masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Kirjavinkki: Metsän kansa

with 5 comments

Mikko Kamulan muinaissuomalaisten elämään, perinteisiin ja uskomuksiin sijoittuva kirjasarja vei pitkästä aikaa (edellinen hurahdus taisi olla Harry Potter) jalat alta.

Jos tykkäät historiallisista romaaneista ja rakastat menninkäisiä, kotitonttuja, maahisia ja luonnonuskontoja, ja uskot, että suopursuilla ja voikukan lehdillä voi hyvinkin olla parantavia vaikutuksia, nämä kirjat ovat sinulle. Tai jos lähipiirissäsi on nuori ihminen, joka tykkää fantasiasta, tässä on mitä mahtavin lahjavinkki. Jos olet jästi, skippaa postaus. Jos et edes ymmärrä jälkimmäistä lausetta, skippaa postaus!

Metsän kansa kertoo Juko Rautaparran uudisraivaajaperheestä 1400-luvun Savossa, tarkemmin ottaen Leppävirralla. Kirjoissa liikutaan Savonlinnaan asti ja rajan toiselle puolelle – useammassakin merkityksessä. Leppävirta on sattumoisin lapsuuteni mökkipaikkakunta, vanhemmillani on edelleen siellä mökki.

Rakastan tarinoita, jotka vievät toiseen maailmaan, ja etenkin niitä, jotka vievät ajassa oikeasti taaksepäin. Mökkijärvellä soudellessa tulee välillä salamaniskusta haljenneita valtavia kivipaaseja ja niin jylhiä kuusimetsiä rannoilla vastaan, ettei ole vaikea ymmärtää, miksi luonnonvoimia pelättiin ja kunnioitettiin yliluonnollisina. Mikko Kamula on opiskellut muun muassa folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa, joten hän osaa uskottavasti sijoittaa hahmonsa ahtaisiin savupirtteihin ja elämän merkittäviin riitteihin. Kirjojen parasta antia onkin tuonaikaisen elämän ja tapojen, kuten metsästysretken tai kesäjuhlien kuvailu.

Elämä keskiajalla Suomen rajaseuduilla oli työntäyteistä ja usein riskialtista. Karjalaiset (ja novgorodilaiset vielä kauempana) rajan toisella puolella tekivät ryöstöretkiä Savoon, samoin lappalaiset vahvoine noitineen olivat vaarallisia. Pahin uhka tuntuu kuitenkin olevan iso raivokas, kuolemaa kylvävä härkä, jonka alkuperää ei tunneta. Pinnan alla kytee suuri tuntematon vaara, jota vastustamaan voi nousta vain yhdistämällä eri heimojen ja yhteiskuntaluokkien voimat. Juuri tähän hetkeen sopivaa in your face -symboliikkaa, anyone..?

Kuusiosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa, Ikimetsien sydänmailla, on kielellisesti tähän asti ilmestyneistä kirjoista heikoin lenkki. Dialogi on hieman kömpelöä. Kirja ei kuitenkaan missään tapauksessa ole huono eikä sitä kannata jättää väliin. Kamulan ote tekstiinsä on merkittävästi itsevarmempi kahdessa muussa kirjassa, ja henkilöhahmot tuntuvat aidommilta. Kaksi seuraavaa jo ilmestynyttä, Iso härkä ja Ikimetsien sydänmailla, vievät tarinaa uusille tasoille ja uusille alueille. Juko Rautaparran lapset, Heiska, Varpu ja Tenho nousevat kirjojen päähahmoiksi, kukin omalla juonenkulullaan. Tenhon tarinassa kulkee mukana myös tietäjä Yörnin äijä.

Yritin turhaan kaivaa tietoa siitä, milloin neljäs osa ilmestyy. Toivottavasti pian, palan halusta saada tietää, miten tarina etenee.

Onko teillä joku kutkuttava kirja kesken juuri nyt?

Written by riitta

31.3.2020 klo 13:48

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Olisikin joku kutkuttava. Pitää varmaan vaihtaa. 😀 Mulla on on kesken Cilkan tarina, jossa haisee pelkkä rahastus upean Auswitchin tatuoijan jälkeen. :/ Luulen, että jätän sen kesken.

  Liked by 1 henkilö

  JonnaH.

  31.3.2020 at 17:49

  • Pöh, ei kuulosta hyvältä. Taisinkin lukea sun fiilikset jo kirjasta IG:ssä. Hyvä tietää, ettei ole aloittamisen väärti.

   Tykkää

   riitta

   31.3.2020 at 19:23

 2. Olisipa joku hyvä kirja kesken. Jouduin kaivamaan kirjahyllystä moneen kertaan luetun Agatha Christien, kun kirjastosta lainattu ei oikein jaksanut kiinnostaa. Se kesken jääneen kirjan luulin olevan scifiä, mutta on vaan ahdistava ja sekava, enkä edes muista kirjan nimeä saati kirjailijaa. Viimeistä lukematonta kirjaston kirjaa olen yrittänyt säästellä, se on Isabel Allendea. Sitten koittaa ankeat ajat, omassa kirjahyllyssä on lukematta enää Darwinin Origin of species ja muita vastaavia raskaampia teoksia.
  Ja tämä sinulla kesken oleva kirja menee listalle luetaan-kun-kirjastot-on-taas-auki. Uppoaa todennäköisesti myös jälkikasvusta ainakin toiseen. -q

  Tykkää

  q

  2.4.2020 at 20:26

  • Raskaampi kirjallisuus ei ehkä tosiaan ole se, mitä tähän hetkeen kaipaa. Kiitos Christie-vinkistä, mulla on Kindlelle ladattuna Kuolema Niilillä, jota en ole koskaan lukenut. Nähnyt telkkarijakson vaikka kuinka monta kertaa, mutta olisi kiva lukea kirjakin.

   Tykkää

   riitta

   3.4.2020 at 08:10

 3. […] bongasi tämän luettuaan Mikko Kamulat, ja on varmasti oikeassa siinä, että Orinoro on toiminut kirjan miljöön inspiraationa. […]

  Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: