fiksua ostaa pari pukettia ja tehdä niistä yksi iso – mä en vaan osaa ns. sitoa kimppuja. Joulukukat ostan marketista minäkin, siis hyasintit esimerkiksi. Haluan että niitä on paljon, ja että niitä on koko joulukuun, tulee halvemmaksi näin. 😀

   Tilasin laput Stockan verkkokaupasta, maksoivat muistaakseni hieman yli 5 euroa/paketti. Olen minäkin siinä mielessä pihi, että tilaan uudestaan sitten kun tilaan muutakin, sillä välin käytän tavallisia.

   Teillä on kaunis koti, joten miksi muuttamaan suotta! 🙂

   Tykkää

   riitta

   5.12.2020 at 12:04

 3. You can’t beat fresh flowers and a Hermès product! Both are so elegant and beautiful.

  My indulgence is travelling to race destinations. It can get surprisingly expensive – but it’s well worth the great memories. Not much of that has happened this year, but who knows, maybe sometime in 2021?

  Liked by 1 henkilö

  Catrina

  5.12.2020 at 14:03

  • I´m feeling superpositive about 2021, with the vaccine and all. Maybe I wouldn´t book anything for say Jan-March, but definitely for fall. 🙂 I have started to daydream about a half-marathon for spring, yikes!

   Liked by 1 henkilö

   riitta

   5.12.2020 at 17:58

 4. Minulla suklaa taitaa olla pahin heikkous vastuullisuuden kannalta katsottuna ja siinä tyypillisesti vielä yhdistyy luksus ja turhuus.
  Toinen heikko kohta on se, että arvostan muotoilua ja kotimaisia perinteisiä brändejä, kuten Arabiaa. En siis hanki lautasia Ikeasta, vaikka ne siellä halvempia olisivatkin. Puhtaasti vastuullisen kuluttamisen kannalta minulla on kyllä tuossa jatkossa mietittävää, koska kyseiset brändit ovat pitkälti siirtäneet tuotantonsa Suomen ulkopuolelle. Arvostan kuitenkin niin paljon kauniita asioita arjessa, joten en ihan vielä osaa ajatella esimerkiksi Arabian lautasen hankkimista vastuuttomaksi hankinnaksi. Ja ymmärrän hyvin valintasi tuon hiilihapotuskoneen osalta. Onhan tuota nyt mukavampi katsella keittiössä kuin niitä muita vastaavia laitteita. Meilläkin ulkomuoto on yksi tärkeä kriteeri, kun on jouduttu hankkimaan uusia laitteita hajonneiden tilalle. -q

  Liked by 1 henkilö

  Q

  6.12.2020 at 10:19

  • Minustakin huono ostos on sellainen, jota sisimmässään vähän katuu. Esim. juuri nuo mainitsemasi Ikean lautaset: jos oikeasti olisi mieluummin halunnut ne Arabiat, niin silloin Ikean lautaset vaan ärsyttää, eikä ilahduta. Pitää ostaa sitä, mistä tietää tykkäävänsä ja käyttävänsä pitkään. MInusta on tärkeää nykypäivänä pysähtyä miettimään ostoksiaan, se karsii paljon sellaista impulsiivista mielihyväshoppailua, jota olen harrastanut. Ja on myös hyvä, että erilaisia korjaus- ja kunnostuspalveluita on saatavilla nykyään enemmän, saisi olla vieläkin enemmän!

   Tykkää

   riitta

   6.12.2020 at 10:51

   • Enemmän saisi olla myös tietoa siitä, voiko laitteen ylipäänsä korjata. Usein niihin vähän kalliimpiin laitteisiin saa varaosiakin, kunhan sitten viitsii sen korjauksen tehdä tai ostaa palveluna. Ja vaatteillekin voi saada huoltopalvelua: esimerkiksi takkeihin saa uudelleenkäsittelyjä (ainakin öljykangastakkiin), mikä pidentää käyttöikää hyvin paljon. -q ps. menipäs vakavaksi, vaikka kyse oli kuitenkin enemmänkin hupsutuksista…

    Liked by 1 henkilö

    Q

    7.12.2020 at 19:45

   • 😀 Totta, näiden oli tarkoitus tuoda iloa elämään, ei lisää stressiä! Mutta samaa mieltä, firmojen kannattaisi ehdottomasti mainostaa, missä ja miten tuotetta voi huoltaa ja korjauttaa. Vanha kahvikoneeni (Jura) voi hyvin, kun sain siihen aikoinaan hyvät hoito-ohjeet ostoksen yhteydessä Stockalla.

    Tykkää

    riitta

    7.12.2020 at 20:18

 5. Leikkokukat ovat kyllä ihania, ja bonuksena tuoksu. Tuo hiilihappolaite on todellakin hurjan tyylikäs:) Mulla ei taida olla nykyään olla yhtäkään ylellisyystuotetta mitä ostan säännöllisesti, mutta ylellinen on usein , vaikkei aina, myös kestävämpää.

  Liked by 1 henkilö

  Jael

  6.12.2020 at 19:03

  • Totta tuo, että rahalla saa useimmiten myös parempaa/kestävämpää. Carbonator on tosi tukevan tuntuinen, ainakin toivon sen kestävän kulutusta paremmin. Ja toki designista pitää maksaa, samoin tuotekehittelystä.

   Tykkää

   riitta

   7.12.2020 at 09:27


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: