masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Telkkarivinkki illaksi: YLE Teeman Ruoka-aikoja

with 5 comments

Jos minulta kysytään, saisi TV:stä tulla vain Downton Abbeytä jatkuvina uusintoina, aina uusia jaksoja RHOBH:ta ja kaikki iki-ihanat dokumentit, mitä BBC vain keksiikään tehdä.

Niin kuin tämä superkoukuttava, varsinainen hyvän mielen ohjelma ”Ruoka-aikoja” (Back in Time for Dinner). Dokumentissa seurataan viisihenkistä Robshaw´n perhettä, joka kokkaa itsensä läpi vuosikymmenten, alkaen 1950-luvun säännöstelyn vuosista. Perheen koti remontoidaan joka jaksossa kulloisenkin käsiteltävän vuosikymmenen mukaisesti, ja toki perhe on myös vaatetettu asianmukaisesti. Vallinneet asenteetkin ovat ajan hengen mukaisia: Äiti hoitaa kodin, ruoanlaiton ja lapset – isä käy työpäivän päätteeksi pubissa.

Ohjelmassa kaikkein mielenkiintoista on nähdä, miten kodin työnjako, keittiövälineet ja ruoanlaittometodit ovat muuttuneet yhteiskunnallisten muutosten tahdissa. Kun naiset pääsivät kunnolla mukaan työelämään, tarvittiin pakasteita ja valmisruokia. Sama ilmiö, kuin esimerkiksi nuorisomuodin synnyssä: Kun Englanti pääsi 1960-luvulla talouskasvun vauhtiin, riitti töitä ihan kaikille. Nuoretkin saivat osa-aikatöitä – heilläkin oli ylimääräistä rahaa taskussa polttelemassa – nuorisolle suunnatuille vaatteille ja vapaa-ajan viettotavoille oli löytynyt uusia ostajia.

Nostan kyllä hattua entisaikojen kotirouville, on heillä ollut melkoinen leiviskä hoidettavanaan! Keittiön apuvälineet olivat vaatimattomia, ruokaa oli niukasti, ja kaiken joutui hoitamaan yksin. Pitkälle on tultu, kun lähes joka taloudessa on mikro, kahvinkeitin, sähkövatkain, jääkaappi (aikansa arvokkain luksustuote!), pakastin, imuri (joista osa vieläpä pyörii ihan itsekseen siivoamassa) ja pyykinpesukone. Jääkaapit osannevat tulevaisuudessa kertoa, kun maito alkaa olla lopussa, ja jo nyt esimerkiksi meidän pyykinpesukoneemme osaa vaatia pesuainesäiliön täyttöä. Oman appsin kautta tietenkin, milläs muullakaan…

Tänään ohjelmassa ollaan jo 1980-luvulla. Jännä nähdä, minkälaisia ruoka- ja keittiöinnovaatioita Britanniassa on koettu tuolloin, ja miten ne suhtautuvat Suomen markkinoihin. Minulle tulee aivan ensimmäisenä mieleen tuttavaperheen kadehdittava limsakone, kavereiden keittiöihin ilmestyneet mikrot, koulun kiinankaali-säilykeananassalaatti ja City-käytävän Carrols. Mitä teillä syötiin kasarina?

Written by riitta

21.2.2017 klo 15:21

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tämä ohjelma täytyy kyllä katsoa. Kiitos vinkistä! Toivottavasti jaksot löytyy netin syövereistä. En koskaan ole nimittäin telkkarin äärellä oikeaan aikaan, kun yleisesti telkkarista ei tule mitään katsomisen arvoista.

  Liked by 1 henkilö

  • Joo, löytyy Areenasta onneksi. 😊 Suosittelen lämpimästi, tämä on erittäin hyvin tehty ohjelma.

   Tykkää

   riitta

   21.2.2017 at 18:24

 2. Harmi ettei näy ulkomailla,koska on ulkomainen ohjelma,mutta voisi löytyä googlen avulla muualta.

  Tykkää

  Jael

  21.2.2017 at 19:37


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: