masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Tältä Japanissa näyttää

with 8 comments

Jos olet aina miettinyt, miltä Japanissa näyttää, hyppää matkaan! Nojatuolimatkailussa ei tarvitse huolehtia koronasta tai ilmastovaikutuksista.

Muistan vielä, miltä tuntui kävellä Tokion kaduilla ensimmäistä kertaa. Muistan korkeat talot, joista yksikään ei tuntunut olevan samalainen, kuin viereinen. Naureskelemme usein, että suomalainen julkisivulautakunnan jäsen saisi slaagin Japanissa kulkiessaan. Myös tietynlainen muovisuus yllätti. Isoja mainoskylttejä oli kaikkialla, erivärisiä ja -kokoisia, useimmissa oli jokin piirroseläin. Olemme myös usein pohtineet, että pitäisi vinkata Japanista suomalaisille maakaapelointifirmalle, sen verran tiuhaan päiden yläpuolella risteilee kaapelia ja johtoja, mikä nyt ei varsinaisesti kaunista katukuvaa sekään.

Tokio ja muut japanilaiset suurkaupungit ovatkin minusta upeimmillaan yöllä. Sikinsokin olevat sähköjohdot ja izakayaoiden seinänvierustoille kasatut pullokorit peittyvät pimeässä, ja jäljelle jää vain paperilyhtyrivien valot ja ravintoloiden ikkunoista loistava kajo. Siistiä Japanissa on aina. Kadut ovat puhtaat, ei roskia tai tupakantumppeja missään.

Kolikon toinen puoli on se, että keskellä karuintakin betoniviidakkoa voi olla upea puisto. Kävelet rauhassa uneliaan lähiön läpi ja BAM! Yhtäkkiä oletkin mitä upeimman temppelin portilla. Temppelialueella on rauhallista, vain sen lukuisat kissa-asukkaat tassuttavat ympäriinsä. Usein nekin nuokkuvat omassa rauhassaan. Karppien punaiset kyljet välähtelevät hyvin hoidetun puutarhan lammessa. Näkee usein, kuinka japanilainen poikkeaa temppeliin sisään, kumartaa Buddhalle tai ostaa hyvän onnen amuletin ja jatkaa sitten matkaansa. Pyhään paikkaan saa tulla muulloinkin, kun jouluna ja serkun häihin.

Japanista saa helposti kuvan, että pilvenpiirtäjiä ja ihmismassoja on kaikkialla. Maaseutu on kuitenkin yhtä vihreää, aukeaa ja matalaa kuin meilläkin. Maaseudulla näkee usein talojen pihoilla isojakin kasvimaita, omat viljelmät ovat selvästi suosittuja. Temppeleitä ja shintolaisia torii-portteja tulee vastaan meikäläisittäin omituisissa paikoissa, vaikkapa kahden yksityisasunnon väliin rakennettuna.

En kutsuisi Japania kauniiksi. Mielenkiintoiseksi ja aivoja stimuloivaksi ehdottomasti, sillä kaikkialla tuntuu olevan jotain nähtävää, katsoi sitten sivuilleen, jalkoihinsa tai taivaalle. Katukuva on kiva sekoitus perinteitä ja tulevaisuutta, mangaa ja haikuja.

Written by riitta

16.3.2020 klo 13:30

Kategoria(t): Matkat

Tagged with ,

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Minä en ole koskaan oikein tuntenut vetoa Aasiaa kohtaan, mutta Japani tekee kyllä poikkeuksen. Eivätkä nämä kuvat vähennä sitä. Mutta nyt ovat kaikki matkasuunnitelmat jäissä, nojatuolimatkailu on valttia!

  Liked by 1 henkilö

  Sari – Campasimpukka

  17.3.2020 at 06:26

  • Olen tykästynyt Japanin lisäksi Etelä-Koreaan, ja haluaisin kyllä käydä esim. Vietnamissa. Just nyt, tietenkin eri tilanteessa, lähtisin Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Joku päivä!

   Tykkää

   riitta

   17.3.2020 at 08:10

 2. Kiva kun jaoit kuvia, nojatuolimatkalle on aina kiva päästä. Olen välillä ihmetellyt niitä kaupunkikuvia Japanista, missä näkyy katujen yllä on melkoiset sykkyrät ilmajohtoja ja talojen seinillä vaikka mitä antennia. Jotenkin kuvittelisi, että myös siltä osin Japani olisi harmonian maa? Toki ilmajohto on varmasti helpompi korjata maanjäristyksien jäljiltä kuin maakaapeli. Joka tapauksessa kontrasti on melkoinen harkittuihin puutarhoihin ja viimeisen päälle hiottuihin arkkitehtuurihelmiin nähden. Olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaisia japanilaiset kodit ovat. Ei siis pelkästään ne arkkitehtuurilehdissä ja -ohjelmissa esiteltävät helmet vaan ihan tavallisetkin kodit. Ovatkohan ne enemmän harmoniaa vai sekamelskaa? -q

  Liked by 1 henkilö

  q

  17.3.2020 at 19:49

  • Katukuva on hyvinkin ”villi”, ei näytä yhtään siltä, mitä aina kuvittelee (ja mitä tosiaan lehdissä näytetään). Toki Japanissa on sekin puoli, mutta arki näyttää ihan erilaiselta. Olisi IHANAA päästä tavallisen japanilaisen kotiin, haluaisin nähdä myös, mitä he syövät tavallisena tiistaina.

   Tykkää

   riitta

   18.3.2020 at 08:50

 3. Mulla on ollut tilaisuus käydä pari kertaa työmatkalla Tokiossa tutustumassa kosmetiikkamarkkinoihin. Hyvin samankaltainen kuva kuin mitä kirjoitat. Se, mikä jäi erityisesti mieleen, oli suuresta ihmismäärästä ja liikenteestä huolimatta tietynlainen rauhallisuus ja metelittömyys ihan ytimessä, Ginzan alueella. Ja kuinka näinkin pieni ihminen tunsi olevansa norsun kokoinen tavaratalojen kosmepisteissä 🙂
  Nojatuolimatka on hyvä idea – voin toteuttaa ehkä itsekin joltain reissulta (linkkaan sinut)!

  Liked by 1 henkilö

  • Totta muuten, liikenne ja ihmisvirrat kulkevat rauhallisesti ja järjestelmällisesti. 🙂

   Tosi kiva että pidit jutusta/matkasta! Tulen vastavuoroisesti mielelläni Air Maaritin siiville.

   Tykkää

   riitta

   18.3.2020 at 12:45

 4. Ihanat kuvat:) En ole koskaan käynyt Japanissa, enkä Aasiassakaan, mutta täällä oli joku aika sitten aivan ihana matkaohjelma, jossa 2 täkäläistä, keski-ikäistä artistia matkustavat Japaniin 6 jakson ajan, ja käyvät filosofisia keskusteluja matkansa eri paikoista. He kävivät niin monessa ihanassa paikassa, että tuli hinku mennä Japaniin;D

  Liked by 1 henkilö

  Jael

  21.3.2020 at 19:34

  • Japanissa on niin monta puolta, että jokaiselle on jotain, tai voi yhdistellä eri mielenkiinnon kohteita. 🙂 Mua houkuttaa seuraavaksi pohjoinen, eli Hokkaidon saari. Siellä emme ole vielä käyneet.

   Tykkää

   riitta

   22.3.2020 at 12:06


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: