La Farinata
Kaikki rakastavat hummusta, eikö totta? Kuvittele, jos sitä saisi paistetussa muodossa – leipänä, jonka päälle kasata grillattuja vihanneksia tai ohuita Provolone-viipaleita…
Everybody loves hummus, right? And if you do, you´ll also love the Italian bread Farinata. It´s made simply from chick pea flour, water and a good quality olive oil.
Farinata on italialainen (no okei fine, kyllä tätä tehdään Etelä-Ranskassakin soccan nimellä), Toscanan alueella paistettava kikhernejauholeipä. Minä tosin kutsuisin tätä (suolaiseksi) pannukakuksi, sillä lopputulos on pinnalta rapea ja sisältä silkkisen pehmeä, lähes jopa vanukasmainen paistos.
Raaka-aineita on raaskittu käyttää peräti kolme: kikhernejauhoja, vettä ja oliiviöljyä. Suolaa maun mukaan, samoin kuin mahdollisesti tuoretta rosmariinia. Painoin mieleeni reseptiä etsiessäni myös makuvariaation salviaa ja ohueksi viipaloitua sipulia.
Farinata on täysin gluteeniton, eli tässä on erinomainen, monelle sopiva vaihtoehto vaikka italialaisiin illanistujaisiin. Leivän voi tarjoilla sellaisenaan, mutta sitä voi myös käyttää maukkaana alustana grillatuille kasviksille (munakoisoa, paprikaa), leikkeleille ja juustoille. Maku on mielestäni kaikkein paras vielä hivenen lämpimänä. Taikinan voi hyvin tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin tekeytymään.
Kikhernejauhot ostin Helsingin Museokadun Hellasta & Herkusta.
PS: Jauhoilla voi kuulemma korvata kananmunan leivonnassa. Luin, että 0,5 dl kikhernejauhoja korvaisi yhden kananmunan. Tietääkö joku, pitääkö tämä paikkansa?
Piirakkavuoallinen farinataa
- 150 g kikhernejauhoja
- 250 ml vettä
- 15 ml + 3 rkl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- (tuoretta rosmariinia)
Siivilöi jauhot kulhoon, kaada vesi ja 15 ml öljyä sekaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä vähintään 3 tuntia.
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kaada 3 rkl öljyä piirakkavuokaan, ja nosta vuoka uuniin kuumenemaan samaan tahtiin uunin kanssa.
Kun uuni on tarpeeksi lämmin, kaada taikina vuokaan (varo polttamasta käsiäsi, kuuma öljy saattaa räiskiä) ja anna paistua 12-14 minuuttia. Jos käytät rosmariinia, niin ripottele varsista riivityt oksat taikinan pinnalle vuoassa ennen paistamista.
Näyttää ihanalta, tämä menee kokeiluun! Sattuu vielä olemaan noita jauhoja valmiiksi kaapissa. Täytyy myös kokeilla, miten toimisi pannukakku kikhernejauholisällä, mutta ilman munaa.
t. Yksi moniallergikon äiti 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Lafilleduvent
26.10.2015 at 10:04
Tsemppiä allergioiden kanssa, uskon etttei ole aina helppoa. Onni on erikoiset raaka-aineet, joita saa nykyään suht helposti.
TykkääTykkää
riitta
26.10.2015 at 13:21
Olen kerran tehnyt tuota mutta se ei ihan täysin onnistunut,joten pitää ehkä kokeilla tämän ohjeen mukaisesti:)
TykkääTykkää
Jael
26.10.2015 at 15:07
Joo, mäkin törmäsin useampaan reseptiin, jossa ensimmäinen kokeilu ei ollut mennyt nappiin. Ilmeisesti liian pitkä paistoaika saattaa koitua pannarin kohtaloksi.
TykkääTykkää
riitta
26.10.2015 at 15:13
Onpa hyvän näköistä. :p
TykkääTykkää
JonnaH.
26.10.2015 at 20:05
Tää on herkkua!
TykkääTykkää
riitta
27.10.2015 at 08:33
Kolme päivää olen ajatellut kuta kuinkin vain tätä hummusleipää.
t. hummushiiri
TykkääLiked by 1 henkilö
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi
28.10.2015 at 21:49
Haha, ihan mahtava kommentti Hannele! 😀 Hummus on ihan parasta, ei siitä pääse yli eikä ympäri.
TykkääTykkää
riitta
29.10.2015 at 09:03
[…] Farinata on italialainen, gluteeniton leipä tai oikeastaan pannukakku, joka sopii mahtavasti kevään juhlien seisoviin pöytiin ja piknik-iltoihin. Klikkaa itsesi suomenkieliseen ohjeeseen tästä. […]
TykkääTykkää
Italian Chickpea Flour Bread: Farinata | masutoaitemu
24.5.2016 at 14:37