masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Flaugnarde aux fraises eli ranskalainen mansikkapiirakka

with 7 comments

Ranskalainen flaugnarde on helppo jälkiruoka, jossa pitää vain malttaa odottaa taikinan tekeytymistä muutaman tunnin. Makealle persona lisäsin vielä vaniljajäätelöpallon kuuman piirakka-annoksen päälle, muuta kastiketta kuin hartaudella sulavaa jäätelöä ei tarvita.

mansikkapiirakka

Flaugnarde muistuttaa hyvin paljon toista ranskalaista klassikkoa, clafoutis´ta.  Virallisen määritelmän mukaan clafoutis tehdään kirsikoista, ja kun käytetään muita marjoja tai hedelmiä, muuttuu nimi flaugnardeksi (ranskalaiset rakastavat semantiikkaa).

Oli miten oli – nimi ei pahenna miestä eikä jälkiruokaa – piirakka tai pannukakku on joka tapauksessa todella helppotekoinen! Tee taikina aamulla valmiiksi illallisvieraita varten, niin voit lykätä sen uuniin juuri ennen ruokailun aloittamista. Pidän erityisesti siitä, että ohjeessa yhdistyy paras mahdollinen raaka-aine, eli nimenomaan suomalainen mansikka, ja paras mahdollinen keittotaidon perusta, eli ranskalainen keittiö.

Kesällä kannattaa käyttää pannukakkuun tuoreita mansikoita (tai marjasekoitusta), mutta talvella jälkiruoka kannattaa rakentaa mehevän mansikkahillon päälle, ei yhtään hassumpaa sekään!

Piirakka on toinen osallistumiseni Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton kilpailuun, joissa piti kehittää  mansikoista alku-, pää- tai jälkiruoka. Ruokien ideointiin ja laadintaan tarvitut marjat sain liitolta ilmaiseksi.

Ainekset yhteen piirakkaan:

  • 4 kananmunaa
  • 100 g erikoishienoa sokeria
  • 100 g vehnäjauhoja
  • 30 g voita sulatettuna
  • 2,5 dl täysmaitoa
  • 2 rkl mansikkalikööriä
  • pieni ripaus suolaa
  • 15-20 suomalaista mansikkaa

Sekoita kulhossa munat ja sokeri. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Lisää myös voi, maito, likööri ja pieni suolaripaus ja sekoita huolellisesti. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä kelmun alla 3-4 tuntia.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Puhdista mansikat ja viipaloi ne. Levitä mansikat piirakkavuoan pohjalle ja kaada taikina niiden päälle. Paista piirakkaa uunissa 30-35 minuuttia, tai kunnes piirakka on kauniin kullanruskea pinnalta ja taikina on kokonaan jähmettynyt (voit testata vaikka hammastikulla pistäen, ettei siihen tartu taikinaa). Jos teet pieniä piirakoita annosvuokiin, paista niitä uunissa vain noin 20 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

7 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ihanan herkullisen näköinen tuo kansi! Voisin kauhoa sitä tästä ruudun läpi!

    Liked by 1 henkilö

    Merja

    19.7.2015 at 21:18

    • Ihana kommentti, kiitos Merja! Tuo rapea pinta on kieltämättä paras osa. 😀

      Tykkää

      riitta

      20.7.2015 at 15:13

  2. Voi yummy! :p

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    20.7.2015 at 10:25

  3. En mä vaan ole huomannut mitään semantiikkarakkautta 😀 Mutta flaugnardesta en ollut kyllä aiemmin kuullut – ainoastaan siitä, mikä on oikea clafoutis ja mikä ei. Tosin patonkimaalainen ruokalehti (olisikohan ollut Saveur) oli kesän alussa täynnä clafoutisreseptejä vaikka mistä! Suolaista, marjaista ja muuta sellaista epäortodoksista.

    Liked by 1 henkilö

    Mari

    28.7.2015 at 09:33

    • No kun ranskiksilla tuntuu olevan miljoona eri nimeä samoille asioille, ja oot tietenkin tosi urpo jos et osaa niitä kaikkia… 😃 Suolainen clafoutis kuulostaa muuten erinomaiselta idealta.

      Liked by 1 henkilö

      riitta

      31.7.2015 at 10:37

      • Niin, ja paitsi tuo sanojen syynääminen, on myös hyvin tyypillistä, että joitain ruokia EI todellakaan VOI syödä kuin vaikkapa talvella/kesällä/syksyllä/huhtikuun puolessa välissä. Että yritä siinä sitten olla fiksuna 😀

        Tykkää

        Mari

        31.7.2015 at 11:33


I live for comments!