masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Kuukauden raaka-aine: parsa

with 13 comments

kk_huhtikuu_parsa

Written by riitta

4.4.2015 klo 13:40

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kaunis kuva:) Täällä on nykyään parsakausi ympäri vuoden,mutta parhaimmilleen se silti maistuu keväällä:)

    Liked by 1 henkilö

    Jael

    4.4.2015 at 13:46

    • Parsasesonki on samalla kevään alku, me thinks.🙂 Ja joo, täällä päin pitäisi aina odottaa europpalaisia, mutten millään malttanut.

      Tykkää

      riitta

      4.4.2015 at 14:35

  2. Oi miten kaunis kuva yhdestä lemppariraaka-aineestani🙂 parsakausi on aina kevään merkki ja voisin syödä sitä jatkuvasti kun sesonki vihdoin alkaa.

    Tykkää

    • Voi kiitos kaunis kuvakehuista!❤ Parsa vaan on niin hyvää, ihan joka tavalla valmistettuna.

      Tykkää

      riitta

      5.4.2015 at 09:20

  3. Voisin melkein sanoa, että keväässä paras asia on parsa! Sitä ei voi syödä liikaa! :p

    Tykkää

    JonnaH.

    5.4.2015 at 15:22

  4. Parsa on parasta melkein ihan vaan sellaisenaan keitettynä sulan voin kanssa. Ei se muuta tarvii.

    Tykkää

    Sofia

    6.4.2015 at 11:56

    • Voisula ja parsa on ihanaa, mutten sano koskaan ei grillatulle parsalle ja hollandaiselle…😉

      Tykkää

      riitta

      6.4.2015 at 11:59

  5. Tätäkin kautta vielä kiitokset eilisestä ateriasta ja erityisesti parsa-alkupalasta, suussa sulavaa❤

    Liked by 1 henkilö

    Pandice

    6.4.2015 at 18:41

    • Our pleasure!❤ Hollandeesi kieltämättä onnistui ihan nappiin, tosi kiva että maistui!

      Tykkää

      riitta

      7.4.2015 at 07:36

  6. Tässä olisi hyvä ja helppo juhla-ateria näin keväisin.

    Nyt, kun on parsan sesonki, ja uusia perunoita jo saatavilla, sopisi näiden kera uunissa 100 asteessa kituutettu nieriä (tai lohi), paistoaika 70-75 minuuttia kiloa kohti. Kala suolataan ja maustetaan vasta uunistaoton jälkeen, ja annetaan hieman kalan levähtää. Kuori muuttuu kovaksi ja aukeaa kuin kirja. Tämä on entisen Kodin kuvalehden päätoimittaja Maire Varhelan resepti, jonka mukaisesti olen tehnyt kaikki kokonaiset rasvaiset kalat jo 17:n vuoden ajan.

    Tällä hetkellä on parsan paras sesonki, eivätkä ne ole enää kovin kalliita. K-Martetissa on tarjouksessa perulaista parsaa hintaan 7,96 € per kilo. Kohta alkaa myös saada unkarilaista parsaa.

    Juhla-aterian pääruokalaji olisi siis seuraava; uunissa kituutettua nieriää (lohta), uusia perunoita, keitettyä parsaa, béarmaisekastiketta + vaikkapa kirsikkatomaatti tai kaksi väriä antamaan. Sekä lohikalaa että myös parsaa nautitaan perinteisesti juuri béarnaise- tai hollandaisekastikkeen kanssa. Voi käyttää vaikkapa valmiita kastikeseoksia (esim. Knorr) mikäli laiskottaa – niitä voi sitten itse tuunailla. Tietysti sulatettu voikin kelpaa parsalle. Tarjosin tällaisen aterian juuri toissa viikolla. Voila! Helppoa kuin heinänteko.

    Ruokajuomaksi sopii esimerkiksi Gabbiano Rose 2014 (9,99 €) tai sitten vaikkapa Lindauer Rose -kuohuviini (12,79 €), joka tuli vasta viime viikolla Alkon valikoimiin. Alko suosittelee näitä molempia viinejä rasvaiselle kalalle. Jos kerran Lindauerin Cuvée Brut on valittu useammankin kerran parhaimmaksi kuohuviiniksi (hinta on täsmälleen sama), niin en usko, että tämä roseeviinikään kovin huonoa olisi. Gabbiano Rose 2014 sai ”Vuoden viini” -kilpailussa kunniamaininnan.

    Roseeviini tai roseekuohuviini olisi varmaankin ruokavieraillekin yllättävä ja mieleenpainuva vaihtoehto sen tuiki tavallisen kalan kanssa tarjottavan valkoviinin sijaan.

    Bon apetit!

    My 2 cents.

    Liked by 1 henkilö

    Jussi Hieta

    28.4.2015 at 20:54

    • Kiitos Jussi kaksisenttisestäsi!

      Hyppään heti loppuun toteamalla, että juuri mikään ei ole kesäisempää, kuin rosé! Laitan vinkkisi korvan taakse, kumpaakaan ei muistaakseni ole kokeillut.

      Juhla-ateriaehdotuksesi kuulostaa aivan älyttömän hyvältä, klassikot (kuten parsa ja lohi) toimivat aina – ja kieltämättä jotenkin tuovat juhlallisuutta itsessään ruokailuun.

      Parsaa olen ostamassa jo tänään, jahka saan itseni kerättyä liikenteeseen ja ruokakauppaan.

      Tykkää

      riitta

      29.4.2015 at 12:50

  7. Kiitos Riitta

    Olepa hyvä vaan Oletan, että et viitannut elimeni kokoon vaan lopputervehdykseeni viestissäni.

    Kyllä, roseeviini yleensä unohtuu kun mietitään viiniä kalalle.

    Niin, tämä juhla-ateria on kylläkin tosi helppo, sillä aktiivista valmistusaikaa kuluu vain muutamia minuutteja. Mikäli kastikkeen tekee itse aivan alusta lähtien, kuluisi tällöin aktiivista valmistusaikaa ehkä 10-15 minuuttia.

    Alkuruoaksi sopisi esimerkiksi tomaatti-mozzarella -salaatti (helppo kuin mikä), jälkiruoaksi vaikkapa uunissa kermassa haudutettu leipäjuusto (juustoleipä) lakka- tai mangohillon kera (helppoa, sillä taaskin uuni hoitaa homman). Jälkiruokaviiniksi sopisi esimerkiksi Tokaji Aszu tai joku muu makea viini.

    Ei paljon vähemmällä vaivalla saa tehtyä juhla-ateriaa. Muuten, kannattaa ostaa sen verran suuri lohikala, että vain ylempi osa syödään tällä aterialla – seuraavana päivänä voikin sitten tehdä vaikkapa lohirisottoa, lohikiusausta, lohisalaattia jne. Kokonainen isohko nieriä tai lohi on juhlava näky ruokapöydässä.

    Again, my 2 cents!

    Tuus
    Jussi

    Tykkää

    Jussi Hieta

    29.4.2015 at 17:00


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: