masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Aasian makuja salaattinyytissä

with 4 comments

Hyvässä arki-illan ateriassa on niin paljon makuja, että sen keveyttä ei edes huomaa. Aasialaisten mausteiden pyhä kolminaisuus korianteri, valkosipuli ja chili toimivat näissäkin jauheliha-salaatti-nyyteissä makupohjana. Sain Nuoc cham –kastikkeessa käytetyn kookossokerin Urtekramilta.

vietnamilainenjauheliha

Ohje on Femina-lehdestä, ja se on ruotsalaisen Cecilia Vikbladhin käsialaa. Vikbladh on entinen malli, joka kirjoittaa nykyään keittokirjoja ja puhuu veggivoreilusta. Eli suomeksi sanottuna ruokavaliosta, jossa syödään pääasiassa kasviksia, mutta silloin tällöin myös lihaa. Termi on varmasti tuttu amerikkalaisia ruokalehtiä ja some-kanavia seuraaville, siihen törmää hashtägeissä tuon tuosta.

Tätä ruokafilosofiaa tuntuu jo moni noudattavan. Minä olen ottanut vasta ensimmäisiä askeleita, mutta pysyvimmät muutokset omassa elämässä tapahtuvat hiljalleen, eikö totta. Isot kertarepäisyt toimivat harvoin kohdallani, vaan tarvitsen ajatuksilleni kypsyttelyaikaa.

En pidä lihattomia maanantaipäiviä, mutta pyrin syömään kasviksia tai kalaa lounaalla. Jos ei onnistu, ei onnistu. Yritän myös kokeilla joka viikko jotain uutta kasvisruokaa tai –lisuketta – hyvästä kasvislisukkeesta kun saa usein loistavia ahaa-elämyksiä jalostaa ne pääruoaksi. Yksi onnistuneimmista kokeiluista tähän mennessä on porkkana-kukkakaali-curry.

Salaattinyyttien jauhelihatäyte neljälle:

  • 1-2 rkl öljyä
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl raastettua valkosipulia
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 dl hienonnettua siitakesientä
  • ½ dl hoisin-kastiketta
  • muutama tippa seesamiöljyä

Nuoc cham –kastike:

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 pientä chiliä
  • kolmen limen mehu
  • 4 rkl kookos- tai ruokosokeria
  • suolaa tai soijaa

Tarjoiluun:

  • hienonnettua korianteria
  • hienonnettua kevätsipulia
  • sydänsalaatin lehtiä

Sekoita kastikkeen ainekset toisiinsa kulhossa ja anna vetäytyä. Mausta tarvittaessa suolalla tai soijalla.

Hienonna korianteri ja kevätsipuli ja laita pieniin kulhoihin tarjolle. Irrota salaatinlehdet kerältä ja huuhtele ne.

Kuumenna öljy pannulla, ja lisää siihen valkosipuli- ja inkivääriraaste. Lisää sitten jauheliha ja sienihakkelus, ja paista kovalla lämmöllä lihaa murustellen, kunnes liha on kypsää. Lisää sitten kaikki mausteet ja anna nesteiden haihtua lähes kokonaan.

Jauhelihaa lusikoidaan salaatinlehdille ja maustetaan jokaisen ruokailijan oman maun mukaan korianterilla, kastikkeella ja kevätsipulilla.

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Veggivoreilu on mulle kyllä ihan uus termi, seuraan varmaan vääriä some-kanavia😀.

    Tykkää

    Liisa

    27.8.2015 at 12:34

    • Ihanko tosi, mä tunnun törmäävän tuohon harva se päivä..?😀 Ja koska yleensä tulen tukevasti jälkijunassa, niin tuumasin kaikkien jo tietävän tämän…

      Liked by 1 henkilö

      riitta

      27.8.2015 at 12:55

  2. Kylläpä kuulostaa hyvältä. :p

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    27.8.2015 at 20:10

    • Oli todella hyvä resepti, teen varmasti toistekin. Ja ennen kaikkea nopea arkeenkin.

      Tykkää

      riitta

      28.8.2015 at 07:12


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: