masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

5 x kotiniksi

with 8 comments

Tänään on jaossa viisi näppärää niksiä kodinhoitoon liittyen. Älkää pelätkö, yhteenkään ei liity vessapaperihylsyt tai sukkahousut.

1. Rakastan tuoksukynttilöitä! Pidän niistä enemmän kuin huonetuoksuista, sillä kynttilänliekki tuo lisäksi rauhallista tunnelmaa. Tuoksukynttilöitä (ja myös tavallisia kynttilöitä) polttaessa kannattaa muistaa, että kynttilää pitäisi aina polttaa niin kauan, että sen pinta on kokonaan juokseva. Tämä polttaa kynttilää tasaisesti, eikä se painu kuopalle sydämen ympäriltä. Muista myös lyhentää lankaa tarvittaessa.

Kynttilänliekki tuo lisäksi rauhallista tunnelmaa.

2. Ja kun kynttilöistä kerran puhutaan: kynttilänjalkaan tai muuhun alustaan valuneen steariinin saa helpoiten pois kiehuvalla vedellä. Laita esine, josta haluat poistaa steariinin tiskialtaan pohjalle. Keitä vettä runsaasti ja valuta kiehuva vesi steariinin päälle. Steariini alkaa sulaa ja poistuu sitten veden mukana. Jos steariinia on paljon, laita vaikka sanomalehti alle. Näin steariini imeytyy kuuman veden mukana paperiin eikä valu viemäriin. Niksi toimii myös tekstiileihin, kuten pöytäliinoihin tai servietteihin.

(Kuvassa näkyvä iso Armanin kynttilä on matkamuisto peräti neljän vuoden takaa.)

3. Tuoksukynttilöiden lisäksi olen heikkona leikkokukkiin. Uuden imupinnan leikkaaminen ja raikkaan veden lisääminen kukkien säilyvyyden lisäämiseksi ovat kaikille tuttuja, mutta tiesitkö, että:

  • kädenlämpöinen tai jopa lämmin vesi sopii kukille usein paremmin
  • kukat säilyvät paremmin viileässä ilmassa
  • kukat eivät viihdy hedelmien läheisyydessä
  • virkistysaineen sijaan kannattaa kokeilla sekoittaa veteen 2 tl omenaviinietikkaa ja 2 tl sokeria

Jos tykkäät huolellisista kukka-asetelmista, laita maljakon pohjalle pala kukkasientä tai piikkikehikko. Kukat ja oksat saa pysymään niiden avulla juuri toivotussa asennossa.

4. Kun sommittelet tauluja seinille, tee niistä ensin pahvipohja. Kevyttä pahvia on paljon helpompi mallata seinälle eri kohtiin ennen ensimmäistäkään naulan iskua.

5. Nämä kaikki ruoka-aineet voi huoleti pakastaa – vaikka ensikuulemalla voisi tuntua hassulta: tuorehiiva (sulata hitaasti taas käyttökuntoon), sitruunat, anjovikset ja raa´at kananmunat (riko kananmuna ja sekoita keltuainen ja valkuainen ensin toisiinsa, älä siis pakasta kokonaista munaa).

Tätä en ole itse vielä testannut, mutta ajattelin kokeilla: pitkät pöytäkynttilät kuulemma kestävät pidempään, jos ne pakastaa ensin.

Oikein mukavaa viikonloppua!

Written by riitta

15.5.2020 klo 09:30

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hiivaa minäkin olen pakastanut. Ja kahviakin joskus. Mutta että kananmunia? Pitäisiköhän kokeilla ihan vaan kokeilemisen ilosta? Kananmunat tosin säilyvät niin hyvin ja pitkään, että harvoin menevät harvoin hukkaan.

    Voisin jatkaa kotiniksejä: älä säästele ns. parempia astioita tai laseja tai hopealusikoita, ne ovat tehty käytettäväksi. Ja kaunis kattaus saa ruuan maistumaan paremmalle.
    Hyvää viikonloppua!

    Liked by 1 henkilö

    Q

    15.5.2020 at 17:36

    • Totta tuo, että kananmunat saa kyllä yleensä kulutettua loppuun ihan normaalisti. Pari kertaa olen pakastanut just in case ennen pidempää lomareissua.

      Täysin samaa mieltä astioista – juhla-astiat sopivat mainiosti arkeenkin. Ei ole mitään syytä hillota niitä kaapissa.

      Tykkää

      riitta

      17.5.2020 at 07:29

  2. Minäkin pidän tuoksukynttiöistä, mutta Ikean tuoksukynttilöihin tulee minulla aina se kuoppa…..
    Limettejä olen pakastanut, koska niillä on täällä lyhyt sesonki , ja ihan ok ovat olleet myös pakastamisen jälkeen, tosin se kuori pehmenee pakastaessa.
    Kaunista viikonloppua Riitta.

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    15.5.2020 at 17:49

    • Täytyykin testata noiden pakastamista, kiitos vinkistä! Sitruunat saan aina käytettyä, mutta limet jää harmittava usein pyörimään hedelmävatiin.

      Tykkää

      riitta

      17.5.2020 at 07:30

  3. No niin, tämä Martta ei ollut tietoinen yhdestäkään (vaikka luulen kaikki kuulleeni ja tietäväni)! Ja kaikki sellaisia, mistä on todellista hyötyä. Just paistoin pienen satsin pakastepullia ja niiden voitelusta jäi yli puolet kananmunasta; senhän voisi pakastaa ja käyttää seuraavaan satsiin taas…
    Hyvät idikset!

    Liked by 1 henkilö

  4. Kiitos vinkistä, mä olen pari tuoksukynttilää ”pilannut” just polttamalla ne kuopalle ja miettinyt, et mistä ihmeestä se on mahtanut johtua. Mut näköjään niitä pitää poltella hieman eri tavalla kuin tavallisia kynttilöitä. 😀

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    19.5.2020 at 11:24

    • Jeps, kynttilän pitää saada lämmetä tasaisesti kauttaaltaan, ennen kuin sen sammuttaa. Eri lämpötilojen vaihtelut massassa aiheuttavat romahduksia. Kiva jos tästä oli apua!

      Tykkää

      riitta

      19.5.2020 at 11:32


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: