masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Harkittua hortoilua

with 10 comments

Kuka olisi osannut kuvitella, että Helsingin Keskuspuistosta, Mannerheimintien kupeesta, löytyisi kaikenlaista vihreää ja mielenkiintoista syötävää?

eskimo_capreseeskimo_samit

Eskimo kutsui Sami Tallbergin johdolla tutustumaan hortoilun maistuvaan maailmaan. Kiersimme kokin ja tunnetun villiruoan puolestapuhujan johdolla keräämässä ja maistelemassa villiyrttejä ja –kasveja. Itse tunsin entuudestaan vain ketunleivän, jolla maustoin lapsuuden leikit mökillä. Sievät, melkein sydämenmuotoiset sirkkalehdet maistuvat ihanan kirpeiltä, kuin sitruunalta. Niin ja kuusenkerkän tietenkin, mutta siitä(kään) en ole koskaan kokannut mitään.

eskimo_orava

Tupsukorva tietää jo, että metsä vetää vertoja supermarkettien hevi-osastoille.

Sami kertoi olleensa edellisellä viikolla japanilaisen seurueen kanssa samoilla apajilla, ja että nämä olivat olleet onnensa kukkuloilla saadessaan kerätä syötävää ihan noin vain mutkattomasti keskellä kaupunkia. Voin vain kuvitella: Tokiosta saa matkata hyvän tovin maalle, ennen kuin mitään vihreää vilahtaa näkökentässä.

Ihan ensimmäiseksi Sami vei meidät jänönsalaatin (ensimmäisessä kuvassa) juurelle, ja tästä taisikin sukeutua suosikkini koko kiertueella. Jänönsalaatissa on mahtavan kitkerä maku, kuin endiivissä. Sopii sellaisenaan salaattiin erinomaisesti.

eskimo_jänönsalaattieskimo_ketunleipä

Ketunleivässä on voimakkaan kirpeä aromi.

Toinen todella herkullinen kasvi oli takiainen, jonka varsi maistui parsan ja mustajuuren hybridiltä.

Erilaiset syötävät kukat ovat juuri nyt pinnalla, ja niiden hinta kaupassa onkin noussut naurettavuuksiin (seitsemisen euroa parista hassusta kukasta). Kunhan muistaa, ettei kaikkia kukkia saa kerätä samalta alueelta, niin kokonaisen kakun saa itse poimimalla koristeltua ilmaiseksi. Nyrkkisääntö pätee luonnollisesti kaikkien kasvien kohdalla, älä poimi mitään kasvualuetta paljaaksi.

eskimo_suoorvokki

Suorastaan runollisen herkkä suo-orvokki.

Innostuin asiasta enemmän, kuin mitä aamun alkajaisiksi ajattelin. Loppukierroksella katsoin jalkoihin tarkkaan maastossa, etten vain olisi tallannut minkään päälle. Kotona maustoin caprese-salaatin jänönsalaatilla, maksaruoholla ja suo-orvokin siroilla, hennonliiloilla kukilla. Ja lupasin itselleni käydä lainaamassa lomalla Tallbergin kirjan villiyrteistä ja –kasveista.

eskimo_1

Maksaruoho maistuu ihan herneenversoilta. Kokeile salaatin seassa, tai tee siitä pesto vaalean kalan kaveriksi.

eskimo_minäitte

Suolaheinää kuvaamassa. (Kuva: Eskimo)

Written by riitta

19.6.2015 klo 13:58

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ihanat kuvat:) Hortoilu on mahtavaa,teen sitä talvisin jolloin täällä on sen aika, Neljännen kuvan villivihannes näyttää ihan samalta kuin kaalivalvatti,jota kerään täällä.Sitä pitäisi löytyä Suomestakin ,joten ehkä tuo on sitä.

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    19.6.2015 at 15:54

    • Kiitos kuvakehuista! Ihania nämä villikasvien nimet, kaalivalvatti kuulostaa supersympaattiselta.🙂

      Tykkää

      riitta

      20.6.2015 at 11:39

  2. Olen niin ylpeä sinusta – saat viedä minut metsäretkelle ja opettaa kaikkia noita uusia juttuja. Voidaan ottaa eväät mukaan🙂

    Liked by 1 henkilö

    • Oli todella hauska parituntinen metsässä, silmät aukeasivat kyllä näkemään kasvillisuuden ihan eri vinkkelistä. Hurjan inspiroivaa!

      Tykkää

      riitta

      20.6.2015 at 11:40

  3. Ai niin, oletko siis muka tuossa alimmaisessa kuvassa? En usko, sillä ihmisellä kuvassa on reppu🙂

    Tykkää

    • Haha, olin niin erähenkinen sinä aamuna, et olisi tunnistanut!😀 Pitsiprinttikumpparit sentään raaskin jättää kotiin.

      Tykkää

      riitta

      20.6.2015 at 11:41

  4. Noita ketunleipiä tuli syötyä lapsena melkoiset määrät metsästä, niissä on tosi miellyttävä hieman kirpeä maku.😀

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    21.6.2015 at 20:28

    • Veikkanpa, että ketuleivät ovat suomalaisille kaikkein tutuin villiyrtti, tosi moni kertoo tunnistavansa nimenomaan sen.

      Tykkää

      riitta

      22.6.2015 at 09:05

      • Ketunleipä ja suolaheinä, niistä me ollaan kaikki taidettu aloittaa🙂 Ihania metsäherkkuja, olisi tosiaan kiva oppia tunnistamaan villivihanneksia ja syötäviä kukkia enemmänkin!

        Liked by 1 henkilö

        barbajovis

        28.6.2015 at 17:10

      • Jep, olet varmasti ihan oikeassa.🙂 Kiehtova maailma tuo villivihannesten maailma, ei voi muuta sanoa.

        Tykkää

        riitta

        29.6.2015 at 08:56


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: