Leivänmuruilla kuorrutetut latva-artisokat
Kaupassa oli houkuttelevan isoja kasoja pieniä latva-artisokkia. Ostin pussillisen sen kummemmin ajattelematta ohjeita – tuumasin, että inspiraatio kyllä löytyy.
Ja niin löytyikin, YouTubesta tietenkin. Syön lounasta työpöydän ääressä, ja katson yleensä ruoanlaittovideoita samalla. Tiedetään: on todella ahnetta syödä samalla, kun hakee ideoita sille, mitä voisi seuraavaksi syödä… Ainakin olen varma siitä, mikä minun kuolemansyntini on. Turhamaisuuden lisäksi.
Rachael Rayn kanavalta löytyi ihanan kuuloinen ohje maustetuilla leivänmuruilla kuorrutettuihin latva-artisokkiin. Kuorrutteen paras osa on minusta sardellit, jotka tuovat makuun niin suolaisuutta kuin umamia. Käytin tosiaan pieniä artisokkia, mutta vallan mainiosti voi käyttää yhden tai kaksi isoa. Latva-artisokissahan ei loppujen lopuksi ole hirveästi syötävää, joten nämä ovat enemmänkin osastoa aperitiivin kanssa syötävä sormiruoka tai osa mittavampaa alkupalakattausta. Resepti on monivaiheinen, mutta yksikään vaihe ei todellakaan ole vaikea. Rachael neuvoo varaamaan yhden ison artisokan neljän kesken jaettavaksi, ja minulla oli yhdeksän pikkusokkaa kolmelle. Kuorrutetta tulee runsaasti, todennäköisesti enemmän kuin tarvitsee, mutta se on taivaallisen ihanaa myös minkä muun vihanneksen kanssa tai pastan seassa. Eli tee koko satsi ja herkuttele sillä myös seuraavana päivänä!
Ohje neljälle alkupalaksi
- 9 pientä latva-artisokkaa
- puolikas sitruuna
- 1 rkl suolaa keitinveteen
- 0,5 dl oliiviöljyä + 2 tl uunivuoan pohjalle
- rasia sardelleja
- 2 isoa kourallista leivänmuruja tai panko-muruja
- 1 kourallinen basilikaa tai lehtipersiljaa silputtuna
- 1 iso tai 2 pientä valkosipulin kynttä
- reilusti mustapippuria
- reilusti parmesaania
Esikypsennä latva-artisokat: Laita reilusti vettä kiehumaan, ja purista sinne puolikkaan sitruunan mehu. Lisää myös suola. Leikkaa kanta irti artisokista ja keitä niitä 3-5 minuuttia, kunnes veitsen kärki menee kannasta läpi. (Isot vievät pidemmän aikaa, 7-10 minuuttia.) Nosta artisokat pois vedestä ja valuta puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.
Valmista kuorrute, kun artisokat kuivuvat ja jäähtyvät. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sardellit. Anna sardellien liueta kokonaan öljyyn ja lisää sitten leivänmurut tai panko-murut. Paahda keskilämmöllä kunnes murut ovat kauniin kullanruskeita. Lisää sekaan käyttämäsi yrtti silputtuna, valkosipuli raasteena ja mustapippuri rouhittuna. Nosta muruseos pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Käänny sitten taas artisokkien puoleen. Levitä lehtiä varovaisesti (etteivät ne irtoa kannastaan) niin, että pääset käsiksi keskiosan höytyviin ja kaavi ne pois teelusikalla.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lado artisokat kevyesti öljyttyyn uunivuokaan ja täytä ne kuorrutteella, lusikoi sitä myös lehtien lomaan. Raasta parmesaania reilusti kaikkien artisokkien ylle ja lämmitä ne uunissa.
Artisokat syödään sormin niin, että niistä nykäistään yksi lehti kerrallaan irti, ja kaavitaan hampailla pehmeä sisus suuhun.
Oi vitsit miten hyvän näköisiä. Latva-artisokka on mun suurimmista herkuista. :p
TykkääLiked by 1 henkilö
Jonna
20.9.2018 at 09:22
Samis, latva-artisokat on ihania. Ja niin kauniita myös.
TykkääTykkää
riitta
20.9.2018 at 14:58
Voi miten kiva ohje! Tykkään kauheasti latva-artisokista. Harmi, että aika harvoin niitä on kaupassa tarjolla.
TykkääLiked by 1 henkilö
Sari – Campasimpukka
20.9.2018 at 10:11
Jep, resepti oli erinomainen löytö! Teen toistekin, ehkä yhdestä isosta (sitä kun on helpompi hanteerata).
TykkääTykkää
riitta
20.9.2018 at 15:00
Kuulostaa hyvältä, pidän paljon kaikesta missä on sardellia:) Latva-artisokkia tosin joudun odottamaan kevääseen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Jael
22.9.2018 at 18:09
Jep, sardelleista saa yllättävän monivivahteisen maun vähän kaikenlaisiin ruokiin.
TykkääTykkää
riitta
23.9.2018 at 07:03