masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

120 Bressen kanaa kynimättä

with 2 comments

Suomen Bocuse d´Or -kilpailija, Eero Vottonen, ja hänen oikeana kätenään toimiva Miikka Manninen kävivät jokin aika sitten verryttelemässä Global Chef -kilpailussa, josta tarttui matkaan kultamitalin (wohoo!) lisäksi varmasti reilusti kisakokemusta ja tervettä itsetuntoa tammikuun koitosta varten.

Bocuse d´Or, Suomen edustaja Bocuse d´Orissa, Eero Vottonen, Miikka Manninen, kokkikisa, matkalla Lyoniin

Miikka Manninen ja Eero Vottonen Budapestin karsinnassa

Vottonen vitsailee Global Chef -pystin olevan ”täytettä takan reunalle” – mutta sanoo toki olevansa hyvillä mielin kilpailun jälkeen, vaikka ajatukset on tiukasti jo suunnattu kohti Bocuse d´Oria.

Kilpailun 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lihavadin pääraaka-aineeksi on julkistettu Bressen kana, jota käytettiin myös ensimmäisessä kisassa aikoinaan. Vottonen ja Manninen ovat saaneet Perhon harjoittelukeittiöön 120 kanaa, joista he nyt hakevat inspiraatiota. Bressen kanalla on Vottosen mukaan isot, rasvaiset ja tummalihaiset koivet, mutta pienet rintapalat.

Kana on yhdistettävä äyriäisiin, sillä kilpailijoiden tehtävänä on tulkita modernilla tavalla lyonilaista klassikkoa Poulet aux écrevisse´ä (kuvittele täyteläistä hummerikeittoa kanalla ja jättikatkaravuilla, niin pääset annokseen kiinni). Toisen pakollisen valmistettavan annoksen raaka-ainetta ei ole vielä julkistettu, mutta Vottonen ja Manninen veikkaavat kalaa, joko lohta tai haukea. Kumpikin näistä sopisi tiimille kuulemma erinomaisesti.

Bocuse d´Or, Suomen edustaja Bocuse d´Orissa, Eero Vottonen, Miikka Manninen, kokkikisa, matkalla Lyoniin

Valkosipulilla ja karhunlaukalla täytettyä koivuviinietikassa keitettyä sipulia

Bocuse d´Or on ennen kaikkea kokkikisa

Maailman arvostetuimman kokkikisan voittaja on se, joka tekee parhaimman makuiset annokset: maku ratkaisee 60 prosenttia pisteistä. Tiimin keittiötyöskentelystä, eli siisteydestä ja keittiön hallinnasta saa kuitenkin myös pisteitä. Hävikkiä ei saisi tulla, vaan jury tarkistaa lopuksi, minne tähteet on säilötty (oikea vastaus ei ole roskis). Raaka-aineiden kunnioitus on yhtä tärkeää kilpailutilanteessa kuin normaalissa ravintolakeittiössä, tuhlaileva tyyli kun on aina pois tuotosta.

Lihavadin muotoilijaksi Harri Koskinen

Kisassa nähtävät lihavadit ovat perinteisesti visuaalisesti upeita taideteoksia. Suomen kisavadin suunnittelee Harri Koskinen. Koskisen mukaan vadista on tarkoitus suunnitella tietenkin jotain näyttävää, mutta samalla perinteitä kunnioittavaa. Ja myös jotain sellaista, mikä antaa ”Eeron hallitulle ruoanlaittotyylille tilaa hengittää”, kuten Koskinen asian kauniisti esittää.

Vottosen mukaan itse vadilla on iso rooli, sillä sen tarkoituksena on tuoda ruoka esille mahdollisimman upealla, wow-fiiliksen herättävällä tavalla. Kilpailijan kansallinen identiteetti tulee näkyä ruoassa, ja tätä tarjoiluastia pystyy varmasti osaltaan tukemaan.

Bocuse d´Or, Suomen edustaja Bocuse d´Orissa, Eero Vottonen, Miikka Manninen, kokkikisa, matkalla Lyoniin

Maa-artisokka-fenkolikroketti

Bocuse d´Or, Suomen edustaja Bocuse d´Orissa, Eero Vottonen, Miikka Manninen, kokkikisa, matkalla Lyoniin

Saksanhirven paistia ja potkaa katajanmarjoilla, rosmariinilla ja kylmäsavustetulla peuran sydämellä

Mitä, jos Team Finland voittaakin?

Suomessa ei valitettavasti ole Bocuse d´Or´ia juuri noteerattu, paitsi tietenkin ruoka-alan ammattilaisten ja muuten vaan ruokaa fanittavien keskuudessa. Vottonen kertoo, että esimerkiksi Norjan kisaorganisaatiossa työskentelee palkattuna 13 henkilöä, ja että Yhdysvaltojen kisajoukkueessa oli viimeksi 50 henkeä. Organisaation koko ei tietenkään ratkaise lopputulosta, vaan kisaajan taidot ja luovuus, mutta henkistä ja julkista tukea pitäisi Suomessa osoittaa enemmän heille, jotka edustavat suomalaista keittotaitoa maailmalla. Vottonen toivookin, että ruoalle ja ruokakulttuurille annettaisiin sama arvo, kuin mille tahansa kulttuurimuodolle.

Jos Eero ja Miikka voittavat, niin tavataanhan torilla?


Jutun kuvituksena on valokuvaaja Jussi Ulkuniemen kuvia kilpailuannoksista ja itse kilpailijoista. Suomen Bocuse d’Or -edustaja kaudella 2016-2017 on 32-vuotias Eero Vottonen ja häntä avustaa 20-vuotias Miikka Manninen. Vottosen ja Mannisen valmentajana toimii Matti Jämsén. Suomen tuomarina ja joukkueen presidenttinä toimii Pekka Terävä ja joukkueen johtajana Sami Rekola.

Written by riitta

10.10.2016 klo 11:35

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mä olen joskus katsonut näistä kisoista tehdyn dokkarin, siitä seurattiin jonkun maan valmistautumista koitokseen. Ihan jäätävä työ ja muutenkin mielenkiintoista. Todellakin nostan hattua, vaikka ei tulisi edes ykkössijaa. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Jonna

  10.10.2016 at 15:21

  • Sanos muuta, iso urakka on kaikilla edessä. Eero arvioi, että tekevät tässä vaiheessa 60-tuntisia viikkoja keittiössä, ei yllä moni samaan. Pidän koko sydämestä peukkuja!

   Tykkää

   riitta

   10.10.2016 at 15:22


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: