Nigella Lawsonin helppo Béarnaise-kastike
Béarnaise-kastike on suosikkejani, en pysty ravintolassa ohittamaan pihvi-ranskalaiset-bea-annosta. Hieman kommervenkkiseen reseptiin on olemassa oikotie onneen Nigella Lawsonin ohjeella. Béarnaise-kastike on hyvä olla repertuaarissa, etenkin näin grillikauden alussa.
Tai oikeastaan kyse on kuulemma Nigellan äidin reseptistä, mikä äitienpäivän jälkeisenä tiistaina mainittakoon. Perinteisen reseptin reduktion keittämisen sijaan tässä versiossa kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, ja lähdetään emulgoimaan keltuaisia voin kanssa. Ohje on nerokas sikälikin, että etikan ja rakuunan määrää voi sovittaa omaan makuun sopivaksi. Minä esimerkiksi pidän etikkaisemmasta béasta, mutta joku toinen voisi ilahtua suuremmasta määrästä rakuunaa. Tärkeää on myös kastikkeen määrä: sitä täytyy olla paljon, jotta sitä riittää ranskalaisille dipattavaksi.

Reilu annos kastiketta (ainakin esimerkiksi neljälle pihville)
- 3 keltuaista
- 1-1,5 tl kuivattua rakuunaa
- 1- 1,5 rkl omenaviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- 75 g voita
- (sitruunaa)
Laita kattilaan vettä ja nosta se kuumenemaan liedelle.
Sekoita keltuaiset, rakuuna, etikka ja suola keskenään metallisessa kulhossa. Kun vesi kiehuu, nosta kulho kiehuvan veden päälle. HUOM! Vesi ei saa koskea kulhon pohjaan. Vatkaa seosta, kunnes tunnet sen kehittyvän paksummaksi. Lähde sitten lisäämään voita nokare kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun lähes kaikki voi on lisätty, tarkista kastikkeen maku. Lisää halutessasi loraus sitruunanmehua, jos maku ei ole tarpeeksi terävä.
Béarnaisella on hankalan maine, sillä se leikkaa herkästi. Kastiketta ei siis kannata jättää ilman aikuisen valvontaa hetkeksikään. Nosta astia heti pois kuuman veden päältä, jos tilanne näyttää uhkaavalta. Ja jos kastike varotoimenpiteistä huolimatta leikkaa, sekoita siihen yksi ylimääräinen keltuainen voimakkaasti vatkaten.
Mun on pakko tunnustaa – en ole ikinä tehnyt béarnaise-kastiketta itse. Pitää varmaan tämä vääryys pian korjata. Maistuu ainakin mulle mm. parsan kanssa ja parsakausi on nyt parhaimmillaan. :p
TykkääLiked by 1 henkilö
JonnaH.
12.5.2020 at 22:07
Ah, sait veden kielelle… Béarnaise on kieltämättä parsan (ja muiden grillivihannesten) kanssa ihanaa!
TykkääTykkää
riitta
13.5.2020 at 08:05
Ah… olin jo ihan unohtanut parsan ja béarnaisen, miksiköhän. Se olisi varmaan hitti myös perheen nuorison keskuudessa. Pihvin kanssa en ole tainnut koskaan maistaa béarnaisea muuten. Meillä pihvit on yleensä joko pippuri- tai viinikastikkeen kera tai sitten nopeana bistroklassikkona ”steak frites” dijon-tyyppisen sinapin kanssa. -q
TykkääLiked by 1 henkilö
Q
15.5.2020 at 17:22
Ihanaa kun muistutit tuosta sinapista, se on tosiaan herkullista pihvin kanssa! ❤ Ehkä juuri samasta makuyhdistelmästä johtuen pidän myös kovasti vesikrassista pihviaterian kyljessä, siinäkin on sopivaa potkua.
TykkääTykkää
riitta
17.5.2020 at 07:32