Ankanrinta- ja luumusalaatti
masutoaitemu promotion
Sunsweet kutsui kehittämään reseptin hyödyntäen kuivattuja luumuja. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, etten normaalisti käytä kuivattuja luumuja ruoissa, joskus tulee napsittua muutama sellaisenaan. Sitä suuremmalla syyllä oli hauska vetää mietintämyssy oikein tiukasti päähän ja miettiä, miten saisin luumut luontevaksi osaksi reseptiä. Ohjeen kehittämiseen vaaditut luumut sain Sunsweetiltä.
Aloitan aina reseptin kehittelyn miettimällä pääraaka-ainetta, ja mihin se ajatukseni vie. Mieleeni pulpahti ensimmäisenä ankka ja Aasia – aivoni liikkuvat näemmä aakkosjärjestyksessä…
Aasialaisessa ruoassa on tärkeä saada mukaan erilaisia tekstuureita ja makuja: suolaista ja makeaa, pehmeää ja rapeaa. Tämä ohjenuorana kokosin ankanrintasalaatin, jossa on rouskuvaa kurkkua ja pinnalla rapea keko uppopaistettua munanuudelia, soijapohjainen kastike ja makeana osuutena luumusosehyytelökuutioita.
Annos sopii kahdelle alkupalaksi.
Salaattiin:
- ½ kurkku
- 2 vartta kevätsipulia
- 4 dl erilaisia salaatteja
- 1 ankanrinta
- suolaa, mustapippuria
Nosta ankanrinta huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Pese ja kuivaa salaatit. Pese myös kurkku ja viipaloi se ohuiksi tikuiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi.
Taputtele ankka kuivaksi talouspaperilla, ja viillä rasvaiseen nahkaan ristikko. Laita rinta kylmälle pannulle rasvapuoli alassuin, ja kypsennä kunnes rasva on sulanut noin puoleen. Käännä ja ruskista vielä toiselta puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla, ja paketoi liha folioon vetäytymään. Sisälämpötilan voi todeta paistomittarilla noin 50-asteiseksi, jos haluaa.
Luumusosehyytelökuutiot:
- 1 tähtianis
- 20 kuivattua luumua
- 1,5 liivatelehteä
- vettä
- ripaus suolaa
Keitä pienellä suolahippusella höystettynä luumuja ja tähtianista reilussa vedessä miedolla lämmöllä, kunnes luumut ovat täysin pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella tai painelemalla seos siivilän läpi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä ja sekoita ne luumusoseen joukkoon. Levitä sose pieneen matalareunaiseen vuokaan ja anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa.
Kun on aika kasata salaatti, leikkaa terävällä veitsellä hyytelöstä noin 1 cm x 1 cm –kokoisia kuutioita.
Uppopaistetut munanuudelit:
- 2 kiekkoa munanuudeleita
- 0,5 l auringonkukkaöljyä
Keitä munanuudelit kypsiksi käyttämäsi paketin ohjeen mukaan. Taputtele huolellisesti kuiviksi. Kuumenna öljy 180 asteeseen ja uppopaista 2-3 minuuttia.
Salaatinkastike:
- 1 raastettu valkosipulinkynsi
- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
- 3 rkl soijaa
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään, ja sekoita kastike huolellisesti salaatin sekaan. HUOM! Ihan koko määrää ei välttämättä mene, joten aloita parilla ruokalusikallisella kastiketta.
Kokoa salaatti: salaattipohja tulee tarjoiluastian pohjalle, sen päälle valmiiksi viipaloitu ankanrinta ja luumukuutiot. Koristele kevätsipulisilpulla ja rapealla munanuudelilla.
Peukut pystyssä täällä, eli onnea kisaan. Ankka ja luumu onkin ihana kombo! täällä tuskaillaan vielä oman kisaruoan kanssa, parin ei niin onnistuneen yrityksen jälkeen on vähän ideat vähissä 😀
TykkääLiked by 1 henkilö
52weeksofdeliciousness
27.2.2015 at 11:00
Äh, mä niin tiedän tunteen, kun idea ja toteutus ei kohtaa… Mutta don´t worry, sulla on aina hyviä ideoita, kyllä se sieltä tulee!
TykkääLiked by 1 henkilö
riitta
27.2.2015 at 11:31
Kiitos tsempistä! katsotaan tavataanko ensi viikolla Kaapelitehtaalla 😉
TykkääLiked by 1 henkilö
52weeksofdeliciousness
27.2.2015 at 12:19
No todellakin nähdään!
TykkääTykkää
riitta
27.2.2015 at 12:31
Mä oon kans jumittunut, Ehkä teen vain kuitenkin mitä meinasinkin vaikka samantapainen jälkkäri on jo tehty… Kyllä mäkin ankasta alotin. Koska varmana hyvää…. Nähdään?
TykkääLiked by 1 henkilö
Nanna
27.2.2015 at 11:40
Eka idea on yleensä se paras, kannattaa luottaa vaistoonsa. 🙂 Toivottavasti nähdään kurssilla!
TykkääTykkää
riitta
27.2.2015 at 12:37
OMG, minkä näköistä. Tuhosin jo melkein puhelimeni, kun tämä kuva latautui mun ruudulle. 😀 En oo syönyt ankkaa pitkään aikaan, mutta se on lemppareita, se pitää olla just tollaista punaista, että on mureaa.
TykkääLiked by 1 henkilö
JonnaH.
27.2.2015 at 20:14
Muistelinkin, että pidät ankasta. 🙂 Ja sen pitää olla punertavaa, kuiva ankka (tai mikä tahansa liha) on ihan blääh.
TykkääTykkää
riitta
28.2.2015 at 11:08
Mieletön setti. Nostan hattua noille kaikille tekstuureille, joita olet saanut lautaselle.
TykkääLiked by 1 henkilö
suolaajahunajaa
27.2.2015 at 22:16
Thanks babe! Tuohon pyrinkin, tosi kiva kuulla, että ajatukseni erilaisista suutuntumista välittyi. 🙂
TykkääTykkää
riitta
28.2.2015 at 11:09
[…] Viime reseptikilpailusta (josta muuten napsahti kunniamaininta, jippii!) jäi yli kuivattuja luumuja. Pussit tuijottivat keittiön pöydällä kysyvästi – enkö todella muka keksinyt käyttötarkoitusta heille? No tottahan toki, tällä kertaa jälkiruoan muodossa. […]
TykkääTykkää
Luumutäytteiset kauratuutit | masutoaitemu
24.3.2015 at 16:00