masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Japanilaisen keittiön kulmakiviä

with 6 comments

masutoaitemu promotion

Perinteinen japanilainen keittiö perustuu riisiin, misokeittoon ja muutamaan lisukkeeseen – yleensä kalaa ja säilöttyjä kasviksia. Sesonkiruoka-ajattelu on voimakkaasti iskostunut japanilaisten mieleen, aina vuodenaikojen mukaan vaihtuvia tarjoiluastioita myöten. Kokosin tähän muutaman japanilaisen raaka-aineen ja mausteen ja niille reseptin. Saitaku-tuotteet olen saanut blogin kautta.

Riisiä syödään lähes joka aterialla, aamiaisesta lähtien. Suosituin lajike on Japonica, lyhytjyväinen ja helposti tahmaantuva.

Käyttö: Sushin ohella tahmea riisi on aasialaisen aterian peruspilari. Huuhtele riisi huolellisesti esimerkiksi siivilässä. Mittaa kattilaan 0,5 desiä enemmän vettä kuin riisiä. Anna seistä vartti. Käännä sitten hellan levy täysille, ja kun kuulet veden kiehuvan (yritä olla avaamatta kantta) käännä levy matalimmalle tasolle ja anna riisin höyrystä 10 minuuttia.

Riisiviinietikka on paljon lempeämpi, kuin länsimaalaiset etikat. Sitä käytetään etupäässä sushiriisin kastikkeena yhdessä suolan ja sokerin kanssa, mutta siitä saa myös ihania salaatinkastikkeita.

Nuudeleita on monenlaisia, mutta yhtä suosittuja kaikki. Yleensä nuudelit (olivat ne sitten vehnästä tehtyjä udoneita tai tattarista tehtyjä soba-nuudeleita) tarjoillaan keitossa muiden sattumien kanssa, tai mausteisen liemen seassa.

Käyttö: Nuudelit ja liemi ovat parhaita kavereita. Saa ryystää!

saitaku_soba

Soijakastiketta käytetään tietenkin sushipalojen dippaamiseen, mutta se maustaa ruoan kuin ruoan.

Mirin on makeaa ruoanlaittoviiniä. Sitä valmistetaan fermentoimalla höyrytettyä tahmeaa riisiä shochu-alkoholin kanssa. Mirinistä saa makeutta ja hentoa sakemaista twistiä marinadeihin ja kastikkeisiin.

Käyttö: Kokeile japanilaisten uusien perunoiden kanssa

saitaku_mirin

Nori-merilevään kääritään maki-sushirullat, krouvimmat temaki-rullat ja onigiri-riisipallerot.

Käyttö: Kokeile myös kurkkusalaatin koristeena

nasudengaku2

Miso-maustetahna on yksi tärkeimmistä japanilaisen maustamisen elementeistä. Misoa saadaan suolaamalla ja käyttämällä soijapapuja riisin tai ohran kanssa.

Käyttö: Kesäruokaa parhaimmillaan, eli japanilaiset, misotahnalla maustetut grillatut munakoisot

Vihreää teetä juodaan läpi päivän. Kesäkuumalla tosin moni japanilainen nappaa automaatista mugichaa, eli paahdetuista ohranjyvistä tehtyä kylmää teetä. Mugichalla sanotaan olevan kehoa tehokkaasti viilentävä vaikutus.

Written by riitta

6.6.2016 klo 14:00

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kiitos, hyvä perustietopaketti! Tuli tarpeeseen, sillä joskus on tainnut mennä saket, mirinit ja riisiviinietikat sekaisin.. kröhöm 😉

    Liked by 1 henkilö

    Mallaspulla

    6.6.2016 at 19:31

    • Kiitos, ihana kuulla että kiinnosti! 🙂 Ja joo, mirinit ja riisiviinietikat menee helposti sekaisin, samoin kuin eri nuudelilajikkeet ja niiden käyttötarkoitukset. Japanilaiset..! 😀

      Tykkää

      riitta

      7.6.2016 at 13:33

  2. Ruuan ystävänä itseäni oikeasti ihan hävettää, mutta japanilainen ruoka on vaan niitä, jotka ei uppoa yhtään. Kovasti olen vuosien saatossa yrittänyt, mutta ei. Ex-mies taas oli aikoinaan aivan hulluna ja kokkaili vaikka mitä, niinä päivinä syötiin sitten eri ruokia. 😀

    Tykkää

    Jonna

    7.6.2016 at 08:38

    • Eihän sitä missään nimessä voi eikä tarvitse pitää kaikesta! Maailmassa riittää onneksi herkkuja joka makuun. 🙂 Ja aina voi tosiaan tehdä eri safkat, jos menee pahasti kaverin kanssa makupaletti ristiin! 😀

      Tykkää

      riitta

      7.6.2016 at 13:34

  3. Olipa hyvä kooste! En ole koskaan kuullut mirinistä. Täytyykin joku kerta testata.

    Tykkää

    • Ihana kuulla, että tykkäsit! 🙂 Mirin on mun jääkaapin vakiovarustus, käytän paljon nimenomaan kastikkeissa.

      Tykkää

      riitta

      7.6.2016 at 15:11


I live for comments!