Harkittua hortoilua
Kuka olisi osannut kuvitella, että Helsingin Keskuspuistosta, Mannerheimintien kupeesta, löytyisi kaikenlaista vihreää ja mielenkiintoista syötävää?
Eskimo kutsui Sami Tallbergin johdolla tutustumaan hortoilun maistuvaan maailmaan. Kiersimme kokin ja tunnetun villiruoan puolestapuhujan johdolla keräämässä ja maistelemassa villiyrttejä ja –kasveja. Itse tunsin entuudestaan vain ketunleivän, jolla maustoin lapsuuden leikit mökillä. Sievät, melkein sydämenmuotoiset sirkkalehdet maistuvat ihanan kirpeiltä, kuin sitruunalta. Niin ja kuusenkerkän tietenkin, mutta siitä(kään) en ole koskaan kokannut mitään.
Tupsukorva tietää jo, että metsä vetää vertoja supermarkettien hevi-osastoille.
Sami kertoi olleensa edellisellä viikolla japanilaisen seurueen kanssa samoilla apajilla, ja että nämä olivat olleet onnensa kukkuloilla saadessaan kerätä syötävää ihan noin vain mutkattomasti keskellä kaupunkia. Voin vain kuvitella: Tokiosta saa matkata hyvän tovin maalle, ennen kuin mitään vihreää vilahtaa näkökentässä.
Ihan ensimmäiseksi Sami vei meidät jänönsalaatin (ensimmäisessä kuvassa) juurelle, ja tästä taisikin sukeutua suosikkini koko kiertueella. Jänönsalaatissa on mahtavan kitkerä maku, kuin endiivissä. Sopii sellaisenaan salaattiin erinomaisesti.
Ketunleivässä on voimakkaan kirpeä aromi.
Toinen todella herkullinen kasvi oli takiainen, jonka varsi maistui parsan ja mustajuuren hybridiltä.
Erilaiset syötävät kukat ovat juuri nyt pinnalla, ja niiden hinta kaupassa onkin noussut naurettavuuksiin (seitsemisen euroa parista hassusta kukasta). Kunhan muistaa, ettei kaikkia kukkia saa kerätä samalta alueelta, niin kokonaisen kakun saa itse poimimalla koristeltua ilmaiseksi. Nyrkkisääntö pätee luonnollisesti kaikkien kasvien kohdalla, älä poimi mitään kasvualuetta paljaaksi.
Suorastaan runollisen herkkä suo-orvokki.
Innostuin asiasta enemmän, kuin mitä aamun alkajaisiksi ajattelin. Loppukierroksella katsoin jalkoihin tarkkaan maastossa, etten vain olisi tallannut minkään päälle. Kotona maustoin caprese-salaatin jänönsalaatilla, maksaruoholla ja suo-orvokin siroilla, hennonliiloilla kukilla. Ja lupasin itselleni käydä lainaamassa lomalla Tallbergin kirjan villiyrteistä ja –kasveista.
Maksaruoho maistuu ihan herneenversoilta. Kokeile salaatin seassa, tai tee siitä pesto vaalean kalan kaveriksi.
Suolaheinää kuvaamassa. (Kuva: Eskimo)
Ihanat kuvat:) Hortoilu on mahtavaa,teen sitä talvisin jolloin täällä on sen aika, Neljännen kuvan villivihannes näyttää ihan samalta kuin kaalivalvatti,jota kerään täällä.Sitä pitäisi löytyä Suomestakin ,joten ehkä tuo on sitä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Jael
19.6.2015 at 15:54
Kiitos kuvakehuista! Ihania nämä villikasvien nimet, kaalivalvatti kuulostaa supersympaattiselta. 🙂
TykkääTykkää
riitta
20.6.2015 at 11:39
Olen niin ylpeä sinusta – saat viedä minut metsäretkelle ja opettaa kaikkia noita uusia juttuja. Voidaan ottaa eväät mukaan 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Jonna / suolaa&hunajaa
19.6.2015 at 18:41
Oli todella hauska parituntinen metsässä, silmät aukeasivat kyllä näkemään kasvillisuuden ihan eri vinkkelistä. Hurjan inspiroivaa!
TykkääTykkää
riitta
20.6.2015 at 11:40
Ai niin, oletko siis muka tuossa alimmaisessa kuvassa? En usko, sillä ihmisellä kuvassa on reppu 🙂
TykkääTykkää
Jonna / suolaa&hunajaa
19.6.2015 at 18:42
Haha, olin niin erähenkinen sinä aamuna, et olisi tunnistanut! 😀 Pitsiprinttikumpparit sentään raaskin jättää kotiin.
TykkääTykkää
riitta
20.6.2015 at 11:41
Noita ketunleipiä tuli syötyä lapsena melkoiset määrät metsästä, niissä on tosi miellyttävä hieman kirpeä maku. 😀
TykkääLiked by 1 henkilö
JonnaH.
21.6.2015 at 20:28
Veikkanpa, että ketuleivät ovat suomalaisille kaikkein tutuin villiyrtti, tosi moni kertoo tunnistavansa nimenomaan sen.
TykkääTykkää
riitta
22.6.2015 at 09:05
Ketunleipä ja suolaheinä, niistä me ollaan kaikki taidettu aloittaa 🙂 Ihania metsäherkkuja, olisi tosiaan kiva oppia tunnistamaan villivihanneksia ja syötäviä kukkia enemmänkin!
TykkääLiked by 1 henkilö
barbajovis
28.6.2015 at 17:10
Jep, olet varmasti ihan oikeassa. 🙂 Kiehtova maailma tuo villivihannesten maailma, ei voi muuta sanoa.
TykkääTykkää
riitta
29.6.2015 at 08:56