Björckin kakkonen
masutoaitemu promotion
Tomi Björck julkaisi uuden keittokirjan, Huippukokin kotiruokaa 2. Melkoisessa järkäleessä on 280 sivua huippureseptejä – olen ihan myyty!
Minut kutsuttiin ravintola Brondaan jokunen tovi sitten kirjan julkaisutilaisuuteen. Söin ja join kuohuvat ja cocktail-palat, ja poistuin kirjan arvostelukappale kainalossa. Painelin läheiseen viinibaariin odottamaan illallisseuraa – ja luin kirjan kannesta kanteen yhdeltä istumalta. En yleensä varsinaisesti lue keittokirjoja, vaan selailen niitä pysähtyen mielenkiintoisimpien ohjeiden ja kuvien kohdalle. Björckin resepteistä sen sijaan jok´ikinen innoitti lukemaan koko ohjeen.
Ohjeet ovat mielenkiintoinen sekoitus Skandinaviaa ja Aasiaa. Aukeaman yhdellä sivulla on Vitello tonnaton ohje, ja sen vieressä siikasashimia. Reseptit kuulostavat vaikeammilta, kuin mitä niiden kokkaaminen kotikeittiössä on. Useat reseptit tosin vaatinevat käyntiä itämaisessa kaupassa, ihan kaikkia (esimerkiksi sumakkia) ei saa hyvinvarustelluistakaan ruokakaupoista.
Kuvat ovat houkuttelevia, ja pehmeä paperi tuo kodikkuutta kokonaisuuteen. Kuulin julkistustilaisuudessa Björckin sanovan, että kirjasta jäi vielä parisenkymmentä reseptiä pois, eli jatkoa kenties seuraa.
Pyysin kustantajalta luvan julkaista yhden reseptin kirjasta, ja valikoin herkullisten rapeiden kukkakaali-kibbehien ohjeen.
Kukkakaali-kibbeh à la Tomi Björck
- 1 kukkakaali
- 1 salottisipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 100 g liotettuja kikherneitä
- 1 tl kanelia
- 1 tl kuminaa
- 1 dl pinjansiemeniä
- 2 rkl tahinia
- 1 kananmuna
- pari oksaa korianteria
- pari oksaa minttua
- suolaa
- 1 l rypsiöljyä uppopaistamiseen
Leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi. Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi. Murskaa kikherneitä pienemmiksi.
Kuumenna laakea kattila. Kuullota kukkakaali, sipulit ja kikherneet öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää kaneli ja kumina. Ota sivuun jäähtymään.
Hakkaa yrtit suikaleeksi. Lisää loput aineet massan joukkoon, sekoita hyvin. Anna hetken maustua. Muotoile golfpallon kokoisiksi pyöryköiksi. Uppopaista 175 asteissa öljyssä, kunnes kibbehit saavat rapean pinnan.
Kuulostaapa herkulliselta! olen ehtinyt vasta selaamaan omaa kirjaani, vielä kun ehtisi jotain kokkaamaankin 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
52wksofdeliciousness (@52weeks_annemi)
22.6.2015 at 15:54
Olen testannut näitä, pitaleipiä ja lammaskastiketta, romesco-kastiketta ja tonkatsua red dragon -kastikkeessa, ihan huippuja kaikki! 🙂 Uskon, että tykkäät.
TykkääTykkää
riitta
22.6.2015 at 15:57
Oi kuulostaa hyvältä!
TykkääTykkää
JonnaH.
22.6.2015 at 18:44
On muuten hyvä kirja, todella inspiroiva.
TykkääTykkää
riitta
23.6.2015 at 08:50
Minä odotan jo lomaa, että pääsen tämän kimppuun. En ole vielä ehtinyt kunnolla lukemaan kirjaa, en oikeastaan edes selaamaan. Keväällä on ollut niin valtava buumi mahtavia kirjoja. Noita kibbehejä on pakko kokeilla.
TykkääLiked by 1 henkilö
suolaajahunajaa
22.6.2015 at 19:27
Nyt on tosiaan julkaistu tosi hyviä opuksia, samaa mieltä. 🙂 Björckistä haluan testata vielä vaikka kuinka monta ohjetta, jälkiruokiin asti en ole vielä edes ehtinyt.
TykkääTykkää
riitta
23.6.2015 at 08:52
Onko kuvat paremmat kuin viime kirjassa?
Otsikosta sain päivän ekat naurut 😀
TykkääTykkää
Merituuli
23.6.2015 at 02:25
Haha, arvasinkin/toivoinkin että joku tarttuu otsikkoon, se on kaikella rakkaudella kieli poskessa sommiteltu. 😀
Kuvat on mun mielestä nyt tosi jees, isoja, selkeitä ja nostavat ruoan houkuttelevasti esiin.
TykkääTykkää
riitta
23.6.2015 at 08:54