masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Galette pérougienne

with 9 comments

Kun saa kanssafoodien kylään, uskaltaa kokeilla uutta reseptiä. Tämä kun tietää, että harva resepti toimii kuin häkä ensimmäisellä kokeilukerralla, ja että joskus makuja täytyy tuunata omaan suuhun sopiviksi.

Galette pérougienne is a French medieval pastry combining the buttery texture of a brioche and the heavenly union of sugar and PLENTY of melted butter. This recipe is similar to the one I used. Next time I´ll substitute the lemon zest with orange zest and add some cardamom (to make the pastry taste more like a Scandi-style bun).

helppo leivonnainen, galette pérougienne, Sikke Sumarin leivonnainen, Sikke Sumarin voisilmäpullaleivonnainen, nopea jälkiruoka, kahvin kanssa, ranskalainen galette

Sikke Sumarin blogista napatun ranskalaisen galetten ohje pääsi toteutukseen rouva ja neiti Suolaa ja hunajan piipahtaessa lounaalla. Jättilettu on kotoisin Lyonin läheltä, ja on peräti keskiaikaista perua. Galettessa yhdistyy briossin pehmeä voimaisuus, voin ja sokerin suolaisen ja makean taivaallinen liitto ja sitruunan yllättävä raikkaus.

Nauroimme Jonnan kanssa, että uunista tullut lopputulos – joka muistuttaa jättimäistä voisilmäpullaa – on kuin viime aikoina blogeissa nähty ohuelti pellille levitetty makaronilaatikko. Eli pelkkää kuorta siis.

Seuraavalla kerralla kokeilen sitruunan sijaan appelsiinia, ja ropsautan sekaan myös kardemummaa – pullamainen ulkomuoto herättää toiveet pullan mausta, joka jäi nyt uupumaan. Paistoin galetten kiertoilmalla, mikä taisi olla sille liikaa, eli ensi kerralla vähennän önkää uunissa.

Yksi iso galette (riittää 4-6 hengelle):

  • 1 tl kuivahiivaa
  • 80 ml kädenlämpöistä vettä
  • 120 g + 60 g pehmeää voita
  • 1 kananmuna
  • yhden sitruunan kuoriraaste
  • 100 g sokeria
  • 160 g vehnäjauhoja

Sekoita kuivahiiva veteen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut veteen.

Sekoita isossa kulhossa puukapustalla 120 g voita, muna, sitruunankuori ja 2 rkl sokeria. Lisää hiivaseos ja lopuksi pikkuhiljaa jauhot. Sekoita, kunnes syntyy pehmeä taikina. Taikina jää todella pehmeäksi, älä säikähdä.

Nostata taikina voidellussa kulhossa kaksinkertaiseksi – ainakin kaksi tuntia.

Muotoile sitten taikinasta käsin levitellen leivinpaperilla vuoratulle pellille lettu, jolle teet vähän koholla olevat reunat. Ripottele loppu sokeri ja myös loppu voi nokareina galetten päälle.

Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. HUOM! Älä käytä kiertoilmauunia.

 

9 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tätä teen kyllä kotonakin. Kiitos vielä kaikesta ihanasta. Olipa onnellinen olo, kun palasin kotiin henkisesti ja fyysisesti ravittuna.

    Liked by 1 henkilö

  2. Voi onnekkaat neiti ja rouva Suolaa ja hunajaa, kuulostaa niin herkulliselta!

    Liked by 1 henkilö

  3. Nam,on kyllä niin herkullisen näköinen:)

    Tykkää

    Jael

    15.9.2016 at 18:53

  4. Tosiaan, yleensä kokeilujen kautta löytää sen oman parhaan reseptin. Herkullisen näköinen ”kakkara”. :p

    Tykkää

    Jonna

    15.9.2016 at 22:13

    • KAKKARA – se on se sana, mitä yritin hakea juttua kirjoittaessa! Kiitos, saan taas unta.😀

      Tykkää

      riitta

      16.9.2016 at 08:16


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: