masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

La Farinata

with 9 comments

Kaikki rakastavat hummusta, eikö totta? Kuvittele, jos sitä saisi paistetussa muodossa – leipänä, jonka päälle kasata grillattuja vihanneksia tai ohuita Provolone-viipaleita…

Everybody loves hummus, right? And if you do, you´ll also love the Italian bread Farinata. It´s made simply from chick pea flour, water and a good quality olive oil. 

farinata, farinata bread, gluteeniton leipä, gluten-free bread, italialainen leipä, Italian baking, kikhernejauho, munaton leipä

Farinata on italialainen (no okei ­fine, kyllä tätä tehdään Etelä-Ranskassakin soccan nimellä), Toscanan alueella paistettava kikhernejauholeipä. Minä tosin kutsuisin tätä (suolaiseksi) pannukakuksi, sillä lopputulos on pinnalta rapea ja sisältä silkkisen pehmeä, lähes jopa vanukasmainen paistos.

Raaka-aineita on raaskittu käyttää peräti kolme: kikhernejauhoja, vettä ja oliiviöljyä. Suolaa maun mukaan, samoin kuin mahdollisesti tuoretta rosmariinia. Painoin mieleeni reseptiä etsiessäni myös makuvariaation salviaa ja ohueksi viipaloitua sipulia.

Farinata on täysin gluteeniton, eli tässä on erinomainen, monelle sopiva vaihtoehto vaikka italialaisiin illanistujaisiin. Leivän voi tarjoilla sellaisenaan, mutta sitä voi myös käyttää maukkaana alustana grillatuille kasviksille (munakoisoa, paprikaa), leikkeleille ja juustoille. Maku on mielestäni kaikkein paras vielä hivenen lämpimänä. Taikinan voi hyvin tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin tekeytymään.

Kikhernejauhot ostin Helsingin Museokadun Hellasta & Herkusta.

PS: Jauhoilla voi kuulemma korvata kananmunan leivonnassa. Luin, että 0,5 dl kikhernejauhoja korvaisi yhden kananmunan. Tietääkö joku, pitääkö tämä paikkansa?

Piirakkavuoallinen farinataa

  • 150 g kikhernejauhoja
  • 250 ml vettä
  • 15 ml + 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • (tuoretta rosmariinia)

Siivilöi jauhot kulhoon, kaada vesi ja 15 ml öljyä sekaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä vähintään 3 tuntia.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kaada 3 rkl öljyä piirakkavuokaan, ja nosta vuoka uuniin kuumenemaan samaan tahtiin uunin kanssa.

Kun uuni on tarpeeksi lämmin, kaada taikina vuokaan (varo polttamasta käsiäsi, kuuma öljy saattaa räiskiä) ja anna paistua 12-14 minuuttia. Jos käytät rosmariinia, niin ripottele varsista riivityt oksat taikinan pinnalle vuoassa ennen paistamista.

farinata, farinata bread, gluteeniton leipä, gluten-free bread, italialainen leipä, Italian baking, kikhernejauho, munaton leipä

Written by riitta

26.10.2015 klo 06:20

9 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Näyttää ihanalta, tämä menee kokeiluun! Sattuu vielä olemaan noita jauhoja valmiiksi kaapissa. Täytyy myös kokeilla, miten toimisi pannukakku kikhernejauholisällä, mutta ilman munaa.
    t. Yksi moniallergikon äiti 🙂

    Liked by 1 henkilö

    Lafilleduvent

    26.10.2015 at 10:04

    • Tsemppiä allergioiden kanssa, uskon etttei ole aina helppoa. Onni on erikoiset raaka-aineet, joita saa nykyään suht helposti.

      Tykkää

      riitta

      26.10.2015 at 13:21

  2. Olen kerran tehnyt tuota mutta se ei ihan täysin onnistunut,joten pitää ehkä kokeilla tämän ohjeen mukaisesti:)

    Tykkää

    Jael

    26.10.2015 at 15:07

    • Joo, mäkin törmäsin useampaan reseptiin, jossa ensimmäinen kokeilu ei ollut mennyt nappiin. Ilmeisesti liian pitkä paistoaika saattaa koitua pannarin kohtaloksi.

      Tykkää

      riitta

      26.10.2015 at 15:13

  3. Onpa hyvän näköistä. :p

    Tykkää

    JonnaH.

    26.10.2015 at 20:05

  4. Kolme päivää olen ajatellut kuta kuinkin vain tätä hummusleipää.
    t. hummushiiri

    Liked by 1 henkilö

    • Haha, ihan mahtava kommentti Hannele! 😀 Hummus on ihan parasta, ei siitä pääse yli eikä ympäri.

      Tykkää

      riitta

      29.10.2015 at 09:03

  5. […] Farinata on italialainen, gluteeniton leipä tai oikeastaan pannukakku, joka sopii mahtavasti kevään juhlien seisoviin pöytiin ja piknik-iltoihin. Klikkaa itsesi suomenkieliseen ohjeeseen tästä. […]

    Tykkää


I live for comments!