masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Viisi vinkkiä Brysseliin

with 4 comments

Ne, jotka haukkuvat Brysseliä rumaksi ja tylsäksi, eivät todennäköisesti koskaan ole käyneet siellä. Tai sitten ovat nähneet vain lentokentän ja EU-korttelit. Tai ovat itse rumia ja tylsiä. Valitkaa itse.

Todellisuudessa kaupunki on mahtava sekamelska keskiaikaisia kortteleita, mukulakiviä ja mahtipontisia kullattuja taloja, museoita, moderneja toimistorakennuksia ja frittikojuja. Myönnän, että tarkastelen kaupunkia (ja koko maata) ruusuisten lasien läpi, olenhan viettänyt siellä suurimman osan lapsuudestani. Satunnainen vierailija ei tietenkään koe mitään paikkaa samalla tavalla kuin se, jolle jo kaupungin nimen kuuleminen aiheuttaa läikähdyksen rinnassa. Bryssel ei voi koskaan olla minulle muuta kuin kaunis.

Listasin muutaman vierailukohteen, jos tienne vie Euroopan ytimeen.

Atomium

Atomium on hauska kohde etenkin lasten kanssa reissaaville. Vuoden 1958 Brysselin maailmannäyttelyä varten rakennettu viritelmä on raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos. Yhdeksän teräskuulaa on yhdistetty käytävin, joista keskimmäisessä kulkee hissi alhaalta ylimpään palloon, ja muiden kuulien välillä kulkee portaita sekä liukuportaita. Ylimmässä pallossa on maisemaravintola, jossa tarjotaan perinteisiä belgialaisia annoksia modernisoituina.

Ratikalla pääsee ydinkeskustasta hyvin lähelle.

Bois de la Cambre

Vain viiden kilometrin ajomatkan päässä Brysselin keskustasta sijaitsee Bois de la Cambren puistoalue. Viikonloppuisin puistoa ympäröivät ajotiet on suljettu autoilta, joten se on suosittu ulkoilu- ja lenkkeilypaikka. Puiston nurmikentillä on reilusti tilaa isoillekin pallopeleille ja piknikeille. Jos ei jaksa tuoda omia eväitä, voi varata pöydän puiston keskellä sijaitsevan saaren ravintolasta, Châlet Robinsonista. Jälkiruoaksi kannattaa ostaa jätskitötterö puiston laitamilla päivystävistä jäätelöautoista. Ruoan kalorit voi kuluttaa vaikka saman tien vuokraamalla soutuveneen ja kiertämällä pientä lampea.

Saarelle pääsee kuvassa näkyvällä lautalla, jota kipparilakkinen merikarhu operoi. Paluumatkalla sai vielä valita kapteenin aarrearkusta karkin!

Grand Place

Brysselin sydän, keskustori, on päässyt jopa Unescon maailmanperintöluetteloon, ja se on äänestetty maailman kauneimmaksi toriksi 2010. Torin vanhin (säilynyt) rakennus on 1400-luvun alkupuolella rakennettu kaupungintalo. Grand Placella on tätä nykyä paljon kahviloita ja ravintoloita, ja suositukseni onkin istua johonkin niistä ja tilata croquettes de crevettes (friteerattuja palleroita, joiden sisällä on hietakatkaraputahnaa) ja niiden kanssa kirsikkaolut. Syödessä voi miettiä, minkälainen kuhina torilla on ollut vaikkapa 1600-luvulla.

Torille tuodaan joka joulu kaikkein kaunein ja tuuhein joulukuusi, mitä Ardenneilta löytyy, lisäksi siellä on perinteinen joulutori (kojuja löytyy myös lähikortteleista). Elokuussa puolestaan torille rakennetaan massiivinen, lähes koko aukion peittävä koristeellinen matto petunioista.

Sablonin antiikkimarkkinat

Jos haluaa ostaa tai muuten vaan ihastella keskieurooppalaista antiikkia ja taidetta, kannattaa suunnata Sablonin antiikkimarkkinoille Place du Sablon -aukiolle. Viime kerralla myynnissä oli erityisen paljon hopeaesineitä, mutta myös astioita, tauluja sekä vintage-muotia ja -koruja. Hinnat ovat korkealla, myyjät ovat ammattilaisia ja tietävät tuotteidensa arvon sentilleen.

Myös Sablonin kirkko kannattaa katsastaa samalla kertaa. Neitsyt Marian kunniaksi tehtyä kirkkoa rakennettiin 1400–1500-luvuilla.

Uusi ravintolakeskittymä: Wolf Food Market

Tämä viimeinen tärppi on minullekin uusi, Instagramista bongattu juttu. Eli laitan sen tähän osittain myös itselleni muistiin, kun seuraavan kerran tie käy Brysseliin – toivottavasti jo alkukeväästä.

Saman katon alle on kerätty useita erilaisia ravintoloita, suklaapuoteja ja pienpanimobaareja. Kuulostaa herkulliselta lounaspaikalta!

Written by riitta

17.2.2020 klo 11:19

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Olipa mielenkiintoista kuulla että vietit lapsuutesi Brysselissä 🌺Ihania kuvia, ja oliskin kiva vierailla tuolla. Olen ollut Belgiassa, mutta vain Antwepenissä.

  Liked by 1 henkilö

  Jael

  20.2.2020 at 10:02

  • Antwerpen on kaunis kaupunki, sinne pitäisi tehdä uusi reissu. Merimieskirkko sijaitsi aikoinaan siellä, joten kävimme mm. joulumyyjäisissä ja aina välillä ruisleivän ja sinapin perässä. 😀

   Tykkää

   riitta

   20.2.2020 at 14:16

 2. Täällä nousee käsi ylös! Minulla ei ollut koskaan MITÄÄN aikomusta käydä Brysselissä. Ajatuksena oli tosiaan se, että se on tylsä ja ruma. Mutta kun reilu vuosi sitten kävin siellä työn puolesta, harmittelin, etten ollut pidentänyt työmatkaa kestämään viikonlopun yli. Vitsit miten kaunista, ja hitto miten paljon jäi näkemättä!

  Eipä ole koskaan tullut puhetta, että sinulla on Brysseliin näin suuri side!

  Liked by 1 henkilö

  • Brysselillä on maine tylsänä toimistokaupunkina, ja onhan siellä tietenkin paljon virastokortteleita. Mutta siellä on niin paljon muutakin, josta harvemmin kerrotaan. Ehdottamasti käymisen arvoinen paikka!

   Tykkää

   riitta

   1.3.2020 at 12:40


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: