masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Orinoro Flow

with 4 comments

Leppävirralla sijaitseva Orinoron luontopolku pääsi mukaan, kun listasin kesäisiä matkailukohteita. Onneksi oli, sillä paikka on kerta kaikkiaan upea! Ei syyttä yksi Savon seitsemästä ihmeestä.

Jäätikköjen uurtama rotko on noin 200 metriä pitkä ja syvimmillään 20 metriä korkea. Rotkon pohjalle pääsee puuportaita, pohjalla kuljetaan pitkospuilla. Tukevat ja mielellään vedenpitävät kengät ovat siis välttämättömät, pohjamaa on myös melko märkää nimittäin. Luontopolku kulkee pätkiä myös hiekkatietä peltojen laitoja, ja matkan varrella näkeekin jäänteitä myös uudemmista asumuksista ja vanhoista raja-aidoista.

On mieletöntä kävellä paikassa, joka on syntynyt jääkaudella (viime jääkausi päättyi 11 500 vuotta sitten Wikipedian mukaan). Paksu kiviaines on joutunut taipumaan viattomalta tuntuvalle vedelle, ja muovautumaan valtavaksi railoksi. Vesi oli kuljettanut paikalle valtavia siirtolohkareita, joista yksi oli asettunut kylmäävästi aivan rotkon yläreunalle.

Rotkossa oli kylmä helteisestä päivästä huolimatta, ja karttalehtisessä mainittiinkin, että lumi lähtee rotkosta vasta kesäkuussa. Tunnelma rotkon pohjalla oli harras ja pysähtynyt. Uskon, että tämä on aikoinaan ollut ihmisille uskonnollinen paikka, jossa kulkeminen on vaatinut esi-isien henkien luvan ja sittenkin pari talismaania kaulaan.

PS: Ne muut kuusi ihmettä on listattu täällä.

Ajo-ohje Leppävirralta:

Aja Heinävedentietä (534) 16 km ja käänny sitten vasemmalle Mustinmäentielle. Tietä ajetaan vielä vajaa kilometri Mustinmäki-talolle, josta noin 7 kilometrin mittainen luontopolku alkaa.

Written by riitta

3.8.2020 klo 11:21

Kategoria(t): Inspiraatioksi, Matkat

Tagged with , ,

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mielenkiintoiselta kuulostava reitti. Orinoro…..minulle tuli nimestä mieleen Orinoco, eli yksi eteläisen Amerikan pisimmistä joista, jonka äärellä vietettiin kerran muutama päivä;D

  Liked by 1 henkilö

  Jael

  3.8.2020 at 16:29

  • Oi sä olet ollut siellä, hurjan mielenkiintoista! Oli varmasti ikimuistoinen reissu?

   Tykkää

   riitta

   3.8.2020 at 20:14

   • Silloin kun asuimme eksän kanssa Venezuelassa, vietimme pari päivää kaupungissa missä Orinoco -joki kohtaa Caroni-joen, ja hotellin ikkunoista näkyi se kohta, toinen joki oli tummavetinen ja toinen ei.

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    4.8.2020 at 17:02

   • Koko Etelä-Amerikka on mulla vielä käymättä, mutta joku päivä, joku päivä…

    Tykkää

    riitta

    5.8.2020 at 09:30


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: